Nieuws & Blog

Sneller co2-neutraal met Microsoft Cloud for Sustainability, ja of nee?

CO2 neutraal

Samen met een groot aantal partners heeft Microsoft flink geïnvesteerd in nieuwe technologieën en innovaties om bedrijven te helpen in hun doelen omtrent de strijd tegen de klimaatcrisis. Zo is er geïnvesteerd in (vrijwel) iedere branche en regio om bedrijven het hoofd te bieden in de nieuwe en snel veranderende marktomstandigheden met de daarbij komende eisen. Dankzij de snelle adaptie van bedrijven en dit soort investeringen heeft het de potentie de wereld in positieve zin te veranderen.

De nieuwste cloudoplossing van Microsoft, genaamd Microsoft Cloud for Sustainability werd bij het event van Inspire in juli van dit jaar geïntroduceerd. Deze oplossing moet bijdragen aan een probleem dat nu bij (vrijwel) iedere Microsoft klant bovenaan staat. De cloud moet bedrijven helpen om hun co2-uitstoot in detail inzichtelijk te maken, te meten, te begrijpen en onder controle te krijgen, met uiteindelijk als einddoel meetbare acties te ondernemen ten behoeve van hun duurzaamheidsdoelen.


De wereld staat voor een dringende noodzaak om haar koolstofverbruik drastisch te verminderen.

De meest vertrouwde klimaatexperts zijn het er 100% over eens dat de mens, het bedrijfsleven, volledige industrieën en landen snel activiteiten moeten gaan verrichten om zo de co2-uitstoot op korte termijn te verminderen. Accenture, een belangrijke onafhankelijke onderzoeksorganisatie, heeft onderzocht en laat weten dat ca. 94% van de top-CEO's duurzaamheid als (een van de) belangrijkste doelstellingen ziet om toekomstig succes te behalen met hun bedrijf.

Het is lastig voor bedrijven om hun algehele milieu-impact in beeld te krijgen en te meten, en vereist daarom een meer collectieve aanpak. Organisaties zouden in staat moeten zijn om hun ecologische voetafdruk te registreren, aan belangstellenden te rapporteren, het gebruik van hulpbronnen te verminderen, hun voetafdruk te verwijderen middels koolstofcompensatie of -recycling en middelen met een flinke uitstoot te vervangen door bronnen met een lage uitstoot.

Om dit effectief te kunnen doen, zullen organisaties moeten overstappen naar een efficiëntere werkwijze waarmee o.a. handmatige invoer van gegevens in spreadsheets vervangen wordt door 'robots' en systemen t.b.v. een geautomatiseerde bedrijfsvoering. Deze systemen zorgen er uiteindelijk voor dat er geautomatiseerde, nauwkeurige, realtime gegevens inzichtelijk worden en uiteindelijk dat deze gegevensgestuurde inzichten (eenvoudiger) in actiepunten kunnen worden omgezet.

Microsoft zet zich in om de verduurzaming van organisaties te accelereren.

Yes, dat is waar de Sustainability Cloud voor bedoeld is. De Cloud is een oplossing die is ontworpen om organisaties te helpen controle te krijgen op hun duurzame initiatieven. De uitgebreide, geïntegreerde en geautomatiseerde inzichten die het biedt in iedere fase van een verduurzamingstraject geeft de mogelijkheid aan organisaties om dit traject te versnellen.

Met Cloud for Sustainability creëert Microsoft een geheel nieuwe categorie, die verder gaat dan het vastleggen van gegevens, maar de cloud helpt gebruikers om bepaalde verduurzamingsgegevens op een bruikbare manier samen te voegen. De cloud wordt aangeboden als Software as a Service (SaaS) die realtime gegevensbronnen kan ontdekken en er verbinding mee kan maken, gegevensintegratie en -rapportagemogelijkheden versneld, nauwkeurige co2-boekhouding biedt, prestaties kunnen meten aan de hand van doelen en intelligente inzichten voor organisaties mogelijk maken om effectievere actie te ondernemen.

Hoe wordt de Sustainability Cloud ingezet?

Scenario's en voorbeelden:

  1. Rapporteren: Eenvoudig rapporteren over de IT-co2-uitstoot van o.a. cloud, apparaten en applicaties. Afdelingen kunnen eenvoudiger hun ecologische afdruk inzichtelijk krijgen door uitstootdata aan elkaar te koppelen om dit automatisch en in één weergave weer te geven voor betere (snellere) rapportages.
  2. 'Duurzaamheidsscorekaart': Dit is een 'roadmap' die organisaties kunnen aanbieden aan klanten / klanten kunnen aanvragen om zo de progressie van een bedrijf te volgen ten opzichte van het bereiken van hun doel richting de vermindering van de co2-uitstoot. Denk hierbij aan scope 1-3 van de co2-uitstoot (dit betekent scores toegewezen aan de interne uitstoot, uitstoot van ingekochte energie en alle andere uitstoot).
  3. Transparanter: De Cloud-oplossing biedt klanten de mogelijkheid om bepaalde emissiegebieden binnen een bedrijf aan te wijzen en deze te volgen. Ligt een bepaald systeem, gebied of afdeling achter op de doelstellingen dan kan deze extra aandacht krijgen vanuit operationeel opzicht om de processen te optimaliseren en evt. te automatiseren.

Bottom line: Organisaties worden, met de Microsoft Cloud for Sustainability, in staat gesteld om hun uitstoot eenvoudiger en effectiever in kaart te brengen, te rapporteren, te verminderen en / of te vervangen.

Benieuwd hoe Business Central bijdraagt aan de verduurzaming van energie?

Als de nummer 1 Microsoft Partner van Nederland zijn wij ook telkens aan het kijken hoe ABC E BUSINESS bij kan dragen aan de strijd tegen het klimaat. Vooralsnog doen wij dit door duurzame en milieubewuste organisaties te ondersteunen met het implementeren van Business Central, hoe we dat doen lees je hier > "Vol positieve energie werken aan een duurzame toekomst".

Is jouw organisatie nou benieuwd hoe Business Central bijdraagt aan het optimaliseren en automatiseren van jouw organisaties bedrijfsprocessen of hoe wij ook jouw organisatie naar een hoger niveau kunnen tillen? Neem dan contact op met Sam Rijks, en hij vertelt je alles wat je maar wilt weten.

Neem contact op   Verduurzaming met Business Central