Nieuws & Blog

Meedoen aan de verduurzamingstrend in 2022; 7 voordelen en 7 uitdagingen.

Meedoen aan de vverduurzamingstrend-1

Consumenten van over de hele wereld beginnen zich meer en meer te wenden tot bedrijven die om het milieu geven. Een van de redenen dat een groot deel het bedrijfsleven ervoor kiest om ‘groen’ te gaan. Als organisatie zijn er vele voordelen en uitdagingen waar rekening mee gehouden moet worden bij het verduurzamen van je bedrijf. Laten we deze eens tegen elkaar afwegen zodat jij de juiste beslissing kunt maken.

De voordelen van meedoen aan de verduurzamingstrend.

Voordeel 1. Minder vervuiling.

Wat opvalt is dat er minder afval wordt gegenereed en dit uiteindelijk kan leiden tot flinke besparingen. Denk hierbij ook zeker aan de kleintjes, zoals iedere avond alle computers uit te zetten en dit ga je direct zien aan het einde van de maand op de elektriciteitsrekening. Of iets simpels als papier recyclen, waarmee je niet alleen het milieu helpt maar ook direct de (gezonde) bedrijfsprestaties groeien.

Voordeel 2. Een gezondere werkomgeving.

Kiezen voor ‘groen’ betekent vrijwel automatisch dat de omgeving daarvan meeprofiteerd. Wat weer kan resulteren in een vermindering van het ziekteverzuim, maar ook op andere gebieden heeft dit een voordelige impact: Verlaging van de medische kosten meegegeven in de secundaire arbeidsvoorwaarden en hogere productiviteitsniveaus. Hier kun je eenvoudig klein mee beginnen, bied bijv. biologische voeding aan of gebruik schoonmaakmiddelen die niet schadelijk zijn voor het milieu.

Voordeel 3. Lagere kosten.

Het eerder gegeven voorbeeld van de computers en lichten iedere avond uitdoen, is een van de manieren om snel kosten te besparen. Personeel erop wijzen dat onnodig printen dus ook echt onnodig is, is een tweede voorbeeld, want printerinkt is duur en als deze voor een langere periode meegaat, zal dit na verloop van tijd tot besparingen leiden, geld dat elders in het bedrijf kan worden geïnvesteerd. Daarbij ben je meteen milieuvriendelijk bezig.

Voordeel 4. Kortingen en subsidies.

Beginnen met verduurzamen maakt het mogelijk om in aanmerking te komen voor subsidies die overheden hebben geïntroduceerd vanwege de klimaatcrisis. De EPA-overheidssubsidie verplicht bedrijven om bepaalde groene criteria te implementeren. De meeste subsidies zijn per land weer anders, maar denk aan flinke kortingen op bijv. zonnepanelen en andere manieren om hernieuwbare energie op te wekken.

Voordeel 5. Goede PR.

Verduurzamen heeft meer positieve gevolgen dan alleen geld besparen, de reputatie en imago van je bedrijf zal (na enige tijd) exponentieel verbeteren wanneer een organisatie groen gaat in de ogen van het grote publiek.

Dit kan ook weer goed gebruikt worden in public relations-perspectief, wanneer je campagne blijft voeren die de verduurzaaming van jouw bedrijf naar buiten brengt is het zelfs mogelijk om de klanten van concurrenten te trekken omdat die, in hun optiek, minder vergroening doorvoeren.

Voordeel 6. De vraag van de consument.

De vraag (wereldwijd) naar duurzame goederen en diensten groeit enorm, doe hier dus je voordeel mee en (probeer) dit aan te bieden. Hierboven al benoemd kan dit ervoor zorgen dat mensen eerder voor jou kiezen dan de concurrent.

Voordeel 7. Duurzaamheid.

Iets dat logisch klinkt is toch het noemen waard “Groen beginnen of worden betekent ook dat je dat je bedrijf duurzamer is / een langere levensduur zal hebben dan bedrijven die dit niet doen”. Volgens Gary Langenwalter in zijn boek “Sustainability a Better Brand of Business”, zullen bedrijven, als ze sociale en ecologische componenten combineren in hun dagelijkse bedrijfsvoering, het veel beter doen dan bedrijven die dat niet doen.

