Nieuws & Blog

Een ERP-implementatie, hoe pak je dat aan?

Een ERP implementatie, hoe pak je dat aan

Een ERP-systeem is een krachtige tool die bedrijven helpt om efficiënter te werken, taken te automatiseren en te groeien. Maar, het is niet zomaar iets dat je van de ene op de andere dag in je bedrijf doorvoert. Het is een grote stap die op verschillende manieren veel inspanning vereist. Hoe verloopt zo'n ERP-implementatie eigenlijk en wat moet je van tevoren weten om het zo soepel mogelijk te laten verlopen? In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over een ERP-implementatie, zodat je een duidelijk beeld krijgt van het proces en hoe je uiteindelijk de vruchten kunt plukken van deze grote verandering in je bedrijf.

Goede voorbereiding is het halve werk.

Een succesvolle ERP-implementatie begint met een gedegen voorbereiding. Een goede voorbereiding legt ten slotte het fundament voor de rest van het proces. Het is verstandig om te beginnen met begrijpen wat je bedrijf echt nodig heeft. Dit betekent dat je je bedrijfsbehoeften in kaart moet brengen. Wat zijn de specifieke problemen die je op wilt lossen? Welke doelen wil je bereiken? Deze analyse is belangrijk, want het zal de richting bepalen voor de keuzes die je later in het proces zult maken.

Welk ERP-systeem past bij mijn bedrijf?

Ga vervolgens op onderzoek uit om de juiste ERP-software te vinden die aansluit bij jouw bedrijf en branche. Zorg ervoor dat de gekozen software de benodigde functies en aanpassingsmogelijkheden biedt die aansluiten bij jouw bedrijfsdoelstellingen en -behoeften. Het is verstandig om meerdere ERP-leveranciers te evalueren, demo’s bij te wonen en referenties te bekijken. Stel vervolgens een budget op dat rekening houdt met softwarekosten, implementatiekosten en eventuele aanpassingen.

De belangrijkste schakel: het projectteam.

Belangrijk! Stel een projectteam samen dat verantwoordelijk is voor het coördineren van het hele proces. Het succes van de implementatie valt of staat met de kwaliteit van het projectteam, zorg dus dat je een team samenstelt met voldoende kennis van de organisatie en de bedrijfsprocessen. Daarnaast kost een implementatie meer tijd dan je denkt, dus zorg ervoor dat het projectteam voldoende tijd vrij heeft om zich te kunnen focussen op de implementatie van het ERP-systeem.

Bij ABC E BUSINESS specialiseren we ons in de implementatie van Microsoft Dynamics 365 Business Central als ERP-systeem. Ben je benieuwd hoe wij je kunnen begeleiden in dit implementatieproces? Bekijk dan zeker even onze infographic onderaan deze pagina!

Werk een implementatieplan uit.

Een goed implementatieplan is de sleutel tot succes. Het plan moet een duidelijke tijdslijn bevatten en aangeven wie welke taken op zich neemt en welke risico’s zich voor kunnen doen. Een goed doordacht plan helpt structuur te geven aan het projectteam en zou onvoorziene problemen moeten voorkomen.

Betrek de gebruikers bij het proces.

Het is belangrijk om de medewerkers die gebruik gaan maken van het ERP-systeem bij het proces te betrekken. Dit verhoogt de betrokkenheid en daarmee de uiteindelijke acceptatie van het nieuwe systeem. Daarnaast is het belangrijk dat ze voldoende training krijgen om het systeem te begrijpen, zij zijn ten slotte de medewerkers die er iedere dag mee moeten werken.

Overweeg je om Business Central te gebruiken als ERP? Met onze Business Central trainingen weet je zeker dat de medewerkers binnen no-time bekend zijn met het systeem! 

Testen, testen en nogmaals testen.

Na de implementatie is het van groot belang om de software te testen voordat je definitief live kan. Door eventuele fouten en problemen in deze fase op te sporen, minimaliseer je de risico’s bij de livegang. Zorg dat je dit blijft monitoren en optimaliseren en pas het systeem aan waar nodig om aan de steeds veranderende behoeften te kunnen voldoen.

Meer weten over hoe je grip behoudt op je ERP en de bijkomende projectkosten? Lees meer onze andere blog.

Een succesvolle ERP implementatie in 5 stappen; onze aanpak.

De zoektocht naar een nieuwe softwareoplossing kan een uitdaging zijn. Met de vele mogelijkheden en het uitgebreide aanbod zie je soms door de bomen het bos niet meer. Bij ABC E BUSINESS willen we het dan ook niet moeilijker maken dan het is. Bij ons kun je een heldere en transparante aanpak verwachten met een duidelijk aanbod waar je nooit (te veel) betaald voor wat je eigenlijk helemaal niet nodig hebt.

Wij implementeren jouw nieuwe ERP-systeem aan de hand van 5 stappen. Bekijk hieronder hoe we het traject van deze ERP implementatie kunnen begeleiden. 

Infographic Prijzenpagina

Stap 1: Implementatie

We implementeren standaard het GO! QuickStart pakket. Dit vormt de basis van de software. Vervolgens kan je dit pakket uitbouwen met onze GO! Packs, afhankelijk van de branche waarin je opereert en de extra functionaliteiten die je wenst. 

Stap 2: Licentie

Om gebruik te maken van het systeem heb je een licentie nodig. De keuze bestaat uit drie verschillende licenties, elk met bijhorende functionaliteiten en kostenplaatjes: Full User; Full User+ en Teammember. De verschillen in mogelijkheden worden in detail uitgelegd op deze pagina

Stap 3: Customer Care 

Customer Care zorgt voor een vlotte afhandeling van eventuele problemen of vraagstukken. Daarnaast heb je gratis toegang tot onze ABC Academy. Met Premium Customer Care kun je rekenen op extra voordeel zoals korting op consultancy-uren.

Stap 4: Projectbegeleiding

Er komt veel kijken bij een implementatie en het is belangrijk dat dit gestructureerd verloopt om niet in de problemen te raken (tijdsnood bijvoorbeeld). Wij bieden diverse mogelijkheden aan om jou hier zo goed mogelijk bij te ondersteunen. Meer informatie over de verschillende mogelijkheden vind je hier.

Stap 5: Extra's

Tot slot bieden we nog enkele extra's aan om jou ook na livegang te blijven ondersteunen. Er zijn verschillende mogelijkheden welke ook op onze site worden uitgelicht, van Growth Support tot het ontwikkelen van maatwerk. Bij ABC E BUSINESS ben je altijd aan het juiste adres.

Klaar voor de start: op naar het bereiken van meer!

Een ERP-implementatie is een waardevolle investering voor je organisatie, maar vergis je niet, het vereist zorgvuldige planning en uitvoering. Bij ABC E BUSINESS hebben we al veel klanten ondersteund bij een ERP-implementatie van Dynamics 365 Business Central. Business Central is onderdeel van Microsoft en is dé ERP-software voor het mkb die wereldwijd in tal van bedrijven wordt gebruikt. Ben je benieuwd wat Business Central voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem contact met ons op of plan een call in met onze Sales Advisor Sam.

Meer ontdekken over Business Central