9 Belangrijke overwegingen bij de aanschaf van bedrijfssoftware (ERP software)

Emile Peels op 11 april 2016

Exact Online, Microsoft Dynamics NAV, Visma, Mamut, Snelstart, UNIT 4, Accountview, AFAS… De zoektocht naar de juiste bedrijfssoftware (ERP software) is de afgelopen jaren niet bepaald eenvoudiger geworden. Hoe krijg je nu goed inzicht in welke software geschikt is voor jouw bedrijf? Natuurlijk nodig je een aantal leveranciers uit. De verkopers van software komen doorgaans in grote auto’s voorrijden en beloven vaak dat alles kan. Het prijskaartje dat daar bij hoort, wordt meestal niet direct erbij vermeld. En, als dan het puntje bij het paaltje komt, blijkt toch niet echt alles te kunnen wat u was voorgespiegeld, of in elk geval, wat u verwacht had.

Helaas heeft u al de software aangeschaft en zult u het er mee moeten doen…

Gelukkig is de wereld in de afgelopen jaren flink veranderd. De software wereld helemaal.

Was het tot enkele jaren geleden nog normaal om uw bedrijfssoftware op uw eigen server te installeren en om enorme budgetten vrij te maken voor grote implementatieprojecten en dure kooplicenties, nu is alles een stuk eenvoudiger gewoon vanuit de Cloud af te nemen.

Evengoed blijven er dan nog enkele oplossingen over welke vanuit de Cloud afgenomen kunnen worden.

Graag geven we 9 belangrijke overwegingen mee welke u wellicht zullen ondersteunen in uw belangrijke besluitvorming.


 

1. Optimaliseer productiviteit door integratie met Office 365

Mogelijk gebruikt u al Microsoft Office en Outlook. Misschien heeft u al een Office 365 abonnement. het zou toch prettig zijn als uw ERP software daar naadloos mee samenwerkt. Of, nog beter, als uw ERP software dezelfde gebruikerservaring heeft als Office 365, wat uw mensen al kennen!

Dynamics NAV en Office 365 worden u in één helder pakket en één heldere prijs aangeboden. Zo hebt u niet alleen de beschikking over alles wat er in uw bedrijf om gaat, maar ook over uw email, agenda, contactpersonen en uw belangrijkste bestanden. Uw héle bedrijf in één keer bij de hand! Ook ondersteuning is op basis van één single point-of-contact.

Hoe integreert andere software met Office 365?


 

2. Mobility

Mobiliteit is één van de belangrijkste veranderingen welke we momenteel doormaken, ook als bedrijf. U en uw medewerkers dienen toegang te kunnen hebben tot de bedrijfsgegevens op elke locatie, op elk device, ongeacht van welke fabrikant of platform (Apple IOS, Google Android, Microsoft Windows). Werk op uw laptop op de zaak, op uw tablet thuis en op uw smartphone onderweg. Met welk device en waar u ook werkt, uw Dynamics NAV en Office 365 reizen feilloos met u mee.

Hoe mobiel zijn andere oplossingen?

DynamicsNAV2016


 

3. Uw bedrijf beweegt, dus uw software ook

Natuurlijk maakt u een weloverwogen keuze, gebaseerd op de ‘te voorziene toekomst’. Maar de wereld om u heen beweegt. En dus zal uw bedrijf mee bewegen. Mogelijk kiest u nu voor een Cloud oplossing, maar zou u op enig later moment toch graag verder willen werken op uw eigen server.

Dynamics NAV kunt u vanuit de Cloud gebruiken en op elk later moment úit de Cloud halen’ en op uw eigen server installeren. U gaat gewoon verder waar u gebleven was. En wilt u toch weer terug naar de Cloud? Dan is ook dat geen probleem. Dynamics NAV is gebaseerd op hybride Cloud technologie. Zo kunt u altijd blijven kiezen wat voor u het beste past.

Hoe ‘hybride’ zijn andere softwarepakketten?


 

4. Inzicht in uw bedrijfsprestaties

Vaak moet je zoeken naar de juiste overzichten, analyse schema’s en cijfers om de juiste inzichten in je bedrijf boven water te krijgen. Niet zelden is het een mix van verschillende bronnen, verschillende systemen en Excel sheets. Dan wordt ad hoc inzicht in de prestaties van je bedrijf vrijwel onmogelijk, maar evengoed niet minder belangrijk!

Microsoft Dynamics NAV en Office 365 hebben hier gratis Business Intelligence software voor (naast de uitgebreide rapportagemogelijkheden in Dynamics NAV zelf). Met Power BI heb je perfecte management tools in handen om onderbouwde beslissingen te nemen. En het werkt direct. Out of the box!

Welke BI-tools kan uw softwareleverancier aanbieden? En tegen welke kosten?

Power BI voor Dynamics NAV


 

5. Ben productiever met uw eigen DashBoard

U werkt graag vanuit uw eigen dashboard. Niet te veel knoppen. Wel direct inzicht in wat voor ú belangrijk is. En wat voor de een belangrijk is, hoeft dat niet per sé voor de ander ook zo te zijn. Uw verkopers moeten vooral geïnformeerd worden over openstaande offertes en orders, terwijl uw magazijnchef inzicht moet hebben in wat er vandaag nog de deur uit moet.

