Nieuws & Blog

Als machinebouwers meegroeien in de tijd van Industry 4.0

Blauw-Industry-4-1000X667PX

In de wereld van Industry 4.0 waar machines niet alleen krachtig zijn, maar ook nog eens slim en verbonden. Het is een revolutie waar robots dansen met data, fabrieken praten met de Cloud en alles wordt aangedreven of ondersteund wordt door geavanceerde technologieƫn zoals het Internet of Things, Artificial Intelligence en big data-analyse. Het is de toekomst van productie, waar innovatie en digitalisering samenkomen om ons kennis te laten maken met een wereld vol slimme fabrieken en grenzeloze mogelijkheden.

Met de opkomst van Industry 4.0 door de jaren heen groeit de potentie voor de machinebouwsector om drastisch (mee) te transformeren en nog meer uit je mensen en machines te halen. Door gebruik te maken van moderne technologieƫn als (slimme) sensoren en automatisering op basis van big data en machine learning kunnen machinebouwers nieuwe levels van efficiƫntie, productiviteit en kwaliteit bereiken. Wat op zichzelf weer gaat leiden tot kortere doorlooptijden met hogere opbrengsten door lagere kosten en een betere klanttevredenheid. Bovendien kun je als machinebouwer je klanten betere service bieden door realtime monitoring en onderhoud op afstand aan te bieden, dit zal weer leiden tot minder uitvaltijd en hogere machinebetrouwbaarheid. Kortom, Industry 4.0 biedt de mogelijkheid om processen te optimaliseren en hiermee je concurrentiepositie serieus te versterken.

Uiteraard zijn er naast de mooie kansen en mogelijkheden ook de nodige uitdagingen die bij dergelijke technologische sprongen tevoorschijn komen. Het ontwerpen, bouwen en onderhouden van machines is natuurlijk een bijzonder complex proces waarbij expertise en innovatie vereist is. Het integreren van digitale technologieƫn in bestaande productieprocessen en bedrijfsmodellen is van belang om concurrerend en relevant te blijven.

Met deze blog willen we je graag verder meenemen in je eigen digitaliseringsproces door aandacht te schenken aan deze kansen en uitdagingen in de maaksector, zodat je kunt nadenken over wat een dergelijke transformatie zoal te weeg gaat brengen.

Hoe kun je jezelf vooruithelpen in de digitale transformatie?

Digitale technologieĆ«n zijn de norm geworden, daar is geen ontkomen meer aan. Bedrijven worden geconfronteerd met de dringende noodzaak om zich aan te passen en te innoveren. Uiteraard denken we aan de bekende uitspraak: ā€œstilstaan is achteruitgaanā€. De digitale transformatie is daarbij een sleutelbegrip geworden. Het omvat het heroverwegen en herstructureren van bedrijfsprocessen, het adopteren van nieuwe technologieĆ«n en het stimuleren van een cultuur van voortdurende vernieuwing. Hieronder willen we je een aantal punten voorschotelen en dieper in de wereld van digitale transformatie duiken door te ontdekken hoe bedrijven kunnen profiteren van deze revolutie om concurrerend te blijven en te gedijen in een steeds veranderende zakelijke omgeving.

 • Maak gebruik van slimme sensoren en het Internet-of-Things (IoT):
  Als machinebouwer kun je gebruikmaken van slimme sensoren die verbonden zijn met het internet om real-time gegevens te verzamelen en te analyseren. Dit kan helpen om inzicht te krijgen in de prestaties van machines, patronen te identificeren en onderhoud te voorspellen. Hierdoor verminder je uitvaltijd en de efficiƫntie op de werkvloer wordt verhoogd.

 • Implementeer geavanceerde automatiseringstechnologieĆ«n:
  Machinebouwers kunnen profiteren van geavanceerde automatiseringstechnologieƫn zoals robotica en machine learning. Dit kan helpen om de productie te versnellen, de kwaliteit te verbeteren en de kosten te verlagen.

 • Investeer in je digitale transformatie:
  Meegaan met de digitale transformatie is een cruciaal onderdeel van het adopteren van Industry 4.0. Machinebouwers kunnen investeren in technologieƫn zoals ERP-systemen, smart-factory toepassingen en data-analyse tools/software om bedrijfsprocessen te stroomlijnen en hierdoor ook betere beslissingen te nemen.

 • Draag zorg voor cybersecurity:
  Het implementeren van Industry 4.0 brengt nieuwe beveiligingsrisico's met zich mee. Machinebouwers moeten daarom maatregelen nemen om hun systemen te beschermen tegen cyberaanvallen. Dit kan onder meer worden gedaan door het implementeren van robuuste firewalls, het versleutelen van gegevens en het monitoren van netwerkactiviteit. Een mooie bijkomstigheid van het moderne online werken is het feit dat praktisch alles tegenwoordig in een Cloud is, of kan functioneren. Dit betekent concreet gezien dat je bestanden extern gehost staan in een zwaar beveiligd en speciaal hiervoor aangelegd server-park.

