Wat is een ERP-systeem?

Digitalisering op de werkvloer.

We leven een digitaal bestaan, alle informatie die je maar kunt bedenken is binnen handbereik met je smartphone in je broekzak. We zijn het inmiddels gewend om op ieder moment van de dag toegang te hebben tot alle kennis die je maar kunt wensen. Deze digitale insteek van tegenwoordig heeft tot vele nieuwe ontwikkelingen geleid waar we dagelijks profijt van hebben. Ontwikkelingen die nooit stil staan en die het leven een stuk aangenamer kunnen maken.

Zo verandert ook voortdurend van alles op de werkvloer. Traditioneel gezien wordt data vaak verwerkt in een Excel-bestand, of twee Excel-bestanden… Misschien wel 50 Excel bestanden? Het zal geen verrassing meer zijn: dit kan veel efficiënter... Met de juiste ERP software! Maar wat kan je er nou precies mee?

Door het invullen van onze checklist kom je meer te weten of jouw organisatie toe is aan ERP software. Of wil je de software eens uitproberen? Probeer dan de gratis demo van Business Central.

ERP
Vul de checklist in Probeer nu 30 dagen gratis

ERP, wat kan ik ermee? 

De afkorting ERP staat voor Enterprise Resource Planning. Een ERP systeem automatiseert en verbindt bedrijfsprocessen binnen een organisatie. Alle gegevens van de verschillende afdelingen worden opgeslagen in een centrale database, waardoor ze altijd voor iedere medewerker inzichtelijk zijn. Een ERP systeem is een tool die zorgt voor een hogere productiviteit binnen de organisatie, doordat veel processen binnen dit informatie- en managementsysteem geautomatiseerd kunnen worden. Meer weten? Lees de blog 'Bedrijfsprocessen automatiseren, hoe doe je dat?'

Geen organisatie is hetzelfde. Dat is ook de reden dat ERP software zo veel van elkaar verschilt. Ieder systeem kan worden ingericht met modules die de verschillende afdelingen kunnen ondersteunen. Deze modules bestaan weer per softwarepakket uit verschillende functionaliteiten. Het vinden van de ERP aanbieder die de juiste software kan leveren is daarom zeer belangrijk.

Voordelen van een ERP-systeem

ERP-software brengt verschillende voordelen met zich mee. Afhankelijk van het bedrijf wordt er toegevoegde waarde gecreëerd op de volgende gebieden:

1. Automatisering 

Een ERP-systeem automatiseert eenvoudige en terugkerende werkzaamheden. Zo kunnen medewerkers zich bezig houden met de belangrijke taken, wat de productiviteit en focus bevordert.

2. Centrale database

Alle gegevens van je bedrijf worden eenvoudig samengevoegd tot één enkele centrale database. Op deze manier wordt de samenwerking tussen afdelingen nog beter en wordt informatie efficiënter gedeeld.

3. Real-time gegevens

Met ERP profiteer je van real-time gegevens en rapportages, waardoor iedere werknemer op elk moment van de dag direct inzicht heeft in de meest recente data. Dit leidt tot aanzienlijk betere besluitvorming.

4. Veiligheid

Door alle gegevens in het bedrijf te centraliseren, wordt het gemakkelijker om deze op slechts één plek te beschermen. Dit versterkt de beveiliging van gevoelige informatie en minimaliseert de kans op datalekken.

5. Uniforme werkwijze

Een ERP-systeem zorgt ervoor dat iedereen op dezelfde manier werkt, waardoor veel tijd bespaard wordt en kwaliteitsstandaarden behaald worden. Dit leidt tot een gestroomlijnde bedrijfsvoering.

6. Rapportages

Alle bedrijfsprocessen van je bedrijf worden gemonitord en geanalyseerd. Rapporten met de resultaten van deze analyses kunnen met een druk op de knop automatisch worden aangemaakt en dienen als basis voor besluitvorming.

Verschil ERP en CRM-systeem.

