Nieuws & Blog

Jouw softwareleverancier in de etalage: hoe kritisch ben je?

Jouw software leverancier

Laatst herzien op: 20 april 2023

Bedrijfssoftware vormt de kern van je bedrijf. Wat betekent het dan als het bedrijf van jouw softwareleverancier in de etalage komt te staan? Hoe kritisch moet je zijn als je de toekomstvisie van een leverancier naast jouw eigen doelen en ambities legt? Alvast een kleine spoiler: die kritische blik is wat ons betreft van vitaal belang.

Exact Online in de verkoop?

Een paar weken geleden werd onze aandacht getrokken door een nieuwsbericht van het Financieel Dagblad, waarin melding werd gemaakt van plannen die de Britse investeringsmaatschappij Apax zou hebben om Exact Online te verkopen. Hoewel de geruchten later zijn tegengesproken door Exact, geeft het artikel wel stof tot nadenken. Want of de eventuele verkoop waarover wordt gespeculeerd uiteindelijk nu wordt doorgezet of niet, het loont hoe dan ook om de toekomstplannen van jouw softwareleverancier eens tegen het licht te houden. In hoeverre past de roadmap, áls die al aanwezig is, (nog) wel bij jouw organisatie?

→ Bekijk en vergelijk: Business Central vs. Exact Online.

Maak weloverwogen keuzes.

Wanneer je aan de vooravond staat van een belangrijke investering in (boekhoud)software, maar ook als je al jaren samenwerkt met dezelfde leverancier, is het essentieel om nauwkeurig af te wegen met wie je in zee gaat. Wat is de visie van het bedrijf dat achter de software zit? Hoe groot is het bedrijf en hoeveel wordt er geïnvesteerd in Research & Development? Denk hier vooral niet te lichtvoetig over. Een investering in bedrijfssoftware betekent niet alleen een verandering voor je boekhouding, maar voor je gehele bedrijfsvoering. Sluiten functionaliteiten slecht aan op bijvoorbeeld de productiesystemen, dan kan dat voor een bedrijf van 50 werknemers met slechts twee man op de boekhouding al een mokerslag betekenen.
Investeer daarom in functionaliteiten die je écht nodig hebt en onderzoek of de leverancier die je op het oog hebt, of waar je al mee samenwerkt, jouw behoeften ook de komende jaren nog blijft ondersteunen. Niemand wil nu een enorme investering doen die over 2 of 3 jaar alweer afgeschreven kan worden omdat je functioneel tegen het plafond zit.

Lopen visies parallel?

Verdiep je dus in de toekomstvisie van de leverancier. Bestaat de software zoals jij hem gebruikt of overweegt te gebruiken, over vijf jaar nog wel als zodanig? Behoudt het bedrijf nog wel de focus op functionaliteit en doorontwikkeling? En om dan ook maar de brug naar de eventuele verkoop van Exact Online te maken: wat zou een overname betekenen voor de levering van producten en diensten? Het kan zijn dat een nieuwe eigenaar besluit te stoppen met bepaalde oplossingen en tijdelijk minder te investeren om de cijfers op te poetsen. Het zou zonde zijn als je daar pas achter komt op het moment dat de door jou ingekochte functionaliteiten wegvallen.

Toekomstbestendigheid.

Exact Online heeft helaas geen openbare roadmap die je een kijkje biedt in de toekomstvisie van het bedrijf. Wat er zal gebeuren in geval van verkoop is eveneens koffiedik kijken. Natuurlijk hoeft dat niet te betekenen dat de keuze voor Exact Online per definitie niet de juiste is voor jou, maar het ontbreken van een roadmap voor de komende jaren roept wel vragen op. Jij wilt immers weten waar je aan toe bent. Welke keuze je ook maakt, zorg ervoor dat je je daar over 5 jaar nog steeds goed over voelt. De toekomst van jouw bedrijfsvoering is het belangrijkst.

Benieuwd hoe wij bedrijven helpen meer te bereiken met Microsoft Dynamics 365 Business Central?

Er zijn veel mogelijkheden in het ERP-landschap, maar wij zijn fan van Microsoft Dynamics 365 Business Central. Benieuwd hoe dit ERP-systeem ook jouw bedrijf naar een hoger niveau kan tillen? En wil je weten hoe wij je daarbij kunnen helpen? 

Meer over Business Central  Meer over onze werkwijze