Nieuws & Blog

6 Essentiële ERP-modules voor productiebedrijven.

dims

De omgeving van productiebedrijven verandert sneller dan ooit tevoren. Innovatieve productietechnieken, disruptieve businessmodellen en sneller bewegende markten stellen steeds meer eisen aan bedrijven: ze moeten uitbreiden en efficiënter produceren, nieuwe processen implementeren en producten sneller op de markt brengen.

Onder deze moeilijke en snel veranderende omstandigheden wint ook de selectie van een ERP aan belang. Een state-of-the-art ERP-systeem vormt immers het hart van de IT-infrastructuur van een bedrijf. Het speelt een sleutelrol in digitale transformatie en is nauw verbonden met het succes van het bedrijf op de lange termijn.

Het aanbod van ERP-oplossingen is echter erg uitgebreid en veel middelgrote bedrijven voelen zich overweldigd door de vele keuzes. Natuurlijk zijn "must-haves" zoals onder andere geïntegreerde software, gebruiksvriendelijkheid, customization/maatwerk en custom dashboards in alle sectoren ingeburgerd. Maar welke features zijn onmisbaar voor de maakindustrie?

Manufacturing Resource Planning (MRP) vs. Enterprise Resource Planning (ERP).

Om de beste keuze te maken tussen bestaande platforms, is het het handig om eerst het verschil tussen een MRP en een ERP te begrijpen.

Een MRP, of Manufacturing Resources Planning-systeem, is een productiegericht controlesysteem dat de productieplanning, projectplanning en inventaris omvat van componenten, grondstoffen en andere onderdelen of assets die nodig zijn om eindproducten te produceren. Een MRP-systeem zorgt er met name voor dat materiaal te allen tijde beschikbaar zijn voor productie en maakt de planning van eventuele bijbehorende inkoop van materialen mogelijk.

Een ERP, of Enterprise Resource Planning-systeem, bevat alle elementen van een MRP voor productie, werkvloer controle en inkoop; maar het biedt ook gesystematiseerd beheer en gegevensanalyse voor financiële - en verkoopfuncties, allemaal geoptimaliseerd voor een productieomgeving. Een ERP-systeem omvat de financiële integratie van functies zoals crediteuren- en debiteurenbeheer, klantrelatiebeheer (CRM), monitoring van vaste activa en andere belangrijke administratieve en financiële functies. Dit maakt de integratie en het beheer van alle bedrijfsfuncties mogelijk en maakt gebruik van automatisering en realtime gegevensanalyse om de prestaties van het bedrijf te verbeteren.

Voordelen van ERP-systemen voor de productiesector.

Welke branche specifieke voordelen kunnen fabrikanten verwachten van een ERP-implementatie? Dit is tenslotte een van de meest dynamische en competitieve sectoren, en dus is er vaak ERP-software nodig is die de efficiëntie hoog houdt, de kosten laag en de klanten tevreden.

Een van de belangrijkste functies van ERP is de mogelijkheid om de belangrijkste bedrijfsprocessen te automatiseren, zodat ze niet alleen sneller kunnen worden uitgevoerd, maar ook consistenter zijn. Dit verlaagt niet alleen de totale operationele kosten, maar stroomlijnt en vereenvoudigt ook de uitwisseling van gegevens.

Van ontwikkeling en ontwerp tot productie en inkoop, alle teams werken vanuit hetzelfde centrale platform. Met 24 uur per dag toegang kunnen belanghebbenden profiteren van nauwkeurigere updates, snellere communicatietijden en beter geïnformeerde besluitvorming.

Tegelijkertijd stellen ERP-oplossingen fabrikanten ook in staat om realtime data-analyses uit te voeren, waardoor ze marktomstandigheden sneller en concurrerender kunnen begrijpen en er zo adequaat op kunnen reageren. Als resultaat van deze gecombineerde inspanningen zijn deze bedrijven beter toegerust om te voldoen aan de verwachtingen van de klant, met name doorloop- en levertijden, wat uiteindelijk helpt om de bedrijfsresultaten te verbeteren.

6 essentiële ERP-modules voor productiebedrijven.

