Nieuws & Blog

Je werkplek in de cloud.

2023-10-16 -- Je werkplek in de Cloud

 

Laatst herzien op: 28 april 2023

Efficiënt en veilig werken in een overzichtelijke omgeving.

Big data, connectiviteit, in de cloud... in de technologische sector vliegen de toverwoorden je geregeld om de oren. Het blijft soms lastig te peilen waar je nu wel en juist niet aan toe bent. Je stelt jezelf waarschijnlijk meer dan eens de vraag waar je aan mee moet doen om het meest productief te blijven in je dagelijkse werkzaamheden en bedrijfsvoering. Met deze blog willen we je inspireren over het werken in een cloud-structuur en wat dit voor voordelen met zich meebrengt.

Waar komt de cloud vandaan?

Voordat we je over de voordelen van werken in de cloud vertellen, nemen we je eerst even flink wat jaren terug. De cloud computing technologie is namelijk al enkele decennia in ontwikkeling, zij het in verschillende vormen en benamingen. In essentie komt cloud computing neer op het delen van computerkracht met andere gebruikers, tegenwoordig uiteraard via een internetconnectie. De oorsprong stamt uit de jaren 60 van de vorige eeuw, waar er een verzoek was vanuit DARPA om een computer te ontwikkelen waarbij er twee of meerdere personen tegelijk aan kunnen werken. Toentertijd werd dit als virtualization bestempeld, een term die later nog verder uitgebreid is. Enkele jaren later werd dit concept verder doorontwikkeld en ontstond het zogeheten ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network). ARPANET was een visie, een visie waarbij iedereen op de planeet met elkaar in verbinding zou staan en toegang zou hebben tot allerlei informatie op ieder gewenst moment. Zo zag het Intergalactic Computer Network het levenslicht. Misschien heb je de connectie zelf al gemaakt maar dit was de geboorte van het internet, althans het internet als concept. Vroeger leek dit natuurlijk een wilde toekomstdroom… Vandaag de dag zitten we hier middenin en lijken die toekomstplannen van toen toch aardig geniaal te zijn!

Maar, hoe plukken we hier praktisch gezien nu de vruchten van? Wat kan werken in de cloud voor jou betekenen?

Veiligheid.

Online bedrijf voeren in de cloud kan op verschillende manieren van toegevoegde waarde zijn. Te beginnen kun je denken aan kostenbesparing op hardware en mankracht. Daar waar in de traditionelere IT-infrastructuur servers lokaal stonden, er een klein leger aan systeembeheerders actief was om alles in het gareel te kunnen houden en opschalen garant stond voor een dikke eindrekening aan nieuwe apparatuur, wordt dat tegenwoordig met enkele klikken op de muis opgelost. De tijden van het zelf onderhouden van apparatuur en bijbehorende software licenties zijn voorbij.

Altijd én overal toegang.

Werken in de cloud betekent ook samenwerken in de cloud, alles is online en dus heb je altijd en overal je bestanden ter beschikking. Je bent niet persé gebonden aan je bureau en vaste desktop PC, dus werken vanuit huis of stiekem even tijdens je vakantie iets checken op je smartphone is altijd een optie. Een centrale plek waar alle bestanden te vinden zijn, dat is hartstikke handig. Je werkt altijd aan de meest recente versie van het bestand en er kan zelfs door meerdere mensen tegelijk gewerkt worden aan hetzelfde bestand. Super efficiënt dus! Natuurlijk is je data ook een stuk veiliger binnen een cloud infrastructuur. Je hoeft zelf niet meer te zorgen voor het veilig stellen en constant back-uppen van cruciale bestanden.

Overzichtelijk en productief.

Meer doen met data en de meetbaarheid hiervan. Dat is wat de klok slaat wanneer we verder inzoomen op de toegevoegde waarde van online werken. Gissen is missen en meten is weten zoals we dan zeggen. Door slim gebruik te maken van de data die in je bedrijf in omloop is, kun je veel inzichten krijgen en betere besluiten maken met het oog op de toekomst. Doordat je werkt in de cloud is alle data op één centrale plek beschikbaar. Hierdoor is het samenvoegen van je data eenvoudig en maak je binnen een handomdraai de mooiste overzichten. Zoals bijv. een grote spreadsheet een visueel dashboard gevuld met mooie grafieken.Power BI in Business Central

Werken met de nieuwste technologieën.

Een bekend probleem met investeren in hardware is natuurlijk de enorme snelle ontwikkelingen en dus de ook de veroudering van bestaande hardware, dat is dus een hele verbetering in de potentiële doorlooptijd van deze machines. Daarnaast zul je softwarematig ook meer profijt gaan ervaren in een cloud, het up-to-date houden van de software-licenties zal in een cloud structuur niet meer voorkomen.

Wat zijn de volgende stappen?

Over de voordelen van de cloud valt eigenlijk niet te twisten. Er worden flinke stappen gezet in de stroomlijning en efficiëntie op verschillende aspecten in de dagelijkse operaties. Zoals we eerder al aangaven, wordt er bijvoorbeeld flink op hardware kosten bespaard. Waar je voorheen altijd vanuit een lokale server en computer werkte, heb je nu alleen internet en een device nodig. Het zijn vaak de kleinere dingen die het verschil maken in het grote geheel van "fijn in gebruik" naar "superfijn in gebruik, dit hadden we veel eerder moeten doen!"

Lees 5 tips over werken in de Cloud

Abonneer en mis niks