Nieuws & Blog

Dé 14 primaire ERP-modules die ieder ERP moet hebben.

Dé 14 primaire ERP-modules die ieder ERP moet hebben

Laatst herzien op 19 mei 2023.

Als bedrijfseigenaar of een business expert ben je waarschijnlijk al bekend met enterprise resource planning (ERP) software. Het is een krachtig systeem dat een gecentraliseerde database en een set aan applicaties biedt om financiën, de supply chain, human resources, customer service en andere bedrijfs- en datagedreven processen te integreren. Het implementeren van een ERP-systeem levert in de meeste gevallen een snelle return on investment op door nieuwe inzichten en een efficiëntere en effectievere bedrijfsvoering. Na de implementatie bespaart ERP-software al snel tijd en geld. In deze blog gaan we dieper in op de belangrijkste ERP-modules en hoe en wanneer ze worden ingezet.

De 14 belangrijkste ERP-modules.

Het hoofddoel van ERP software is altijd om systemen, processen en afdelingen te integreren en daarmee de algehele bedrijfsvoering te stroomlijnen. Wij zetten de belangrijkste modules van ERP software voor je op een rijtje:

1. Voorraadbeheer: Deze module, ook wel bekend als materiaalbeheer, helpt bij het behalen van voorraaddoelstellingen zoals tijdige en automatische aanvulling, maar ook het automatisch bijhouden van de inventaris via bijvoorbeeld speciale barcodes.


2. Inkoop: Deze module beheert het inkoopproces en werkt nauw samen met de Voorraad- en Supply Chain Management-module en systemen.


3. Sales en Marketing: Deze module verwerkt verkoopworkflows, variërend van vragen en offertes tot verkooporders en facturering. Geavanceerde implementaties bieden functionaliteiten zoals zendingstracking en integratie met belastingregels. Deze module werkt nauw samen met CRM-modules om de verkoopcyclus te versnellen en meer winst te genereren.


4. Productie: Ook wel bekend als manufacturing of engineering, heeft deze module tot doel de productie efficiënter te maken. Het biedt functionaliteiten zoals productplanning, -prognoses en dagelijkse productiebewaking. Vaak wordt deze module geïntegreerd met SCM- en voorraadmodules.


5. Financieel Beheer: Deze module beheert het kapitaal van het bedrijf en biedt inzicht in inkomende en uitgaande geldstromen. Het behandelt standaard boekhoudkundige transacties, inclusief uitgaven, balans, belastingbeheer en bankafstemming. Daarnaast kan het financiële rapporten genereren voor elke afdeling.


6. Customer Relationship Management (CRM): Deze module beheert de klantenservice, inclusief leads, klantproblemen en klantkansen. Binnen een ERP-setup werkt deze module vaak nauw samen met de verkoopmodule om conversies te versnellen.


7. Supply Chain Management (SCM): Deze module behandelt de gehele supply chain, inclusief inkooporderbeheer, procesautomatisering en de productiestroom van productie naar consument. Ook omgekeerd, in het geval van terugroepingen of retouren.


8. Human Resource Management (HRM): Deze module is gericht op jouw personeel en omvat zaken als urenstaten, werknemersrecords, prestatiebeoordelingen, salarissystemen en functieprofielen.


9. Business Intelligence (BI): Met behulp van Business Intelligence wordt het eenvoudiger om datagestuurde beslissingen te nemen en prognoses te maken voor de toekomst van het bedrijf. Deze module wordt meestal alleen gevonden in grote ERP-pakketten.


10. Projectbeheer: Deze module verbindt projectactiviteiten met bedrijfsfinanciën, waardoor het gemakkelijk wordt om te rapporteren over het succes of falen van projecten. Gebruik de projectbeheer-module om te zien hoe goed je in staat bent om projecten op tijd en binnen het budget af te ronden.


11. Nalevingsbewaking: Deze module zorgt ervoor dat jouw bedrijf voldoet aan de branchevoorschriften. Het behandelt onder andere de naleving van de lokale wetgeving, beveiligingsmaatregelen en documentatievereisten.


12. Activabeheer: Deze module beheert fysieke activa, zoals gebouwen en productieapparatuur.

13. E-commerce: Deze module integreert het beheer van meerdere online verkoopkanalen met andere delen van het ERP systeem.

14. Geautomatiseerde rapportage: Deze module werkt samen met andere modules om het genereren van rapporten gemakkelijk te maken voor alle afdelingen. Medewerkers hoeven niet langer tijd te besteden aan het ophalen van rapporten uit verschillende systemen.

De keuze en implementatie van een (nieuw) ERP systeem vereist tijd en een goed plan van aanpak. Desalniettemin is er voor elk bedrijf, ongeacht de grootte of branche, een ERP oplossing beschikbaar.

Wil je meer weten over hoe bedrijven deze modules inzetten?

In onze blog  Enterprise Resource Planning (ERP) Software - 14 Use Cases en Voorbeelden gaan we dieper in op de ERP-modules en wanneer bedrijven bepaalde modules inzetten.

Ben je benieuwd hoe een ERP-systeem jouw bedrijf naar een hoger niveau kan tillen? Voor ieder bedrijf is er een passende oplossing, óók voor jouw bedrijf. Neem contact op met onze adviseurs, zij helpen je graag!

Meer over Business Central als ERP