Nieuws & Blog

Hoezo!? Alleen standaardprojecten implementeren?

Alleen standaardprojecten implementeren-1

Joey, consultant bij ABC E BUSINESS: “Ik werk juist aan veel toffe projecten waar je energie van krijgt.”

In deze blog vertelt Joey meer over zijn favoriete projecten en waarom hij met veel plezier naar zijn werk gaat. Joey is één van onze Microsoft Dynamics 365 Business Central Consultants. Sinds 2016 werkt hij bij ABC E BUSINESS, wat betekent dat hij veel implementaties heeft gedaan.

Mocht je als consultant bij ABC willen solliciteren, is dit zeker een aanrader om door te lezen. Heb je die vacature nog niet gezien?

Word consultant bij ABC  

Implementaties & Projecten.

Het exacte aantal implementaties die Joey in zijn 4 jaar bij ABC heeft uitgevoerd, weet hij niet. Wel weet hij te vertellen dat het enkele tientallen zijn geweest, omdat het om zowel grote als kleine projecten gaat. “Bij het ene project ben ik meer betrokken geweest dan bij andere projecten. Als er bijvoorbeeld een bepaalde expertise bij een implementatie nodig is, dan help ik een andere consultant. Zo werk je samen naar de beste oplossing voor de klant.”

Door zijn brede branchekennis en inlevingsvermogen in de klant weet Joey vaak een gepaste oplossing te bedenken al dan niet in de vorm van maatwerk. Sommige zaken kunnen immers ondervangen worden door een simpele aanpassing in het bedrijfsproces in plaats van een complexe aanpassing in de software. “We schrijven een plan waar we naar toe willen. Eerst moet je goed uitzoeken wat de klant wil en hoe ik dit dan moet gaan bouwen. Maar ook de begroting speelt een grote rol.” Tijdens het testen van de nieuwe Business Central omgeving geeft de klant de feedback en de gewenste aanpassingen door: “Dit is vooral de uitdaging. Het is bij het aanpassen van de feedback enorm belangrijk om je in te leven in de branche en de klant. Maar daarnaast moet je ook in je achterhoofd houden dat je het praktisch indeelt.”

Standaard of maatwerk?

Joey vertelt dat inderdaad een deel van de ABC-klanten gemakkelijk met standaard Business Central software uit de voeten kan. “Als een klant bijvoorbeeld tafels en stoelen inkoopt, ze op voorraad heeft en ze verkoopt, is een implementatie van de standaard software voldoende. Hoewel je in de praktijk ziet dat deze klanten op een later moment toch vaak kiezen voor enkele aanpassingen of koppelingen met een ander programma.”

Bedrijven die met projecten en uren, assemblage of productie willen werken, doorlopen meestal geen standaardimplementaties en hebben juist maatwerk nodig. Deze projecten duren vaak ook langer, want dan gaat Joey eerst met de klant om tafel om de bedrijfsprocessen door te spreken en welke systemen zij op dat moment gebruiken. Ook heeft de consultant het over de verwachtingen van het nieuwe systeem en wat Business Central voor de klant kan betekenen. “Op basis daarvan werken we een plan uit wat eigenlijk een vertaling is van de wensen van de klant. In dit plan is meegenomen welke apps en aanpassingen nodig zijn om aan deze wensen te voldoen.”

“Je bouwt echt een partnerschap op en wanneer alles dan goed werkt, geeft dat nog een euforischer gevoel.”

 “Door de langere looptijd ben je flink wat dagen per maand bij een klant op locatie. Je werkt nauw samen, je luncht samen en dus leert de mensen van de klant en de branche kennen." Samen naar een doel werken maakt het werk voor Joey erg interessant. Eén van zijn leukste projecten heeft in totaal 2,5 jaar geduurd. “In het eerste jaar hebben we Dynamics NAV 2018 (red. Business Central bestond toen nog niet) geïmplementeerd. Ik heb daar toen bijna wekelijks gezeten. Je bouwt echt een partnerschap op en wanneer alles dan goed werkt, geeft dat nog een euforischer gevoel.”

Joey tijdens een meeting

Na de implementatie heeft Joey nog anderhalf jaar gewerkt aan de optimalisatie. “Als het project eenmaal staat, dan weet de klant hoe het werkt en willen ze vaak nog met extra toepassingen of maatwerk de software uitbreiden. Daarnaast groeien de bedrijven ook en dan kunnen ze weer meer investeren in de software. Dus met sommige bedrijven ben je nooit helemaal klaar.”

Favoriete projecten?

Joey begint te glunderen wanneer hij de vraag krijgt welke projecten hij het leukste vindt. “Er zijn drie bedrijven die ik enorm leuk vind om aan te werken. Vooral de grote verschillen maken het erg leuk en afwisselend. Zo werkte ik op hetzelfde moment binnen een trucktradingbedrijf en een varkenshandelsbedrijf. Allebei de bedrijven hadden andere wensen voor de bedrijfsvoering. Bij het ene bedrijf waren de truckkenmerken heel belangrijk terwijl bij de andere de over-en-onder-kilo’s bij de factuurberekening een grote rol speelden. Je bent dan bezig met meerdere uitdagingen tegelijk en dat maakt het zo leuk. Want je wilt er uiteindelijk voor zorgen dat alles uiteindelijk goed aansluit op Business Central.”

Bij andere projecten speelde vooral de complexiteit en creativiteit een grote rol. Joey geeft als voorbeeld een verzinkerij waarbij de volgorde van de implementatie heel anders verliep dan normaal. Ook de complexe intercompany- en consolidatie structuur, de iPad-koppelingen en de weegschaal integratie zorgden ervoor dat Joey extra werd uitgedaagd om zijn creativiteit te gebruiken. “Door op het juiste moment te schakelen met de rest van het team, is de klant afgelopen januari succesvol live gegaan. Dit zijn de projecten die mij veel energie geven met het zoeken naar de juiste oplossing voor de klant.”

“Het is een heel fijn gevoel als je je klant kan helpen om het doel te bereiken.”

“Als je iets hebt gemaakt en de klant gaat het testen en dan het is precies zoals de klant het wil hebben”, vertelt Joey. “Het is een heel fijn gevoel als je je klant kan helpen om het doel te bereiken. Er zijn niet voor alle projecten standaardprocessen, dus dat moet dan bedacht worden. Creativiteit is dan erg belangrijk. Wat ik bedenk moet werken en als het niet werkt, dan kost dat niet alleen tijd, maar ook geld.” Maar deze uitdaging is er één die onze collega graag aan gaat! En leuke collega’s, waar Joey goed mee kan samenwerken, zijn voor hem ook erg belangrijk.

En laten we nou toevallig op zoek zijn naar nieuwe collega’s! Dus wil jij samen met Joey je creativiteit inzetten en werken aan deze veelzijdige projecten? Bekijk dan snel onze vacaturepagina!

Check vacatures

Wist je dat Joey...
  1. Graag fietst? Vorig jaar is hij vanuit Etten-Leur naar het werk gefietst (150 km) om te trainen voor de Stelvio in Italie die hij later ook heeft beklommen.
  2. Meestal wint bij teamuitjes? Kiest hij altijd het winnende team of is hij zelf zo goed…?
  3. Ervan baalt dat NAC niet meer in de Eredivisie speelt, omdat hij (ook al is hij Feyenoord-fan) vorig seizoen op zaterdag met zijn vrienden de wedstrijden bezocht? Dit seizoen speelt de club uit Breda niet meer op zaterdag.

Joey wielrenner