Voor elke soort maakindustrie is een ERP-systeem een systeem van belang. Waar het vroeger nog een Manufacturing Requirements Planning (MRP) systeem was, is het nu uitgegroeid tot Enterprise Resource Planning (ERP). De maakindustrie omvat verschillende soorten bedrijven:

Zoals de farma-industrie die een groot aantal diergeneesmiddelen, chirurgische apparatuur, etc. produceert. Denk ook aan een bakkerijbedrijf dat partijen cake, koekjes, brood, enz. produceert, of de textielindustrie, die een enorme hoeveelheid kleding produceert.

Aan de andere kant varieert de discrete productie van het ene bedrijf dat het een op bestelling gemaakt product produceert tot het andere bedrijf dat artikelen produceert in een enorme hoeveelheid op basis van een serienummer. Laten we eens kijken naar de features die elk productiebedrijf gebruikt en die elk ERP voor productie ingebouwd zou 'moeten' hebben:

Productie ERP-modules.

Fabrikanten hebben een ERP nodig met de productie ERP-modules & -features die hun zakelijke behoeften vervullen, waaronder het beheren en volgen van voorraad, workflow, personeelsbeheer, orderbeheer, activabeheer en logistiek.

De 6 essentiële kenmerken van een productie-ERP die we zullen bekijken, zijn onder meer:

  1. Inventory Management & - Control / Voorraadbeheer & -Controle
  2. Human Resources (HR) / Personeelszaken (HR)
  3. Supplier Relationship Management / Relatiebeheer Leveranciers (SRM)
  4. Production - & Operation Management / Productie- & Operationeel Beheer
  5. Sales - & Order Management / Verkoop- & Orderbeheer
  6. Customer Relationship Management (CRM) / Klantrelatiebeheer (CRM)

1. Inventory Control / Voorraadbeheer.

Als fabrikant weet je als geen ander hoe cruciaal de voorraadafdeling is. Bovendien is het essentieel om over de middelen / software te beschikken die zorgen dat je efficiënt gebruik kan maken van je huidige voorraad en deze te onderhouden. De inkoop van materialen is afhankelijk van de unieke ordervereisten of verkoop- en vraagprognoses.

De perfecte inventaris is een ongrijpbaar doel, en raakt je inventaris verouderd door bijv. veranderende klanteisen, dan is dat simpelweg verspilling, en verspilling moet te allen tijde voorkomen worden. Door een betere controle over de voorraad kan deze up-to-date worden gehouden en kunnen onnodige materialen worden afgevoerd. Een goed ERP-softwaresysteem heeft een zeer schaalbare voorraadbeheermodule om de materialen op de toegewezen locatie te houden.

2. Human Resources (HR) / Personeelsbeheer (HR).

Medewerkers zijn uiteraard belangrijk, zij zijn dan ook degene die de producten maken die fabrikanten verkopen. Door de human resources-module weet het management automatisch wanneer een contract afloopt of wanneer de beoordelingsdatum van een medewerker komt en berekent de nieuwe loonkosten dienovereenkomstig.

Door middel van een 'employee-tracking-systeem' classificeert het ERP de certificaten en opleidingen die medewerkers nodig hebben om in aanmerking te komen voor een promotie of om hun taken uit te voeren. In de productieplanningsmodule plant het ERP de werkroosters van de werknemers zo dat de werknemers die achterlopen met hun certificeringen uit de planning worden gehaald om zo dus tijd vrij te maken om deze certificeringen te halen.

Met Human Resource Modules kan het management toekomstige werknemerskenmerken en -kwaliteiten analyseren om (geschikte) nieuwe werknemers aan te nemen met de vaardigheden die nodig zijn in jouw productiebedrijf.

3. Supplier Relationship Management (SRM) / Relatiebeheer Leveranciers (SRM).

Een essentiële module in ERP-software voor productie. Met deze module kan de gebruiker namelijk de door de leveranciers aangevraagde offertes up-to-date houden. De beoordeling van de huidige offertes kunnen worden behouden voor een beter offertebeheer in de toekomst.