Dynamics NAV kent zo dashboards per rol. Dit noemen we daarom een Rolcentrum. Dus de verkoper heeft direct inzicht in zijn offertes en orders. Zo ziet hij direct waar zijn aandacht naar uit moet gaan. Bovendien kan elke gebruiker zijn eigen dashboard naar naar eigen wens verder aanpassen. Schuiven, knopjes er bij zetten, menu opties uit zetten et cetera. Dus meer productiviteit, zonder maatwerk.

Kun je bij andere software ook je eigen dashboard samenstellen zonder duur maatwerk?


 

6. Uw specifieke wensen worden vervuld

Mogelijk ontgroeit u op enig moment de standaard software. Of heeft u dusdanige bedrijfsspecifieke kenmerken omtrent wet- en regelgeving bijvoorbeeld, dat u hiervoor specifieke aanpassingen wilt laten maken. Op dat moment is het antwoord ‘Dat kan niet’, niet het antwoord waar u op zit te wachten. U weet dat het maken van maatwerk kostbaar kan zijn, maar u maakt daarin een weloverwogen keuze. Uw softwareleverancier zal die mogelijkheid moeten kunnen bieden.

Dynamics NAV kunt u gebruiken in de ‘standaard’ Cloud. Hier is maatwerk niet mogelijk. Indien u toch graag uw eigen aanpassingen wenst, dan kunnen we u eenvoudig verhuizen naar uw eigen, Private Cloud. U werkt dan nog steeds vanuit de Microsoft Cloud, maar wel met de door u gewenste extra mogelijkheden. En, zoals reeds vermeld, u kunt de Dynamics NAV software zelfs verhuizen naar uw eigen server.

Kunnen uw toekomstige specifieke wensen vervuld worden bij andere software?

DynamicsNAVSpecifiekeWensen


 

7. Verzeker uw toekomst

Het is in het verleden te vaak gebeurd: softwareleveranciers vallen om en de klanten staan in de kou. De robuustheid van uw softwareleverancier is alleen nog maar belangrijker geworden. U moet er toch niet aan denken dat u uw volledige bedrijfsproces in de handen legt van een bedrijf dat over twee jaar niet meer bestaat! Maar zelfs als die softwareleverancier gewoon blijft bestaan, dan nog is het de vraag of zijn toekomstvisie wel overeenstemt met die van u. Hoe gaat de voor u zo belangrijke software zich de komende jaren ontwikkelen? Waar wordt hard aan gewerkt om verdere verbeteringen door te voeren? En wat kunt u de komende jaren verwachten?

Microsoft geeft voor de Dynamics NAV software de Roadmap uit. Zo wordt de dedicatie onderstreept en weet u waar u aan toe bent!

Hebben andere softwareleveranciers een Roadmap en een zwart-op-wit toewijding?

DynamicsNAVRoadmap2016plus


 

8. Minimaliseer uw risico

Natuurlijk wilt u als ondernemer zo min mogelijk risico lopen in het zaken doen. Om dat risico te verminderen zorgt u dat u de juiste kennis in huis heeft. Maar daar waar het het selecteren van de juiste software betreft…. dat is iets wat u niet elke maand doet (gelukkig niet!).  En of uw selectietraject nu kort of lang is, de mogelijkheid bestaat dat u op enig moment uw keuze wilt herroepen. Op dat moment wilt u niet vast zitten aan langdurige contracten of aan gekochte licenties. U wilt gewoon van uw contract af. Nu. Niet over 5 jaar of zo.

ABC E BUSINESS biedt u Microsoft Dynamics NAV en Office 365 vanuit de Cloud aan. Eenvoudig, op maandbasis. En wilt u opzeggen? Dan kan dat. Gewoon per maand. Zonder Exit kosten.

Welke contractduur bieden andere softwareleveranciers aan?


 

9. Don’t miss the boat!

Het is inmiddels duidelijk. Natuurlijk moet uw bedrijfssoftware uw bedrijfsprocessen ondersteunen. Maar inmiddels spelen ook hele andere zaken een belangrijke rol in uw selectietraject. Even passeerde al de dedicatie van de softwareleverancier de revue. Een softwareleverancier zal flink moeten investeren om ‘on top’ te blijven met de huidige nieuwe ontwikkelingen. Een goede gok is dan ook dat kleinere softwareleveranciers zich in rap tempo ook op technologisch vlak achtergesteld zullen zien te opzichte van de enorme Vaart der Volkeren.

Microsoft is ’s werelds grootste investeerder in technologie. In 2015 investeerde Microsoft zelfs 12 miljard USD in R&D. Daarmee steekt Microsoft met kop en schouders boven elke andere technologie-investeerder uit. Wist u dat 90% van dit R&D budget wordt geïnvesteerd in de Cloud? Dus het is eigenlijk niet meer zo zeer de vraag wat de Cloud voor u kan betekenen, maar meer; wat mist u als u niet werkt vanuit de Cloud?

Dus don’t miss the boat! Hoe groot is het R&D budget van andere softwareleveranciers?

Speedboat

 

_________________________

 

Bekijk nu ook: De Top 10 Voordelen van Dynamics NAV

InfographicSmall

 

Aanmelden voor onze blogs

Waarom Excel je soms tot wanhoop drijft - en wat je er aan kunt doen.

Ik wil me aanmelden
X

Dynamics NAV heeft een nieuwe naam: Business Central.

Lees hier wat Business Central voor u betekent.