Uitdagingen en valkuilen.

Uitdaging 1. ‘Groen gaan’ kost tijd.

Voor een duurzame aanpak kiezen gaat helaas niet van de een op de andere dag. Het implementeren van een duurzame infrastructuur kost tijd, daarbij vereist dit continue monitoring en inspanning om ervoor te zorgen dat alle (ook bestaande) systemen optimaal kunnen worden ingezet om dit ‘groene’ pad in te slaan. Op de lange termijn zullen de kosten niet opwegen tegen de opbrengsten.

Uitdaging 2. Hoge opstartkosten.

Zoals hierboven al benoemd heeft verduurzamen op de lange termijn meer voordelen dan, door de hoge opstartkosten, op de korte termijn. Dit zijn niet alleen besparingen op kosten, maar ook zal het imago van een organisatie exponentieel verbeteren in de ogen van het grote publiek.

Benoemd bij voordeel 5, het is zelfs mogelijk als dit in bijv. marketingcampagnes goed wordt gebruikt dat er klanten van concurrenten overstappen naar jouw organisatie. Puur vanwege de duurzaamheidsplannen en -uitdragingen.

Uitdaging 3. Hogere product(ie) kosten.

Dit gebeurt in het begin als je voor duurzame producten kiest, en dit heeft vrijwel alles te maken met dat de productiekosten van duurzame producten hoger liggen. Nogmaals is dit op de langere termijn dubbel en dwars goed te maken.

Uitdaging 4. Klantreacties.

“Greenwashing” is het verkondigen van valse beloften en beweringen over de gedane inspanningen of producten. “Greenwashing” kan een enorme terugslag teweegbrengen, dus doe dit dan ook vooral niet, let op de details want ook de kleine letters worden door oplettende klanten gebruikt om negatieve reacties achter te laten.

Uitdaging 5. Nieuwe investeerders zoeken.

Als je als bedrijf een duurzamere aanpak wilt realiseren dan is het niet vanzelfsprekend dat de huidige partners, leveranciers of resellers dit ook gaan doen. Het kan dus zijn dat je als organisatie ook inspanningen moet leveren om wél de juiste partners te vinden die samen met jou dit pad inslaan.

Uitdaging 6. Complexe business modellen.

Momenteel hebben veel bedrijven enkel een winstoogmerk. Wanneer er wordt overgeschakeld naar een groenere aanpak dan worden er meerdere factoren bekeken die samen een “nieuwe winst” vormen: winst, planeet en mensen.

Uitdaging 7. ‘Groen gaan’ vereist geduld en discipline.

Om voedselverspilling te verminderen, innoveren fabrikanten rond overtollige of overgebleven ingrediënten om nieuwe producten te creëren of te leveren, zoals Cascara Coffee en insecteneiwit. Zeewier, maïszetmeel of producten op basis van paddenstoelen vervangen bijvoorbeeld allemaal plastic verpakkingen.  Voedselproductie, verpakking, verzending en afval maken allemaal een duurzaamheidsrevolutie door. 

Bedrijven die veel te maken hebben met voedsel-, verzend- of verpakkingsactiviteiten kunnen dit eenvoudig verduurzamen waarmee ze direct voldoen aan meerdere duurzaamheidspijlers.

Hoe Microsoft organisaties helpt om hun duurzaamheidstraject te versnellen?

Microsoft heeft een nieuwe Cloud-oplossing aangekondigd. Bedrijven krijgen de mogelijkheid met deze nieuwe oplossing om hun doelen ten behoeve van de co2-uitstootvermindering in kaart te brengen, betere inzichten te verkrijgen en op basis van deze inzichten gemakkelijker acties te ondernemen of doelen bij te stellen. Meer weten over de Microsoft Cloud for Sustainability?

Meer over de Microsoft Cloud for Sustainability