Nieuws & Blog

Hoezo!? Alleen standaardprojecten implementeren?

Alleen standaardprojecten implementeren-1

Laatst herzien op: 3 juli 2023.

Joey, consultant bij ABC E BUSINESS: “Ik werk juist aan veel toffe projecten waar ik energie van krijg.”

In deze blog vertelt Joey meer over zijn favoriete projecten en waarom hij met veel plezier naar zijn werk gaat. Joey is één van onze Microsoft Dynamics 365 Business Central Consultants. Sinds 2016 werkt hij bij ABC E BUSINESS, wat betekent dat hij al veel implementaties heeft gedaan.

Word consultant bij ABC  

Implementaties & Projecten.

Hoewel Joey niet precies weet hoeveel implementaties hij heeft uitgevoerd sinds hij bij ABC werkt, schat hij dat het er enkele tientallen zijn geweest. Deze projecten variëren in omvang, van klein tot groot. “Bij sommige projecten ben ik meer betrokken dan bij andere. Als er bijvoorbeeld specifieke expertise vereist is, help ik een andere consultant. Op die manier werken we samen naar de beste oplossing voor de klant.”

Dankzij zijn brede branchekennis en inlevingsvermogen kan Joey vaak passende oplossingen bedenken, soms in de vorm van maatwerk. Soms kunnen bepaalde problemen namelijk worden opgelost door eenvoudige aanpassingen in bedrijfsprocessen in plaats van complexe wijzigingen in de software. “We stellen een plan op dat we willen volgen. Het is belangrijk om goed uit te zoeken wat de klant wil en hoe ik dit kan realiseren. Daarbij speelt het budget ook een grote rol.” Tijdens het testen van de nieuwe Business Central omgeving geeft de klant de feedback en doet gewenste aanpassingen: “Dit is een echte uitdaging. Bij het verwerken van de feedback is het cruciaal om je in te leven in de branche en de klant, maar je moet ook pragmatisch blijven.”

Standaard of maatwerk?

Joey leg uit dat sommige ABC-klanten gemakkelijk kunnen werken met de standaard Business Central software. “Als een klant bijvoorbeeld tafels en stoelen inkoopt, ze op voorraad heeft en verkoopt, is een standaardimplementatie voldoende. In de praktijk merk je echter dat deze klanten later vaak kiezen voor enkele aanpassingen of integraties met andere programma's.”

Bedrijven die werken met projecten, urenregistratie, assemblage of productie, hebben meestal geen standaardimplementaties nodig en vereisen juist maatwerk. Deze projecten duren vaak langer, omdat Joey eerst met de klant om tafel gaat om de bedrijfsprocessen en de huidige systemen te bespreken. De verwachtingen van het nieuwe systeem en wat Business Central voor de klant kan betekenen, komen ook aan bod. “Op basis daarvan stellen we een plan op dat eigenlijk de wensen van de klant vertaalt. In dit plan wordt ook rekening gehouden met de benodigde apps en aanpassingen om aan die wensen te voldoen.”

“Je bouwt echt een partnerschap op en wanneer alles dan goed werkt, geeft dat een nog euforischer gevoel.” 

“Vanwege de langere looptijd breng ik flink wat dagen per maand door bij een klant op locatie. We werken nauw samen, lunchen samen en ik leer de mensen in het bedrijf en de branche echt kennen." Het samenwerken aan een gemeenschappelijk doel maakt het werk voor Joey erg interessant. Eén van de meest memorabele projecten duurde in totaal 2,5 jaar. “In het eerste jaar hebben we Dynamics NAV 2018 (toen nog niet Business Central genoemd) geïmplementeerd. Ik zat daar bijna wekelijks. Het opbouwen van een partnerschap en het zien dat alles goed werkt, geeft een enorm gevoel van voldoening.”

Joey tijdens een meeting

Na de implementatie heeft Joey nog anderhalf jaar gewerkt aan de optimalisatie. “Zodra het project is afgerond, weet de klant hoe het systeem werkt en willen ze vaak nog extra functionaliteiten of maatwerk toevoegen. Bovendien groeien bedrijven, waardoor ze meer kunnen investeren in de software. Dus met sommige klanten ben je eigenlijk nooit helemaal klaar.”

Favoriete projecten?

Joey begint te glimlachen wanneer hem wordt gevraagd naar zijn favoriete projecten. “Er zijn drie bedrijven waar ik met enorm veel plezier aan werk. De grote verschillen tussen deze maken het zo interessant en afwisselend. Op hetzelfde moment werkte ik bijvoorbeeld voor een vrachtwagenhandelsbedrijf en een varkenshandelsbedrijf. Beide bedrijven hadden verschillende behoeften op het gebied van bedrijfsvoering. Voor het ene bedrijf waren de kenmerken van de vrachtwagens belangrijk, terwijl bij het andere bedrijf de berekening van de boven- en ondergewichten een grote rol speelde. Je bent dus bezig met meerdere uitdagingen tegelijk, en dat maakt het zo leuk. Uiteindelijk wil je ervoor zorgen dat alles perfect aansluit bij Business Central.”

Bij andere projecten lag de nadruk vooral op complexiteit en creativiteit. Joey noemt als voorbeeld een verzinkerij, waarbij de implementatie volledig anders verliep dan normaal. Ook de complexe intercompany- en consolidatiestructuur, de integratie met iPads en de koppeling met weegschalen zorgden ervoor dat Joey zijn creativiteit volop kon benutten. “Door op het juiste moment met het team samen te werken, is de klant afgelopen januari succesvol live gegaan. Dit zijn de projecten waar ik veel energie van krijg, omdat ik constant op zoek ben naar de juiste oplossing voor de klant.”

“Het geeft een geweldig gevoel als je je klant kan helpen om het doel te bereiken.”

“Als je iets hebt ontwikkeld en de klant gaat het testen en dan het is precies zoals de klant het wil hebben”, vertelt Joey. “Het is fantastisch om de klant te helpen hun doelen te bereiken. Niet alle projecten hebben standaardprocessen, dus die moeten worden bedacht. Creativiteit is daarbij van groot belang. Wat ik bedenk, moet ook werken. Als het niet werkt, kost dat niet alleen tijd, maar ook geld.” Maar Joey gaat graag de uitdaging aan! Het hebben van leuke collega’s met wie hij goed kan samenwerken, is ook erg belangrijk voor hem.

En raad eens? We zijn toevallig op zoek naar nieuwe collega's! Dus wil jij samen met Joey je creativiteit inzetten en werken aan deze veelzijdige projecten? Bekijk dan snel onze vacaturepagina!

Check vacatures

Wist je dat Joey...
  1. Graag fietst? Vorig jaar heeft hij vanuit Etten-Leur naar het werk gefietst (150 km) als training voor het beklimmen van de Stelvio in Italië, wat hij later ook heeft volbracht. 
  2. Meestal wint bij teamuitjes? Kiest hij altijd het winnende team of is hij zelf zo goed…?
  3. Baalt dat NAC niet meer in de Eredivisie speelt? Ondanks dat hij een Feyenoord-fan is, bezocht hij vorig seizoen op zaterdag de wedstrijden met zij vrienden. Helaas speelt de club uit Breda dit seizoen niet meer op zaterdag.

Joey wielrenner

Abonneer en mis niks