Nieuws & Blog

Dé 14 primaire ERP-modules die ieder ERP moet hebben.

Dé 14 primaire ERP-modules die ieder ERP moet hebben

Ben je bedrijfseigenaar of een business expert dan weet je waarschijnlijk al "wat" enterprise resource planning (ERP) software is: Een gecentraliseerde database en een set aan applicaties die financiën, de supply chain, human resources, customer service en andere bedrijfs- en datagedreven processen samenbrengt. In vrijwel alle gevallen levert een ERP implementatie een snelle return on investment op vanwege nieuwe inzichten en een efficiëntere en effectievere bedrijfsvoering. ERP software bespaart al snel na de implementatie tijd en geld. Hieronder gaan we dieper in op hoe en wanneer primaire ERP modules worden ingezet.

De 14 primaire ERP-modules.

Het hoofddoel van ERP software is altijd om systemen, processen en afdelingen te integreren en daarmee de algehele bedrijfsvoering te stroomlijnen. Wij zetten de belangrijkste modules van ERP software voor je op een rijtje:

  • Voorraadbeheer: Ook wel bekend als materiaalbeheer, helpt met het behalen van voorraaddoelstellingen zoals het op tijd en automatisch aanvullen, maar ook het automatisch bijhouden van de inventaris (d.m.v. bijvoorbeeld speciale barcodes).

  • Inkoop: Beheert het inkoopproces en werkt nauw samen met de Voorraad- en Supply Chain Management-module en systemen.

  • Sales en Marketing: Verwerkt verkoopworkflows, variërend van vragen en offertes tot verkooporders en facturering. Met meer geavanceerde implementaties is het ook mogelijk om zendingen te volgen en belastingregels te integreren. Deze module werkt nauw samen met CRM-modules om de verkoopcyclus te versnellen en meer winst te genereren.

  • Productie: Ook wel manufacturing of engineering genoemd, heeft tot doel de productie efficiënter te maken. Het biedt productplanning en -prognoses, dagelijkse productiebewaking en meer. Vaak geïntegreerd met SCM- en voorraadmodules.

  • Financieel Beheer: Beheert het kapitaal, zodat je gemakkelijker kunt zien hoeveel geld het bedrijf in- en uitgaat. Het behandelt standaard boekhoudkundige transacties, waaronder uitgaven, balans, belastingbeheer, bankafstemming en meer. Ook kan het financiële rapporten genereren voor elke afdeling.

  • Customer Relationship Management (CRM): Beheert de klantenservice, waaronder leads, klantproblemen en klantkansen. In een ERP-setup werkt deze module vaak nauw samen met de verkoopmodule om conversies te versnellen.

  • Supply Chain Management (SCM): Deze module behandelt de gehele supply chain, inclusief gebieden zoals inkooporderbeheer, procesautomatisering en de productiestroom van productie naar consument. Maar ook omgekeerd in het geval van terugroepingen of retouren.

  • Human Resource Management (HRM): Gericht op jouw personeel en omvat zaken als urenstaten, werknemersrecords, prestatiebeoordelingen, salarissystemen en functieprofielen.

  • Business Intelligence (BI): Dankzij Business Intelligence wordt het eenvoudiger om datagestuurde beslissingen te nemen en prognoses te maken voor de toekomst van het bedrijf. Meestal vind je BI-modules alleen in grote ERP-pakketten.

  • Projectbeheer: Verbindt projectactiviteiten met bedrijfsfinanciën om het gemakkelijk te maken om te rapporteren over het slagen of mislukken van projecten. Gebruik de projectbeheer module om te zien hoe goed je werkt om projecten op tijd en binnen het budget af te ronden.

  • Nalevingsbewaking: Zorgt ervoor dat jouw bedrijf blijft voldoen aan de branchevoorschriften. Het behandelt de naleving van o.a. de lokale wetgeving, beveiligingsmaatregelen en documentatievereisten.

  • Activabeheer: Beheert fysieke activa, zoals het gebouw, productieapparatuur en meer.

  • E-commerce: Integreert het beheer van meerdere online verkoopkanalen met andere delen van het ERP systeem.

  • Geautomatiseerde rapportage: Werkt het beste en (vrijwel) altijd samen met andere modules om rapportages gemakkelijk te maken voor alle afdelingen. Medewerkers zijn niet langer tijd kwijt aan het ophalen van rapporten uit elk apart systeem.

De keuze en implementatie van een (nieuw) ERP systeem kost tijd en vergt een plan van aanpak. Desalniettemin is er voor ieder bedrijf een ERP oplossing op maat, ongeacht de bedrijfsgrootte of industrie.

Benieuwd hoe en wanneer bedrijven deze modules inzetten?

Ben je benieuwd hoe een ERP-systeem jouw bedrijf naar een hoger niveau kan tillen? Voor ieder bedrijf is er een passende oplossing, óók voor jouw bedrijf. We hebben een blogpost waarin we dieper ingaan op deze ERP-modules en wanneer bedrijven bepaalde modules inzetten. Bekijk en lees (10 minuten leestijd) onze blog: "Enterprise Resource Planning (ERP) Software - 14 Use Cases en Voorbeelden".

Neem contact met ons op