Exact vs Business Central

Microsoft Dynamics 365 Business Central versus Exact

Microsoft en Exact hebben allebei hun eigen ERP-systeem, maar wel allebei verschillend. Ander design, andere functionaliteiten, een andere prijs en meer. Waarschijnlijk zit je nu in het proces waarin je de verschillende ERP-software met elkaar vergelijkt. Een belangrijke stap, maar zeker geen gemakkelijke. Zeker wanneer je nog niet bekend bent met de software. Lees verder en ontdek meer over de verschillen tussen Dynamics 365 Business Central en Exact.

6 sterke punten van Business Central volgens Exact

In april 2020 heeft Exact een publicatie gemaakt waarin ze Microsoft Dynamics 365 Business Central, de opvolger van Navision en Dynamics NAV, onder de loep namen. Daarin hebben ze Business Central besproken en vergeleken met Exact. Deze publicatie is de basis van dit artikel. Wij kunnen natuurlijk wel zeggen waarom wij geloven in Business Central, maar als onze concurrent dat zegt, is dat een hele goede bevestiging.

1.  Kracht van een Microsoft-product
2.  Sterk partnernetwerk
3.  Goed geïntegreerde oplossing met Microsoft 365, Power BI, Power Apps en Flow
4.  Look & Feel van de User Experience
5.  Volledig in de Cloud en automatische updates
6.  AppSource

1. Kracht van een Microsoft-product

Het eerste sterke punt van Business Central volgens Exact is dat Business Central een Microsoft-product is. Microsoft investeert ongeveer 60x de volledige jaaromzet van Exact in R&D. Microsoft is, met 17 Miljard USD in 2019, één van 's werelds grootste investeerders in R&D, dus er wordt erg hard doorontwikkeld. Daarnaast werken veel mensen natuurlijk al met andere Microsoft-producten zoals Windows, Microsoft 365, Outlook en Power BI. Je voegt dus eigenlijk 'gewoon' Business Central toe aan de Microsoft-applicaties die je al gebruikt. En nee, het is niet net als Word of Excel: aanklikken en het werkt. Het is wel ERP-software, dus een stuk begeleiding zal daarbij waarschijnlijk nodig zijn. We merken wel dat mensen snel vertrouwd zijn met de Business Central software, juist omdat het eenzelfde gebruikerservaring heeft als andere Microsoft-producten.

2. Sterk partnernetwerk

Exact ziet het sterke partnernetwerk van Microsoft als pluspunt. Wij zijn het hier zeker mee eens. Om een voorbeeld te noemen: als ABC E BUSINESS implementeren we Business Central wereldwijd. We hebben klanten in Nederland, België, Duitsland, maar ook in Singapore, Verenigd Koninkrijk, Polen en in de Verenigde Staten. Dat organiseren we allemaal vanuit Nederland. De klant heeft één helder aanspreekpunt en wij zorgen voor de rest. Daar waar we een stuk lokale expertise nodig hebben (bijvoorbeeld aangaande BTW wet- en regelgeving), kunnen we bouwen op de kwaliteit van de lokale partners.

Al die Microsoft-partners brengen ook weer hun eigen kennis en kunde mee natuurlijk. Onder het mom van "samen sta je sterk", is het partnerkanaal van Microsoft een groot pluspunt.

Network Europa

3. Goed geïntegreerde oplossing met Microsoft 365, Power BI, Power Apps en Flow

Een groot voordeel is de geïntegreerde oplossing met de andere software. Daardoor kan je snel schakelen en zo werkt Business Central bijvoorbeeld naadloos samen met het Microsoft 365 pakket. Dat betekent dat je eenvoudig kan schakelen tussen alle Microsoft-software. Maar het gaat verder dan dat. Je kan e-mails met orders direct verwerken in Business Central. Met enkele klikken wordt de order automatisch ingelezen. Verder opent de ERP-software documenten direct in Word, Excel of je PDF-reader. En het mooie is: ABC E BUSINESS verzorgt de technische integratie met je Microsoft 365 helemaal gratis.

