De 6 essentiële ERP-modules voor productiebedrijven.
Door Riks Fontein op Aug 27, 2021 1:47:00 PM
Laatst herzien op: 17 mei 2023.
De wereld van productiebedrijven verandert in een razendsnel tempo. Innovatieve productietechnieken, disruptieve businessmodellen en snelle marktbewegingen leggen steeds meer druk op bedrijven om uit te breiden, efficiënter te produceren, nieuwe processen te implementeren en producten sneller op de markt te brengen.
In deze uitdagende en snel veranderende omgeving wordt de selectie van een ERP-systeem steeds crucialer. Een state-of-the-art ERP-systeem vormt het hart van de IT-infrastructuur van een bedrijf en speelt een sleutelrol in digitale transformatie. Het is nauw verbonden met het langetermijnsucces van een bedrijf.
Het aanbod van ERP-oplossingen is echter erg enorm en veel middelgrote bedrijven voelen zich overweldigd door de vele keuzes. Natuurlijk zijn basisvereisten, zoals geïntegreerde software, gebruiksvriendelijkheid, customization/maatwerk en aangepaste dashboards, die in alle sectoren gangbaar zijn. Maar welke specifieke kenmerken zijn essentieel voor de maakindustrie?
Manufacturing Resource Planning (MRP) vs. Enterprise Resource Planning (ERP).
Om de beste keuze te maken tussen bestaande platforms, is het het handig om eerst het verschil tussen MRP en ERP te begrijpen.
Een MRP (Manufacturing Resources Planning) is een productiegericht controlesysteem dat de productieplanning, projectplanning en inventarisatie omvat van componenten, grondstoffen en andere benodigdheden om eindproducten te produceren. Een MRP-systeem zorgt ervoor dat materialen altijd beschikbaar zijn voor productie en stelt de planning van bijbehorende inkoop van materialen mogelijk.
Een ERP (Enterprise Resource Planning) bevat alle elementen van een MRP-systeem voor productie, werkvloercontrole en inkoop, maar biedt ook geïntegreerd beheer en gegevensanalyse voor financiële- en verkoopfuncties, allemaal geoptimaliseerd voor een productieomgeving. Een ERP-systeem omvat de financiële integratie van functies zoals crediteuren- en debiteurenbeheer, klantrelatiebeheer (CRM), monitoring van vaste activa en andere belangrijke administratieve en financiële functies. Dit maakt de integratie en het beheer van alle bedrijfsfuncties mogelijk en maakt gebruik van automatisering en realtime gegevensanalyse om de prestaties van het bedrijf te verbeteren.
Voordelen van ERP-systemen voor de productiesector.
Welke voordelen kunnen fabrikanten verwachten van een implementatie van een ERP-systeem? De productiesector is een van de meest dynamische en competitieve sectoren, en daarom hebben fabrikanten vaak behoefte aan ERP-software die de efficiëntie hoog houdt, de kosten laag en de klanten tevreden stelt.
Een van de belangrijkste functies van ERP is het vermogen om de belangrijkste bedrijfsprocessen te automatiseren, waardoor ze niet alleen sneller kunnen worden uitgevoerd, maar ook consistenter zijn. Dit verlaagt niet alleen de operationele kosten, maar stroomlijnt ook de uitwisseling van gegevens.
Van ontwikkeling en ontwerp tot productie en inkoop, alle teams werken vanuit hetzelfde centrale platform. Met 24/7 toegang kunnen belanghebbenden profiteren van nauwkeurigere updates, snellere communicatietijden en beter geïnformeerde besluitvorming.
Tegelijkertijd stellen ERP-oplossingen fabrikanten ook in staat om realtime data-analyses uit te voeren, waardoor ze marktomstandigheden sneller en concurrerender kunnen begrijpen en er adequaat op kunnen reageren. Als gevolg hiervan zijn deze bedrijven beter in staat om aan de verwachtingen van de klant te voldoen, met name op het gebied van doorlooptijden en leveringen, wat uiteindelijk leidt tot verbeterde bedrijfsresultaten.
De 6 essentiële ERP-modules voor productiebedrijven.
Voor elke vorm van maakindustrie is een ERP-systeem van essentieel belang. Waar het vroeger bekend stond als Manufacturing Requirements Planning (MRP), is het nu geëvolueerd naar Enterprise Resource Planning (ERP). De maakindustrie omvat verschillende soorten bedrijven, zoals de farmaceutische industrie die een breed scala aan geneesmiddelen en chirurgische apparatuur produceert, bakkerijbedrijven die cakes, koekjes en brood produceren, en de textielindustrie die grote hoeveelheden kleding produceert.
