Nieuws & Blog

Sneller CO2-neutraal met Microsoft Cloud for Sustainability: ja of nee?

CO2 neutraal

Laatst herzien op 21 juni 2023.

In de strijd tegen de klimaatcrisis heeft Microsoft samen met talloze partners aanzienlijke investeringen gedaan in nieuwe technologieën en innovaties om bedrijven te helpen hun duurzaamheidsdoelen te bereiken. Met name de Microsoft Cloud for Sustainability is een krachtige tool waarmee bedrijven kunnen voldoen aan de groeiende eisen van de snel veranderende markt. Deze investeringen en de snelle adaptie van bedrijven hebben de potentie om de wereld positief te veranderen.

Microsoft introduceerde de nieuwste cloudoplossing, de Microsoft Cloud for Sustainability, tijdens het Microsoft Inspire-evenement in juli 2021. Deze oplossing speelt in op de huidige prioriteiten van vrijwel elke Microsoft-klant. Het stelt bedrijven in staat om hun CO2-uitstoot gedetailleerd in kaart te brengen, te meten, te begrijpen en onder controle te krijgen. Het uiteindelijke doel is om meetbare acties te ondernemen om duurzaamheidsdoelen te realiseren.


De wereld staat voor een dringende noodzaak om haar koolstofverbruik drastisch te verminderen.

Het verminderen van ons koolstoofverbruik is een dringende noodzaak geworden voor onze wereld. Vooraanstaande klimaatexperts zijn het er unaniem over eens dat het bedrijfsleven, industrieën en landen snel actie moeten ondernemen om de CO2-uitstoot op korte termijn te verminderen. Accenture, een gerenommeerde onafhankelijke onderzoeksorganisatie, heeft vastgelegd dat ongeveer 94% van de top-CEO's duurzaamheid als een van de belangrijkste doelstellingen ziet om toekomstig succes te behalen voor hun bedrijf.

Het is een uitdaging voor bedrijven om een duidelijk beeld te krijgen van hun algehele milieu-impact en deze te meten. Dit vereist een meer collectieve aanpak. Organisaties moeten in staat zijn om hun ecologische voetafdruk vast te leggen, te rapporteren aan belanghebbenden, het gebruik van hulpbronnen te verminderen, hun voetafdruk te compenseren door middel van koolstofcompensatie of -recycling, en bronnen met een hoge uitstoot te vervangen door bronnen met een lage uitstoot.

Om dit effectief te kunnen doen, moeten organisaties overstappen op een efficiëntere werkwijze, waarbij handmatige gegevensinvoer in spreadsheets wordt vervangen door geautomatiseerde systemen en processen. Deze systemen zorgen voor geautomatiseerde, nauwkeurige en realtime gegevensinzichten, waardoor ze gemakkelijk kunnen worden omgezet in actiepunten.

Microsoft zet zich in om de verduurzaming van organisaties te versnellen.

De Microsoft Cloud for Sustainability is specifiek ontworpen om organisaties te helpen grip te krijgen op hun duurzame initiatieven en hun duurzaamheidstraject te versnellen. Deze uitgebreide, geïntegreerde en geautomatiseerde cloudoplossing biedt inzichten op elk niveau van het verduurzamingsproces en stelt organisaties in staat om hun traject te versnellen. 

Met Cloud for Sustainability creëert Microsoft een geheel nieuwe categorie, verdergaand dan alleen het vastleggen van gegevens. Het stelt gebruikers in staat om op een bruikbare manier duurzaamheidsgegevens te verzamelen en integreren. De cloudoplossing wordt aangeboden als Software as a Service (SaaS) en maakt het mogelijk om realtime gegevensbronnen te ontdekken en ermee te verbinden. Het versnelt gegevensintegratie en rapportage, biedt nauwkeurige CO2-boekhouding en maakt intelligente inzichten mogelijk, waardoor organisaties effectievere actie kunnen ondernemen. 

Hoe wordt de Sustainability Cloud ingezet?

Hier zijn enkele scenario's en voorbeelden:

  1. Rapportage: Bedrijven kunnen eenvoudig rapporteren over de CO2-uitstoot van hun IT-gerelateerde activiteiten, waaronder cloudgebruik, apparaten en applicaties. Door uitstootgegevens aan elkaar te koppelen en automatisch in één overzicht weer te geven, kunnen afdelingen hun ecologische voetafdruk beter in kaart brengen en sneller rapporteren.
  2. Duurzaamheidsscorekaart: Organisaties kunnen een roadmap aanbieden aan klanten, waarin de voortgang richting het verminderen van CO2-uitstoot wordt gevolgd. Dit omvat scores voor interne uitstoot, uitstoot van ingekochte energie en andere emissiebronnen. 
  3. Transparantie: De Cloud-oplossing biedt klanten de mogelijkheid om specifieke emissiegebieden binnen hun bedrijf aan te wijzen en te volgen. Als bepaalde systemen, afdelingen of gebieden achterblijven bij de gestelde doelen, kunnen deze extra aandacht krijgen om processen te optimaliseren en mogelijk te automatiseren. 

Kortom: Organisaties die gebruik maken van de Microsoft Cloud for Sustainability kunnen hun CO2-uitstoot eenvoudiger en effectiever in kaart brengen, rapporteren, verminderen en/of vervangen. 

Benieuwd hoe Business Central bijdraagt aan het verduurzamen van energie?

Als toonaangevende Microsoft Partner in Nederland zijn wij voortdurend bezig met het verkennen van de mogelijkheden om bij te dragen aan de strijd tegen klimaatverandering. Wij ondersteunen daarom graag duurzame en milieubewuste organisaties bij het implementeren van Business Central. Zo hebben we onze klant Alius al kunnen helpen, een toonaangevend bedrijf in duurzame energie. Leer hier meer over in de blog: Vol positieve energie werken aan een duurzame toekomst.

Is jouw organisatie benieuwd hoe Business Central bijdraagt aan het optimaliseren en automatiseren van jouw organisaties bedrijfsprocessen of hoe wij ook jouw organisatie naar een hoger niveau kunnen tillen? Neem dan contact op met een van onze Sales Adviseurs.

Neem contact op   Verduurzaming met Business Central

Abonneer en mis niks