ERP-systemen zijn gericht op het stroomlijnen van interne bedrijfsprocessen, zoals voorraadbeheer en boekhouding, om operationele efficiëntie te verhogen. Ze worden gebruikt door verschillende afdelingen binnen een organisatie, waardoor ze een integraal overzicht bieden van bedrijfsactiviteiten.

 

CRM-systemen daarentegen focussen op het beheren van klantrelaties en verkoopprocessen, voornamelijk gebruikt door marketing- en verkoopafdelingen. Ze helpen bij het verbeteren van klanttevredenheid en het efficiënter maken van marketingstrategieën. Hoewel ze verschillende doeleinden dienen, kunnen ERP- en CRM-systemen samenwerken voor een uitgebreid beheer van zowel interne operaties als klantinteracties.

Optimaliseer jouw bedrijfsprocessen met ERP software. 

Wat kan ik dan allemaal met een ERP-systeem?

ERP software biedt een breed scala aan functies die je kunnen helpen om je bedrijfsprocessen te stroomlijnen en te optimaliseren. Enkele van de belangrijkste functies zijn onder andere:

Wil je weten hoe bedrijven ERP-systemen effectief gebruiken en welke rol elke module speelt bij het behalen van hun bedrijfsdoelen? In onze blog ontdek je praktijkvoorbeelden en use cases van veel voorkomende ERP-modules die bijdragen aan het succes van organisaties. 

De verschillende ERP platformen. 

Het platform waarop het ERP systeem wordt geïnstalleerd speelt een belangrijke rol. Terwijl sommige bedrijven het ERP systeem liever op hun eigen servers implementeren, kiezen andere bedrijven voor een implementatie in de cloud, op gehoste servers of een hybride model.

Check de kenmerken per type installatie en ontdek welke het beste past bij jouw bedrijf:

1. Cloud ERP 

Een ERP-systeem dat wordt gehost op externe servers en via internet toegankelijk is, waarbij software en gegevens extern worden beheerd en onderhouden door de ERP-provider.

 • Extern beheerde hardware en software door ERP-provider
 • Opslag van gegevens in de cloud
 • Beperkte opties voor aanpassingen aan standaardsoftware
 • Lage initiële kosten, hogere doorlopende kosten
 • Diensten geleverd door de cloudprovider, vergoeding via abonnement

2. Gehost ERP

Een ERP-oplossing die draait op externe servers maar die specifiek is toegewezen aan een enkele organisatie, vaak beheerd door een externe partij.

 • Je bezit de software, serverdiensten worden verhuurd
 • Lokale gegevensopslag op externe servers
 • Matige initiële en doorlopende kosten
 • Aanpasbare processen volgens eigen behoeften
 • Services bepaald door Service Level Agreements (SLA's) tussen provider en bedrijf

3. On-premises ERP

Een ERP-systeem dat lokaal wordt geïmplementeerd op de eigen hardware en infrastructuur van een organisatie, waarbij het beheer en onderhoud in-house worden uitgevoerd.

 • Eigen hardware en softwarebeheer
 • Opslag van gegevens lokaal
 • Hoge initiële kosten, lagere doorlopende kosten
 • Gebruikers kunnen complexe werkprocessen aanpassen
 • Diensten afgebakend via SLA's tussen leveranciers en bedrijven

4. Hybride ERP

Een combinatie van verschillende ERP-implementaties, waarbij organisaties zowel cloud- als on-premises-oplossingen gebruiken en deze integreren om aan hun specifieke behoeften te voldoen.

 • Mix van cloud- en on-premises componenten
 • Voor- en nadelen van beide licentiemodellen
 • Geen naadloze gegevensuitwisseling tussen infrastructuur mogelijk


ERP-systeem voor elke bedrijfsgrootte.

Blauw-Branches-MachineProductie-1000X667PX
tot 25 medewerkers

ERP voor kleine bedrijven

Kleine bedrijven hebben meestal geen systeem met uitgebreide functionaliteit nodig. Kleinere bedrijven geven vaak de voorkeur aan cloudoplossingen vanwege de lage acquisitiekosten en snelle inbedrijsstelling.

