Nieuws & Blog

Ben jij klaar voor het nieuwe boekjaar en de BTW-verhoging in 2019?

Ben jij klaar voor het nieuwe boekjaar en de BTW-verhoging in 2019

Het einde van het boekjaar en de voorbereiding op het nieuwe boekjaar vraagt altijd speciale aandacht. Jaarcijfers en jaarafsluitingen moeten worden afgesloten, systeeminstellingen opgefrist, en dan komt daar dit jaar ook nog eens de BTW-verhoging van 6% naar 9% bij. Hoe staan de zaken er bij jou voor? Ben je Γ©cht klaar voor 2019?

Verhoging BTW-tarief.

De verhoging van het lage BTW-tarief van 6% naar 9% heeft invloed op een drietal aspecten van jouw bedrijfsvoering: de administratie, de prijzen van goederen en diensten en de facturatie en BTW-aangiftes in de overgangsperiode. Waar moet je precies op letten? Ten eerste: let erop dat je beide tarieven, ook in 2019, correct hanteert. Op prestaties die in 2019 worden geleverd, maar waarvan de betaling heeft plaatsgevonden in 2018, geldt het tarief van 6%. Betalingen in 2018 tegen een 6%-tarief behoeven geen verdere actie. Voor alle betalingen van goederen of diensten die in 2019 worden geleverd en ook in dit boekjaar worden gefactureerd, geldt standaard het 9%-tarief.

In de praktijk.

Dat betekent dus dat het 6%-tarief, ondanks dat het per 1 januari 2019 is verhoogd, dit boekjaar nog niet kan worden verwijderd uit je boekhoudsystemen. Jouw aangiften zullen, zeker in de eerste paar maanden, uit beide tarieven bestaan en ook eventuele correcties kunnen nog plaatsvinden. Het is belangrijk dat jij dit in deze overgangsfase goed in de gaten houdt en hier ook je administratie op inricht. Nog een belangrijke kanttekening: ook al lever je slechts goederen of diensten die met het 21%-tarief worden belast – dat betekent niet direct dat je nooit met het lage tarief te maken zal krijgen. Denk bijvoorbeeld aan goederen die je inkoopt voor jouw bedrijfskantine: deze vallen onder het lage BTW-tarief.

Afsluiting 2018.

Net zo belangrijk zijn natuurlijk de jaarcijfers en jaarrekening. Alles dat in 2018 hoort, moet in dat boekjaar zijn afgesloten, balansen moeten kloppen in de administratie en de gegevens die behoren tot de voorraad, productie en vreemde valuta moeten correct zijn. Om kosten en inkomsten eenvoudig toe te wijzen aan rekeningen en dimensies kun je gebruikmaken van een periodiek dagboek in Microsoft Dynamics 365 Business Central.

Stel systemen goed in.

Om in 2019 direct fris van start te kunnen, moeten boekhoudinstellingen, gebruikersinstellingen en nummerreeksen spic en span zijn. Controleer dit goed: wanneer één van deze instellingen een mankement vertoont, kun je direct niets meer inboeken en worden jij en jouw werknemers gehinderd in het dagelijks werk. Zorg er dus voor dat alle data in jouw systemen kloppen en dat nummerreeksen correct worden klaargezet. Ook hier kan Business Central jou ondersteunen door per jaar een specifieke nummerreeks in te stellen per document, om overlap te voorkomen.

Hulp nodig?

Kom je er niet uit en heb je hulp nodig? Wij staan uiteraard voor je klaar! Neem contact met ons op en we denken graag met je mee.

Neem contact op 

Abonneer en mis niks