Business Central vs. Exact Online.

Het ERP landschap onder de loep.

Microsoft en Exact hebben allebei hun eigen ERP-systeem, maar wel allebei verschillend. Zo kennen ze een ander design, andere functionaliteiten, een andere prijs en meer. Waarschijnlijk zit je nu in het proces waarin je de verschillende ERP-software met elkaar vergelijkt.

Kiezen voor een digitale achterban in de vorm van een ERP pakket is een hele belangrijke stap, maar zeker geen gemakkelijke. Bovendien wanneer je nog niet bekend bent met de software. De voordelen van een goed functionerend ERP systeem bedienen namelijk verschillende facetten van een bedrijf, van de administratie tot het management. Lees verder en ontdek meer over de verschillen tussen Dynamics 365 Business Central en Exact.

 
BLAUW_EXACT_VS_BUSINESS-CENTRAL1

6 sterke punten van Business Central.. (volgens Exact)

In april 2020 heeft Exact een publicatie gemaakt waarin ze Microsoft Dynamics 365 Business Central, de opvolger van Navision en Dynamics NAV, onder de loep namen. Daarin hebben ze Business Central besproken en vergeleken met Exact. Deze publicatie is de basis van dit artikel. Wij kunnen natuurlijk wel zeggen waarom wij geloven in Business Central, maar als onze concurrent dat zegt, is dat een hele goede bevestiging.

1. Kracht van een Microsoft Product.

Het eerste sterke punt van Business Central volgens Exact is dat Business Central een Microsoft-product is. Microsoft investeert ongeveer 60x de volledige jaaromzet van Exact in R&D. Microsoft is, met 17 Miljard USD in 2019, één van 's werelds grootste investeerders in R&D, dus er wordt erg hard doorontwikkeld.

Daarnaast werken veel mensen natuurlijk al met andere Microsoft-producten zoals Windows, Microsoft 365, Outlook en Power BI. Je voegt dus eigenlijk gewoon Business Central toe aan de Microsoft-applicaties die je al gebruikt. En nee, het is niet net als Word of Excel: aanklikken en het werkt. Het is wel ERP-software, dus een stuk begeleiding zal daarbij niet overbodig zijn. We merken wel vaak op dat mensen snel vertrouwd zijn met de Business Central software, juist omdat het eenzelfde gebruikerservaring heeft als andere Microsoft-producten.

Microsoft-Logo-PNG-Transparent
Network Europa

2. Sterk partnernetwerk.

Exact ziet het sterke partnernetwerk van Microsoft als pluspunt. Wij zijn het hier zeker mee eens. Om een voorbeeld te noemen: als ABC E BUSINESS implementeren we Business Central wereldwijd. We hebben klanten in Nederland, België, Duitsland, maar ook in Singapore, Verenigd Koninkrijk, Polen en in de Verenigde Staten. Dat organiseren we allemaal vanuit Nederland. De klant heeft één helder aanspreekpunt en wij zorgen voor de rest. Daar waar we een stuk lokale expertise nodig hebben (bijvoorbeeld aangaande BTW wet- en regelgeving), kunnen we bouwen op de kwaliteit van de lokale partners.

Al die Microsoft-partners brengen ook weer hun eigen kennis en kunde mee natuurlijk. Onder het mom van "samen sta je sterk", is het partnerkanaal van Microsoft een groot pluspunt.

3. Goed geïntegreerde oplossing met Microsoft 365, Power BI, Power Apps en Flow.

Een groot voordeel is de geïntegreerde oplossing met de andere software. Daardoor kan je snel schakelen en zo werkt Business Central bijvoorbeeld naadloos samen met het Microsoft 365 pakket. Dat betekent dat je eenvoudig kan schakelen tussen alle Microsoft-software. Maar het gaat verder dan dat. Je kan e-mails met orders direct verwerken in Business Central. Met enkele klikken wordt de order automatisch ingelezen. Verder opent de ERP-software documenten direct in Word, Excel of je PDF-reader. En het mooie is: ABC E BUSINESS verzorgt de technische integratie met je Microsoft 365 helemaal gratis.