Wat zijn de valkuilen bij een digitale transformatie?

Bij een dergelijke transformatie komt meer kijken dan enkel de positieve effecten. Het is belangrijk om in acht te houden dat er ook uitdagingen bij komen kijken. Van weerstand tegen verandering tot complexere techniek en natuurlijk de investeringskosten. Door valkuilen te herkennen en proactief aan te pakken, kun je als organisatie beter beslagen ten ijs komen en de kans op een succesvolle digitale transformatie vergroten.

 • Verouderde machines en technologieĆ«n op peil brengen:
  Een van de grootste uitdagingen voor machinebouwers is het omgaan met verouderde machines en technologieƫn. Veel bedrijven hebben investeringen in nieuwe technologieƫn uitgesteld, waardoor ze nu moeten werken met oudere systemen die mogelijk niet compatibel zijn met nieuwe technologieƫn. Het upgraden van deze systemen kan duur en bovendien tijdrovend zijn.

 • Beperkte expertise en vaardigheden:
  Het opbouwen van een nieuwe smart-factory vereist specifieke expertise en vaardigheden zoals data-analyse, het gebruik van AI en natuurlijk machine learning. Dit kan een uitdaging zijn om medewerkers met dergelijke vaardigheden te vinden of op te leiden hierin.

 • Integratie van systemen:
  Machinebouwers moeten mogelijk verschillende systemen integreren om optimaal te kunnen profiteren van Industry 4.0. Dit kan een uitdaging zijn omdat de systemen mogelijk niet compatibel zijn of verschillende protocollen gebruiken. Een zorgvuldige planning en implementatie zijn nodig om ervoor te zorgen dat alle systemen naadloos samenwerken.

 • Beveiligingsrisico's:
  Zoals we hierboven al schreven brengt het implementeren van Industry 4.0 nieuwe beveiligingsrisico's met zich mee. Als bedrijf moet je zorgen voor de beveiliging van je gegevens en systemen, vooral omdat veel van deze systemen met het internet verbonden zijn. Het is zoals we eerder al schreven dan ook erg belangrijk om robuuste beveiligingsmaatregelen te implementeren, maar daarnaast is het ook van belang om het personeel op te leiden en op deze manier proactief aan risicomanagement te doen.

 • Kosten:
  De implementatie van Industry 4.0 kan aanzienlijke kosten met zich meebrengen voor machinebouwers. Het upgraden van machines, het implementeren van nieuwe systemen en het trainen van medewerkers zijn allemaal investeringen die tijd en geld kosten. Het kan een uitdaging zijn om deze kosten te rechtvaardigen, vooral voor kleinere bedrijven.

 • Het sturen van verandering:
  Het aanpassen aan de veranderingen die gepaard gaan met Industry 4.0 kan een culturele uitdaging zijn voor machinebouwers. Het kan betekenen dat er veranderingen in de manier van werken en het nemen van beslissingen nodig zijn. Het is belangrijk om de juiste mindset te creƫren en medewerkers te betrekken bij de veranderingen om te zorgen voor een soepele overgang.

Zoals je begrijpt gaat het bij het investeren in Industry 4.0-technologie niet alleen over het bijhouden van de nieuwste trends. Het gaat juist over het transformeren van je bedrijf naar een efficiƫntere onderneming waarbij meer winst kan worden gegenereerd. Door deze digitale revolutie te omarmen kies je voor betere samenwerking, meer flexibiliteit, verbeterde besluitvorming en bovendien nog een hogere klanttevredenheid realiseren. De weg vooruit kan uitdagingen met zich meebrengen maar de mogelijkheden en kansen die geschept worden zijn enorm. Neem de sprong en laat ons je helpen met deze digitale reis en kies ook voor het bereiken van meer!

Een dergelijke stap maken met je onderneming is er natuurlijk eentje van grote aard. Dit begrijpen wij als ERP partner erg goed. Twijfel je nog wat professionele bedrijfssoftware kan betekenen voor je bedrijf en alle processen? Begin dan eens met een bezoek aan onze Machine Productie-Branchepagina, waar je allerlei dingen kunt leren en bestuderen. Of wil je direct de koe bij de hoorns pakken? Dan heb je ongetwijfeld baat bij het invullen van onze Checklist! Hierbij houd je jezelf namelijk de spiegel voor en ga je antwoord geven op een aantal vragen die hierop inzoomen. Binnen enkele minuten heb je een beter beeld van hoe je staat in de digitale transformatie! 

Download de ERP Checklist   Contact opnemen