De Power BI integratie zorgt ervoor dat je je Business Central gegevens direct in een dashboard kan weergeven. Alles staat voor je klaar. Zo heb je in een handomdraai grafische inzichten van je bedrijf, zoals het Financial Dashboard.

4. Look & Feel van de User Experience

Exact geeft aan dat zij verliezen van Business Central op dit onderwerp vanwege de perceptie. Exact heeft een andere User Interface op mobiel ten opzichte van op een pc.

De mobiele User Interface

In de afbeelding zie je de mobiele interface van de Exact Online App zoals deze wordt getoond in de Google Play Store. Het hoofdmenu toont een aantal menu opties met een icoontje erbij.

De mobiele User Interface van Business Central ziet er anders uit. Deze toont bij het openen van de App een aantal tegels waar direct belangrijke informatie getoond wordt. Dit dashboard is zelf aan te passen, zodat het direct de belangrijkste gegevens toont welke voor jou van belang zijn.

De Desktop Interface

Op de website van Exact Online wordt onder andere een voorbeeld getoond van het beheren van btw-codes. De Interface is vooral grijs en wit.

BTW bij Exact

De Interface van Business Central is anders. Deze heeft wat blauwe accenten en de informatie is wat meer 'gelaagd' inzichtelijk. Dus de verschillende instellingen hebben een eigen scherm, met als doel dat de User Experience bij elk scherm zoveel mogelijk gelijk blijft.

BTW bij Business Central

Wij horen vaak van onze klanten terug dat ze gemakkelijk aan de Interface van Business Central wennen, omdat deze veel overeenkomsten hebben met de andere Microsoft-producten zoals Excel.

Exact en Business Central op mobiel-1

5. Volledig in de Cloud en automatische updates

Nog een sterk punt: Business Central is een volledige Cloud oplossing. Werken in de Cloud heeft enkele grote voordelen:

  • Altijd en overal toegankelijk (internetverbinding noodzakelijk natuurlijk)
  • Cross-platform en cross-device toegankelijk met gelijkblijvende User Experience (dus op welke browser of met welk device je ook werkt, het werkt en met dezelfde User Experience)
  • Flexibel, schaalbaar en eenvoudig in gebruik te nemen
  • Een moderne oplossing die voortdurend meebeweegt met de tijd
  • Kostenefficiënt
  • Maandelijkse automatische updates

Naast de maandelijkse updates voert Microsoft een zogenaamde ‘wave’ door. Kort door de bocht is dat een grotere update die jaarlijks in april en oktober worden doorgevoerd. Uiteraard ook automatisch en gratis.

Overigens is Business Central zowel in de Cloud als On Premise te gebruiken. We zien wel dat de vraag naar Cloud groot en groeiend is.

Werken in de cloud

6. AppSource

Als laatste sterke punt van Business Central benoemt Exact de AppSource ofwel de app store van Microsoft voor zakelijke toepassingen. Niet onlogisch als je kijkt naar het aanbod van de hoeveelheid apps. Op 12/06/2020 biedt Exact 250 apps aan ten opzichte van 1385 apps voor Business Central.

Wat doen deze apps eigenlijk? Je kan deze toevoegen aan je ERP-omgeving. Dit kan een eenvoudige postcode check zijn tot een uitgebreide e-commerce toevoeging. Zo kun je je “basis ERP-pakket” dus uitbreiden van allerlei extra apps die voor jou van toegevoegde waarde zijn. Neem ook een kijkje in onze App Store voor een overzicht met apps die wij aanraden voor Business Central.

Overzicht App Store

Wil je weten hoe Dynamics 365 Business Central jouw bedrijf kan helpen?

Voor ieder bedrijf en iedere situatie is er een passende oplossing. Sam, onze sales advisor, vertelt je er graag meer over!

Plan een gratis adviesgesprekNeem contact met ons op

Sam