De Power BI integratie zorgt ervoor dat je je Business Central gegevens direct in een dashboard kan weergeven. Alles staat voor je klaar. Zo heb je in een handomdraai grafische inzichten van je bedrijf, zoals het Financial Dashboard.

4. Look & Feel van de User Experience.

Exact geef taan dat zij verliezen van Business Central op dit onderwerp vanwege de perceptie. Exact heeft een andere User Interface op mobiel ten opzichte van op een PC. 

De mobiele User Interface.

In de afbeelding zie je op de linkse telefoon de mobiele interface van de Exact Online app zoals deze wordt getoond in de Google Play Store. Het hoofdmenu toont een aantal menu opties met een icoontje erbij.

De mobiele User Interface van Business Central ziet er anders uit, zoals je ziet op de rechter smartphone. Deze toont bij het openen van de App een aantal tegels waar direct belangrijke informatie getoond wordt. Dit dashboard is zelf aan te passen, zodat het direct de belangrijkste gegevens toont welke voor jou van belang zijn.

Exact en Business Central op mobiel-1
Microsoft Dynamics 365 Business Central

 

De Desktop User Interface.

Op de website van Exact Online wordt onder andere een voorbeeld getoond van het beheren van btw-codes. De interface is vooral grijs-wit in de vormgeving.

De interface van Business Central is anders. Deze heeft wat blauwe accenten en de informatie is meer gelaagd inzichtelijk. Dus de verschillende instellingen hebben een eigen scherm, met als doel dat de User Experience bij elk scherm zoveel mogelijk gelijk blijft.

We horen vaak van onze klanten terug dat ze gemakkelijk aan de Interface van Business Central wennen, omdat deze veel overeenkomsten hebben met de andere Microsoft-producten zoals Excel.

5. Veilig in de Cloud én voorzien van automatische updates. 

Nog een sterk punt: Business Central is een volledige Cloud oplossing. Werken in de Cloud heeft enkele grote voordelen:

  • Altijd en overal toegankelijk (internetverbinding noodzakelijk natuurlijk)
  • Cross-platform en cross-device toegankelijk met gelijkblijvende User Experience (dus op welke browser of met welk device je ook werkt, het werkt en met dezelfde User Experience)
  • Flexibel, schaalbaar en eenvoudig in gebruik te nemen
  • Een moderne oplossing die voortdurend meebeweegt met de tijd
  • Kostenefficiënt
  • Maandelijkse automatische updates
  • Naast de maandelijkse updates voert Microsoft tweemaal per jaar grotere updates door, Wave-updates genaamd. Deze grotere updates worden doorgaans jaarlijks in april en oktober uitgebracht. Uiteraard ook automatisch en gratis. 

6. Microsoft App Source.

Als laatste sterke punt van Business Central benoemt Exact de AppSource, ofwel de app store van Microsoft, voor zakelijke toepassingen. Niet onlogisch als je kijkt naar het aanbod en de hoeveelheid apps. Daar waar Exact circa 400 apps aanbiedt, vind je in de Microsoft AppSource meer dan 5.000 beschikbare apps voor Business Central.

Wat doen deze apps eigenlijk? Je kunt deze toevoegen aan je ERP-omgeving. Dit kan een eenvoudige postcode check zijn tot een uitgebreide e-commerce toevoeging. Zo kun je je “basis ERP-pakket” uitbreiden met allerlei extra apps die voor jouw bedrijf van toegevoegde waarde zijn. Bekijk ook onze eigen App Store voor een overzicht met apps die wij aanraden voor Business Central.

Bekijk AppSource Bekijk onze App Store
App Store Overview

Ervaar Business Central zelf!

Overtuig jezelf en probeer Business Central uit tijdens de vrijblijvende demo. Deze is maar liefst 30 dagen geheel kosteloos uit te proberen. Begin vandaag met het bereiken van meer!

Shape_team10-1