Aan de andere kant varieert de discrete productie van bedrijven die op maat gemaakte producten leveren tot bedrijven die artikelen op grote schaal produceren op basis van serienummers. Laten we eens kijken naar de kenmerken die elk productiebedrijf nodig heeft en die ingebouwd moeten zijn in een ERP voor productie:
De 6 essentiële kenmerken van een ERP voor productie die we zullen bekijken, zijn onder meer:
- Voorraadbeheer & -controle
- Personeelsbeheer (HR)
- Relatiebeheer Leveranciers (SRM)
- Productie- & Operationeel Beheer
- Verkoop- & Orderbeheer
- Klantrelatiebeheer (CRM)
1. Voorraadbeheer & -controle.
Als fabrikant weet je als geen ander hoe cruciaal een efficiënte voorraadafdeling is. Het is essentieel om over middelen en software te beschikken die je in staat stellen om je voorraad efficiënt te beheren en te onderhouden. Het inkopen van materialen is afhankelijk van unieke ordervereisten of verkoop- en vraagprognoses.
Een goed ERP-systeem heeft een schaalbare voorraadbeheermodule waarmee je de materialen op de juiste locatie kunt houden en up-to-date kunt houden.
2. Personeelsbeheer (HR).
Medewerkers zijn van groot belang, aangezien zij de producten maken die je verkoopt. Met een geïntegreerde HR-module kan het management automatisch op de hoogte worden gebracht wanneer contracten aflopen of wanneer de beoordelingsdatum van een medewerker nadert. Het systeem kan ook de nieuwe loonkosten berekenen op basis van de informatie.
Daarnaast kan het ERP-systeem een 'employee-tracking-systeem' bevatten waarin de certificaten en opleidingen van medewerkers worden bijgehouden die nodig zijn voor promotie of het uitvoeren van taken. De productieplanningsmodule plant de werkroosters van medewerkers op een manier dat medewerkers met achterstallige certificeringen uit de planning worden gehaald, zodat ze tijd hebben om hun certificeringen te behalen.
Met HR-modules kan het management toekomstige kenmerken en kwaliteiten van medewerkers analyseren om geschikte nieuwe werknemers aan te nemen met de benodigde vaardigheden voor jouw productiebedrijf.
3. Leveranciersrelatiebeheer (SRM).
Een essentiële module in een ERP-systeem voor productie is het leveranciersrelatie-beheer (SRM). Met deze module kun je offertes van leveranciers up-to-date houden. Je kunt ook de beoordelingen van huidige offertes bijhouden om het offertebeheer in de toekomst te verbeteren.
SRM werkt ook als kwaliteitsborgingssysteem in de maakindustrie. Leveranciers moeten voldoen aan internationale certificeringen en kwaliteitsnormen, die worden bewaard in deze module. Het ERP-systeem kan automatische waarschuwingen genereren wanneer updates van deze kwaliteitsnormen vereist zijn.
4. Productie- & operationeel beheer.
Productiebeheer is een belangrijk element binnen elk productiebedrijf. Ten eerste moeten de producten gemaakt worden op basis van de eisen die de klant stelt. Ten tweede moeten de producten ook op de afgesproken tijd afgeleverd worden bij de klant.
Een ERP-systeem met een goede financiële module in combinatie met productie- en operationeel beheer is ideaal. Hierdoor is er altijd voldoende geld beschikbaar om materialen in te kopen en leveranciers en klanten op tijd te betalen. Discrete fabrikanten gebruiken vrijwel altijd een 'Bill of Materials' om onderdelen te categoriseren die nodig zijn voor de productie en het eindproduct. Deze module zorgt voor minder fouten in het productieproces en versnelt het proces.
Een ERP signaleert de benodigde operaties en plant de vereiste middelen in. Het bekijkt ook welke materiaalinkopen nodig zijn om aan de eisen van de klant te voldoen. Het ERP-systeem waarschuwt het verkoopmanagement om hen te informeren of de productie op schema ligt of vertraging oploopt, zodat ze de klant op tijd kunnen informeren. Alle relevante transacties worden vastgelegd met koppelingen naar de verkooporder, wat intelligente rapportage mogelijk maakt. Verkooporders kunnen exacte herhalingen zijn van eerdere bestellingen of het kunnen unieke, eenmalige bestellingen zijn.
