Nieuws & Blog

Voorkom verassingen. Leer je Cashflow te managen in 52 minuten.

Voorkom verassingen. Leer je Cashflow te managen in 52 minuten-1

Laatst herzien op: 4 mei 2023.

Een goede vriend van mij heeft eens gezegd dat winst een mening is. Een cijfer dat je iets hoger of lager kunt laten uitvallen, al naar gelang je wat rekenregeltjes toepast. In één keer afschrijven of toch over meer jaren spreiden bijvoorbeeld. Maar één cijfer laat zich niet anders interpreteren: je bankstand. Die vriend van mij had daar een mooie uitspraak over:

“Profit is King, but Cash is King Kong!”

En al is het zo dat je bankstand zich niet anders laat interpreteren, dat wil niet zeggen dat je hem niet kunt beïnvloeden. Goed cashmanagement is dan ook een onderwerp van alle tijden. Zo kun je een gezonde bedrijfsvoering realiseren. En nu, meer dan ooit tevoren, is het niet alleen wenselijk, maar is het een duidelijke noodzaak.

Laat ons je helpen ook jouw “King Kong” op orde te hebben en vooral, te houden.

Geld rondpompen is economische groei.

Het principe van een economie is eigenlijk heel simpel. Stel: je krijgt nog een euro van iemand. Daarvan koop je een brood bij de bakker. De bakker koopt meel bij de molenaar en de molenaar kan weer een vis van jou kopen, bij voorkeur voor 2 euro. Je hebt dan een broodje gegeten én je hebt nog twee euro over. Zo wordt het geld rondgepompt en groeit een economie. En als iedereen daar aan meedoet, dan blijft die bakker broodjes bakken, blijft de molenaar meel maken en blijf jij vissen vangen.

Maar wat gebeurt er als er een schakel wegvalt? Als je die euro die je zou krijgen van je klant, niet krijgt. Dan kun je geen brood kopen. Dan kan de bakker niet meer bakken en de molenaar geen meel meer maken. De economie stopt dan met draaien en met groeien.

In tijden van economische krimp of zelfs recessie is precies dát aan de hand. Er wordt minder geld uitgegeven en dus zien bedrijven omzetten dalen. Daardoor kunnen zij weer minder investeren of vallen er zelfs ontslagen. Mensen zonder baan kunnen minder besteden en dus wordt er nog minder geld uitgegeven. Voor 2020 voorspelde het CPB op 30 maart 2020 een krimp van tussen de 1,2% en 7,3%. (Bron: Trouw)

Profit is King, Cash is King Kong

Cashmanagement is dus belangrijk.

De noodzaak tot cashmanagement mag duidelijk zijn. Winst draaien is leuk, maar je hebt toch echt cash nodig om je leveranciers te betalen. Maar hoe ga je dat in de praktijk toepassen? En niet over drie maanden maar nu!

Wij helpen bedrijven om meer te bereiken. Dit doen we door ze efficiënter te laten werken, betere beslissingen te laten nemen op basis van relevante informatie en meer omzet te laten genereren. We gebruiken hiervoor Microsoft oplossingen.

Microsoft Dynamics 365 Business Central is een volledige oplossing om je hele bedrijf op één plaats te managen. Boekhouden, CRM, Inkoop, Voorraad, Verkoop, Productie, Projectadministratie, Field Service…. Het vormt allemaal één geheel.

En omdat je je hele bedrijfsvoering integraal in één systeem registreert, kun je dus ook over je hele bedrijf relevante informatie inzien. Op basis daarvan neem je de juiste beslissingen en acties.

Zo ook voor wat betreft cashmanagement. Business Central heeft de mogelijkheid tot het inzien en analyseren van je historische cashflow, je cashflow forecast en je cashcyclus.

Probeer Business Central 30 dagen gratis!

Wat voor inzichten heb ik dan?

Business Central geeft je dus een scala aan inzichten. Het enige wat je zelf moet doen, is bepalen waar je behoefte aan hebt.

Hier enkele voorbeelden.

Op je dashboard kun je direct je belangrijkste rekeningen zien, zoals je bankstand:

Afbeelding 1-1

Gebruik ook de grafiek “Cashcyclus” welke je antwoord geeft op vragen als:

  • Hoe lang houdt mijn verkoopproces mijn geld vast?
  • Moet ik voorraden verhogen of verlagen?

De Cashflowprognose geeft je een voorspelling van je cashflowpositie de komende maanden, gebaseerd op alle aanwezige informatie in de software. Actuele vragen die je daarmee kunt beantwoorden zijn bijvoorbeeld:

  • Op welke termijn kan ik een cash overschot (of tekort) verwachten?
  • Welke cashflow onderdelen kan ik eventueel beïnvloeden?
  • Moet ik binnen nu en enkele weken mijn bankkrediet wijzigen?

Afbeelding 2

Cashflowmanagement in 52 minuten.

Elke ondernemer wil natuurlijk dergelijke cashmanagement tools voor zijn bedrijf. Dat snappen we, want je wilt weten waar je bedrijf aan toe is. En weten hoe je nu al kan acteren op wat komen gaat. Dan heb je grip op je bedrijf en zorg je dat je niet voor verrassingen komt te staan.

We hebben hiervoor een simpel 2-stappen plan:

  1. Volg hier de training “Forecast Cash Flow” van 52 minuten: 
  2. Ga er direct zelf mee aan de slag met de gratis demo van Business Central

Ik wil Business Central 30 dagen gratis uitproberen!

Wij helpen je graag!

Ben je al klant bij ons? Dan kunnen onze customer care medewerkers en consultants je ondersteunen bij het in gebruik nemen van de cashflow forecast functies. Maar ook als niet-klant helpen wij je graag met de volgende stappen naar het bereiken van meer! 

Neem contact met ons op