Nieuws & Blog

Brexit - veranderingen in Business Central.

Brexit - veranderingen in BC

Na jaren debatteren, premierswisselingen en verkiezingen is het dan eindelijk zo ver. Met de overwinning van Boris Johnson heeft hij zijn gewenste meerderheid in het parlement om zijn Brexit-plannen door te voeren. 31 januari is geplande datum voor het Verenigd Koninkrijk om de EU te verlaten.

Om te zorgen dat je instellingen in Microsoft Dynamics 365 Business Central goed staan na de Brexit, hebben we een overzicht gemaakt met de stappen die je moet nemen.

Nieuwsgierig naar de gevolgen voor jou als ondernemer? → Lees er meer over in de blog: Brexit - de gevolgen voor jou als ondernemer.

Stap 1: Page Landen / Regio's aanpassen.

Voor de landcode GB moet de waarde in de kolom Land-Regiocode EU en Intrastat-code worden weggehaald. Daarnaast moet een land aangemaakt worden voor Noord-Ierland. Deze moet ingesteld worden als EU-Land.

Land-Regiocode

Ter voorkoming van een harde grens tussen Noord-Ierland en Ierland is een permanente regeling, die van kracht wordt na de overgangsperiode (van 31-01-2020 tot en met 31-12-2020). Het komt erop neer dat Noord-Ierland voor de handel in goederen met het ene been in de EU douane­-unie (en interne markt) blijft, en met het andere in het toekomstige Britse douanegebied. Welke van de twee het wordt, hangt af van de eindbestemming van het consumptiegoed dat wordt ingevoerd vanuit ­Verenigd Koninkrijk of een land buiten Europa. Is dat Noord-Ierland, dan gelden de Britse tarieven en regels. Is dat Ierland of een ander EU-land, of is het product een halffabricaat of industrieel product, dan gelden de EU-regels.

Britse douaniers moeten in de zeehavens van Noord-Ierland (dus uitdrukkelijk niet aan de landsgrens met Ierland) toezien op deze dubbele handelsstroom en per zending beslissen welke regels van toepassing zijn. Dat de EU de naleving van de interne-markt-regels uitbesteedt aan de Britten, geldt als een grote concessie van EU-kant.
Doordat Noord-Ierland onderdeel blijft van het toekomstige Britse douanegebied, valt het gebiedsdeel ook onder de vrijhandelsakkoorden die het Verenigd Koninkrijk (VK) hoopt te sluiten met andere landen, een belangrijke eis van Londen.

Stap 2: Klantenkaarten.

Van alle klanten uit GB (m.u.v. Noord-Ierland) een nieuwe klantenkaart maken. Daarbij moet de btw-Bedrijfsboekingsgroep op IMEX gezet worden. (Export buiten EU). 

Stap 3: Leverancierskaarten.

Van alle leveranciers uit GB (m.u.v. Noord-Ierland) een nieuwe leverancierskaart maken. Daarbij moet de btw-Bedrijfsboekingsgroep op IMEX gezet worden. (Export buiten EU).

Stap 4: Rapport 19.

Op Rapport 19 staat nu nog UK, deze is dadelijk niet van toepassing.

Stap 5: Verkoopverzend- / factuur document.

Bij het importeren/exporteren naar landen buiten de EU (= dan ook GB), moet voor de douane de tariefcode en Country van Origin overlegd worden op de facturen/pakbon. Deze velden zijn beschikbaar via de Export app voor de overzichten.

Hulp nodig?

Kom je er niet uit of heb je hulp nodig met andere functies in Business Central? We hebben een aantal handige uitlegvideo's voor je gemaakt om je een handje te helpen. Of neem contact op en we helpen je graag! 

Neem contact op