SRM werkt ook als kwaliteitsborgingssysteem in de maakindustrie. De leveranciers moeten internationale certificeringen en kwaliteitsnormen handhaven, die worden bewaard in deze module. Zo geeft deze module bijvoorbeeld automatische waarschuwingen wanneer de fabrikant updates over deze kwaliteitsnormen nodig heeft.

4. Production - & Operations Management / Productie- & Operationeel Beheer.

Productiebeheer / - management is een belangrijk element binnen elk productiebedrijf. Ten eerste moeten de producten gemaakt worden op basis van de eisen die de klant stelt. Ten tweede moeten de producten ook op de afgesproken tijd afgeleverd worden bij de klant.

Een ERP-systeem met een goede financiële module in combinatie met deze module is ideaal, dit zorgt er namelijk voor dat er altijd genoeg geld beschikbaar is om materialen in te kopen, de klant en de leverancier op tijd te betalen. Discrete fabrikanten gebruiken vrijwel altijd een 'Bill of Materials' om onderdelen te categoriseren die nodig zijn voor de productie en het eindproduct. Deze module is handig, zorgt voor minder errors in het productieproces en dus versnelt het ook direct.

Het ERP signaleert de operaties die nodig zijn en plant hier de nodige assets voor in, ook kijkt een ERP direct welke materiaalinkopen er nodig zijn om aan die eisen van de klant te voldoen. Een ERP-systeem waarschuwt ook het verkoopmanagement om hen te informeren of de productie op schema ligt (of niet), wat de mogelijkheid biedt om de klant te waarschuwen wanneer het goed gaat of de order vertraging oploopt. ERP registreert alle benodigde transacties met koppelingen naar de verkoopordervraag. Dit maakt intelligente rapportage mogelijk.

Verkooporders kunnen exacte herhalingen zijn van eerdere bestellingen of het kunnen unieke, eenmalig bestelde artikelen zijn.

5. Sales - & Order Management / Verkoop - & Orderbeheer.

Klanten plaatsen bestellingen voor producten die ze nodig hebben. Die inkooporders van klanten worden verkooporders bij de fabrikant.

Met het ERP-systeem kun je de arbeid die er nodig is, en de aankoop van materialen plannen die nodig zijn om het eindproduct te produceren en aan de vraag van de klant te voldoen. Het verkoopmanagement ontvangt automatisch updates over het gehele productieproces en kan zo de klant informeren over de status van de bestelling in het geval dat er iets verkeerd gaat of wanneer er vertragingen zijn.

Ook maakt een ERP intelligente rapportage van verkopen en bestellingen op basis van data mogelijk.

6. Customer Relationship Management (CRM) / Klantrelatiebeheer (CRM).

De CRM-module is voor ieder bedrijf essentiëel, dus ook productiebedrijven die een ERP-softwareoplossing zoeken, zoeken een ERP-systeem met een CRM-module ingebouwd. Hiermee wordt de communicatie met alle klanten bijhouden. Dit kan telefonisch, per e-mail, face-to-face of een andere digitale wijze zoals videobellen zijn.

Wat ook mogelijk is met deze module is dat er verschillende offertes voor verkooporders kunnen worden gedeeld via e-mail, telefoon of ander kanaal. Een handige tool voor bijvoorbeeld een promotiecampagne. Het CRM houdt de datum en tijd bij waarop het bericht is verzonden en naar wie. Het kan ook de campagneresultaten binnen een potentiële organisatie bijhouden en deze in een rapportage gieten.

Hulp nodig bij de keuze voor een ERP systeem voor jouw productiebedrijf?

Als fabrikant is de selectie van het juiste ERP enorm belangrijk omdat deze zeer cruciale processen van jouw bedrijf zal gaan afhandelen. Met Microsoft Dynamics 365 Business Central (ERP) wordt het eenvoudig om probleemloos transacties afhandelen, processen te stroomlijnen, loonkosten te beheren en nog veel meer. Bovendien zijn er tal van extra mogelijkheden en apps van derde partijen om zo volledig aan de vraag te voldoen. Neem contact op met een van onze specialisten en deze geven je vrijblijvend advies. 

Neem contact met ons op     Download de 'ben jij toe aan ERP'-checklist