→ ERP software voor kleine bedrijven

BLAUW-Welke-koppeling-biedt-een-erp-systeem-voor-mijn-productie-bedrijf-1000X667PX
tot 250 medewerkers

ERP voor MKB

Op veel gebieden is het digitalisering potentieel van deze bedrijven nog niet uitgeput, waardoor veel bedrijven kunnen profiteren van de invoering van een ERP-systeem.

→ ERP software voor MKB

Blauw-Industry-4-1000X667PX
vanaf 250 medewerkers

ERP voor grote bedrijven

Grote bedrijven hebben meestal ERP-systemen nodig met een breed scala aan functies, die ook een groot aantal gelijktijdige gebruikers kunnen ondersteunen. Afhankelijk van het bedrijf kunnen er specifieke eisen zijn.


Trendrapporten-ERP-ISJOUWBEDRIJFERKLAARVOOR-2023-Horizontaal-V2

Is jouw bedrijf toe aan een ERP-systeem?

In het huidige digitale tijdperk is een geïntegreerd ERP-systeem essentieel om efficiënt te kunnen functioneren. Het fungeert als de ruggengraat van een organisatie, waarbij het verschillende bedrijfprocessen samenbrengt en integreert in één centrale database. Een ERP-systeem is belangrijk omdat het organisaties helpt om zich aan te passen aan veranderingen, flexibel te blijven en te voldoen aan klantbehoeften. 
 
In dit whitepaper gaan we dieper in op de voordelen en werking van een ERP-systeem én kun je de ERP-checklist invullen, waarmee je erachter komt of jouw bedrijf toe is aan ERP-software.
 Dynamics 365 Business Central: ERP software voor de groei van jouw bedrijf.

Onze expertise bij ABC E BUSINESS is de ERP oplossing afkomstig van Microsoft, genaamd Dynamics 365 Business Central. Een allesomvattend stuk software waarin vele slimme handigheden en integraties verwerkt zijn. 
 
Een groot voordeel hierbij is de integratie met de andere software uit de Microsoft suite. Dit maakt het mogelijk om snel te schakelen omdat je ERP pakket naadloos samenwerkt met het Microsoft 365 pakket. Dat betekent dat je eenvoudig schakelt tussen alle Microsoft-software en alle data globaal toe kunt passen hierbij. Echter gaat het ook verder dan dat. E-mails met orders worden direct verwerkt in je ERP software. Met enkele klikken wordt de order automatisch ingelezen. Verder opent de ERP software je documenten direct in Word, Excel of je PDF-reader.

Microsoft Dynamics 365 Business Central

Met Power BI zorg je ervoor dat je bedrijfsgegevens direct in een dashboard kunt weergeven. Alles staat voor je klaar, altijd en in real-time. Zo heb je in een handomdraai grafische inzichten van je bedrijf, zoals bijvoorbeeld het Strategic Dashboard; het Analytical Dashboard en het Operational Dashboard. Tjokvol gevuld met inzichten en feitelijke gegevens rechtstreeks uit je eigen data gehaald!

ERP software voor elke branche.

In de afgelopen jaren heeft ABC E BUSINESS zich gespecialiseerd in bepaalde branches. Wij hebben de kennis in huis van branchespecifieke oplossingen die zich richten op de zorgen en processen van bepaalde sectoren.

Interessante blogs voor jou.

Hoe Business Central onze klanten helpt.

''De overstap naar Business Central betekende niet alleen lagere kosten per gebruiker, maar het betekende ook de overstap naar een toekomstbestendige omgeving. Om met een relatief klein team veel werk te verzetten, moet je continu inzicht hebben in wat er binnen je bedrijf gebeurt.''

NickAlthuizen-zw
Nick Althuizen

Mede-eigenaar Sicuro Speeltoestellen

Wij helpen jou meer bereiken!

Microsoft Dynamics 365 Business Central is een krachtige en veelzijdige bedrijfsoplossing die bedrijven van alle groottes helpt om effectiever te werken. Begin vandaag nog met het bereiken van meer. Wij staan voor je klaar!

Shape_team10-1