Nieuws & Blog

Effectief voorraadbeheer: optimaliseer je handelsonderneming.

voorraadbeheer-paars

Laatst herzien op 16 mei 2023.

Voorraadbeheer is een cruciaal proces voor het succes van elke handelsonderneming. Het houdt in dat je de inkomende en uitgaande goederenstromen binnen je bedrijf volgt en optimaliseert. En zoals de naam al doet vermoeden gaat het om beheer, maar ook zeker om timing. Welke producten worden op welk moment verkocht en uit voorraad gehaald? De goederenstromen dienen in balans te zijn, om de ultieme voorraadniveaus te bereiken. Hierbij dient de voorraad te voldoen aan de marktvraag en tegelijkertijd de opslagkosten zo laag mogelijk te houden. Door producten op het juiste moment, op de juiste plaats en in de juiste hoeveelheid te hebben, spreek je van effectief voorraadbeheer. Zet in op effectief voorraadbeheer en say hello to happy customers.

In het algemeen kan voorraadbeheer worden onderverdeeld in vier essentiële onderdelen:

1. Inzicht in de voorraadstatus.

De precieze invulling van effectief voorraadbeheer verschilt per onderneming, maar ook per product. Het is echter voor elke groothandel van belang dat je inzicht hebt in de voorraad en weet wat je in huis hebt. Het ontbreken van een accuraat beeld van de voorraadstatus en de duur dat de producten in het magazijn liggen, kan problemen veroorzaken. Producten die te lang in het magazijn blijven liggen, worden verouderd of kunnen over de houdbaarheidsdatum raken. Dit resulteert niet alleen in onverkochte of slecht verkopende artikelen, maar ook in onnodige opslagkosten voor ongebruikte magazijnruimte. 

2. Planning van de voorraad en het bepalen van optimale hoeveelheden.

Het dagelijks controleren van voorraadniveaus stelt je in staat om op basis van de actuele voorraad, verwachte inkomende goederen en verwachte verzendingen de optimale voorraadhoeveelheden vast te stellen. Dit minimaliseert het risico op volledig uitverkochte of niet-leverbare producten. Bovendien is het van belang om niet vast te houden aan de routine-bestellingen van dezelfde producten. Trends en ontwikkelingen veranderen voortdurend, en door hiervan op de hoogte te blijven, kun je snel inspelen op de vraag naar populaire artikelen. Doe je dat niet dan heeft de klant al, voordat je met je ogen knippert, een andere aanbieder gevonden.

18760
 

3. Efficiënte locatieplanning van de voorraad.

Naast het plannen van de voorraad is het belangrijk om te weten waar je fysieke voorraad zich bevindt. Door je magazijn efficiënt in te richten en rekening te houden met het gebruiksgemak van orderpickers, kun je de locaties van producten optimaliseren. Producten die vaak samen worden verkocht of in dezelfde productieprocessen worden gebruikt, moeten bijvoorbeeld dicht bij elkaar worden geplaatst. Het gebruik van een voorraadbeheersysteem kan helpen bij het registreren van artikelen bij binnenkomst in het magazijn (meestal via barcode scanning) en bij het automatisch toewijzen van locaties. Na het picken wordt dezelfde registratieprocedure gevolgd voor uitgaande producten.

5. Bijsturen en optimaliseren van goederenstromen.

Na verloop van tijd krijg je inzicht in welke producten altijd op voorraad moeten zijn en welke producten wat minder prioriteit hebben. Je moet rekening houden met periodieke en seizoensgebonden schommelingen. Door constant bij te sturen, voorkom je dat je zonder voorraad te komen zitten. Als een product te lang in voorraad is, bijna de houdbaarheidsdatum bereikt of seizoensgebonden is, kun je bijvoorbeeld kortingen of promoties aanbieden. Speciale aanbiedingen zorgen niet alleen voor tevreden klanten, maar helpen ook om je voorraad te vernieuwen. Win-win!

Doordat voorraadbeheer verweven is met een groot aantal andere processen binnen je bedrijf, is het verstandig om je voorraad te beheren in een ERP-systeem.

Het gebruik van een ERP-systeem voor voorraadbeheer.

Voor effectief voorraadbeheer is het aan te raden om gebruik te maken van een ERP-systeem. Met de juiste software wordt voorraadbeheer eenvoudiger, sneller en efficiënter. Omdat voorraadbeheer verweven is met veel andere bedrijfsprocessen, is het verstandig om je voorraadbeheer te integreren in een ERP-systeem. Belangrijke gegevens uit andere processen, zoals verkoop, inkoop en distributie, worden in één systeem ingevoerd en bijgehouden. Dit zorgt voor een nauwkeurige en actuele voorraadstatus. Je hebt 24/7 realtime inzicht in de magazijnvoorraad en deze wordt automatisch aangevuld. Het gebruik van een ERP-systeem maakt handmatige controles en Excel-lijstjes overbodig.

Benieuwd hoe een ERP-systeem jouw bedrijf naar een hoger niveau kan tillen?

Voor ieder bedrijf en iedere situatie is er een passende oplossing. Zo ook voor jou bedrijf. Neem contact op met onze adviseurs om de mogelijkheden te bespreken. Wij helpen je graag verder om je voorraadbeheer te optimaliseren en je bedrijf te laten groeien!

Meer over ERP voor groothandels