5. Verkoop - & orderbeheer.
Klanten plaatsen bestellingen voor producten die ze nodig hebben. Deze inkooporders worden verkooporders bij de fabrikant.
Met een ERP-systeem kun je de benodigde arbeid en materialen plannen om het eindproduct te produceren en aan de vraag van de klant te voldoen. Het verkoopmanagement ontvangt automatische updates over het gehele productieproces en kan de klant op de hoogte houden van de status van de bestelling in het geval van problemen of vertragingen.
Bovendien biedt een ERP-systeem intelligente rapportage van verkoop- en ordergegevens op basis van gegevensanalyse.
6. Klantrelatiebeheer (CRM).
De CRM-module is voor ieder bedrijf essentieel, dus ook productiebedrijven die op zoek zijn naar een ERP-softwareoplossing. Met een CRM-module kun je de communicatie met alle klanten bijhouden, of dit nou telefonisch, per e-mail, face-to-face of via andere digitale kanalen verloopt.
Met deze module kun je ook offertes voor verkooporders delen via e-mail, telefoon of andere kanalen. Een handige tool voor bijvoorbeeld een promotiecampagne. Het CRM houdt bij wanneer en naar wie berichten zijn verzonden. Bovendien kan het de resultaten van de campagnes bijhouden en deze rapporteren binnen potentiële organisaties.
Hulp nodig bij de keuze voor een ERP systeem voor jouw productiebedrijf?
Als fabrikant is het kiezen van het juiste ERP enorm belangrijk, omdat het cruciale processen van jouw bedrijf zal afhandelen. Met Microsoft Dynamics 365 Business Central (ERP) kun je transacties probleemloos afhandelen, processen stroomlijnen, loonkosten beheren en nog veel meer. Bovendien zijn er tal van extra mogelijkheden en apps van derde partijen om aan jouw specifieke behoeften te voldoen. Neem contact op met onze specialisten voor vrijblijvend advies.
Meer over ERP voor productie
ERP. MADE. EASY.
Dat is onze belofte aan jou. Wij geloven dat een ERP-systeem eenvoudig en toegankelijk moet zijn voor iedereen. We nemen de complexiteit weg en zorgen ervoor dat de overgang naar Business Central zo makkelijk mogelijk is voor jou en je bedrijf.
Met ABC E BUSINESS wordt ERP echt eenvoudig! Neem vandaag nog contact op en ervaar het zelf.
- Business Central (59)
- ABC E BUSINESS (41)
- Automatisering (37)
- ERP-selectie (17)
- E-commerce (16)
- Werken Bij (15)
- Integraties (8)
- Copilot (7)
- Power Platform (7)
- Duurzaamheid (6)
- Artificial Intelligence (5)
- Cloud (5)
- Dynamics NAV (5)
- Groothandel (5)
- Productie (5)
- Prijzen & Awards (4)
- Case Study (2)
- PowerBI (2)
- oktober 2024 (2)
- september 2024 (1)
- augustus 2024 (3)
- juli 2024 (3)
- juni 2024 (1)
- mei 2024 (1)
- april 2024 (5)
- maart 2024 (3)
- februari 2024 (4)
- januari 2024 (2)
- december 2023 (3)
- november 2023 (3)
- september 2023 (3)
- augustus 2023 (3)
- juli 2023 (3)
- juni 2023 (3)
- mei 2023 (5)
- april 2023 (6)
- maart 2023 (8)
- februari 2023 (1)
- januari 2023 (3)
- december 2022 (4)
- oktober 2022 (2)
- juni 2022 (2)
- april 2022 (1)
- maart 2022 (2)
- februari 2022 (1)
- december 2021 (3)
- oktober 2021 (5)
- september 2021 (1)
- augustus 2021 (1)
- juli 2021 (3)
- juni 2021 (2)
- januari 2021 (1)
- juli 2020 (1)
- juni 2020 (2)
- mei 2020 (2)
- april 2020 (6)
- maart 2020 (3)
- februari 2020 (1)
- januari 2020 (3)
- december 2019 (3)
- september 2019 (1)
- augustus 2019 (1)
- juli 2019 (2)
- juni 2019 (1)
- maart 2019 (1)
- februari 2019 (1)
- januari 2019 (1)
- december 2018 (3)
- november 2018 (1)
- oktober 2018 (1)
- september 2018 (3)
- juni 2018 (1)
- april 2018 (5)
- maart 2018 (1)
- juli 2017 (2)