Nieuws & Blog

ABC E BUSINESS naar de CollabDays.

2023-07-14 -- COLLABDAYS 2023

Wanneer je met het Power Platform aan de slag gaat begin je vaak met twee soorten opmerkingen; “Hoe zet ik dit uit?” of “Staat het al klaar?”. Met het Power Platform maak je het voor al je medewerkers eenvoudig business applications te maken en bedrijfsprocessen te automatiseren.

Dit zorgt echter voor veel wildgroei, slechte apps en automatiseringen die niet werken. Hoe je hier als IT mee om moet gaan, en hoe wij hier als ABC E BUSINESS mee omgaan voor al onze relaties is een continue ontwikkeling.

Om hier meer kennis over op te doen ben ik naar CollabDays in Vianen geweest. CollabDays is een jaarlijks terugkerend event waar Microsoft 365- en Power Platform-enthousiastelingen samenkomen om nieuwe ontwikkelingen op deze gebieden te delen en met elkaar te netwerken.

Gedurende de dag heb ik zes sessies bezocht om me te kunnen verdiepen in nieuwe onderwerpen of nieuwe ontwikkelingen op bestaande producten.

Versnel compliant Power Platform ontwikkelingen met Azure API Management. 

Het bouwen met het Power Platform en andere low-code platformen is zo eenvoudig mogelijk gemaakt dat nagenoeg iedereen er mee aan de slag kan. Met de opkomst van OpenAI en GPT zorgt dit ervoor dat het alleen nog maar makkelijker wordt.

Ook al wordt het makkelijker, zorgt dit alsnog voor veel hoofdpijn bij IT Admins. Er staat vaak zo veel open zodat iedereen overal maar mee kan verbinden, daardoor ontstaat er veel dubbele data, wordt er veel hetzelfde gemaakt en is de kans op een gegevenslek groter gemaakt.

De uitdaging hierin is om dezelfde functionaliteit alsnog beschikbaar te stellen maar er voor te zorgen dat er op een goede manier gebruik van gemaakt kan worden. Tijdens deze sessie is Azure API Management als een goede mogelijkheid genoemd en geroemd.

Via Azure API Management is het namelijk mogelijk om connecties eerder op te (laten) zetten door een IT Admin die het vervolgens open kan zetten naar anderen zodat er op veilige wijze verbinding wordt gemaakt, hiermee is het mogelijk om eigenlijk een API catalogus samen te stellen en open te stellen voor gebruik. De verificatie verloopt dan altijd via het Azure Portal waarmee er geen directe verbinding gemaakt hoeft te worden én wijzigingen niet meer op meer plekken uitgevoerd worden.

How to test your Power Apps. 

Bij het maken van Power Apps, en met name bij het maken van canvas apps via Power Apps is testen vaak een ondergeschoven kindje en brengt het veel administratieve rompslomp met zich mee waardoor er pas écht getest wordt wanneer de app al in gebruik is genomen.

Tijdens het bijwonen van deze sessie stond testen van Power Apps, en dan met name canvas apps, centraal. Hoe kun je het beste een canvas app testen, en hoe zorg je ervoor dat de last verminderd wordt?

Het gebruik van een aantal standaardonderdelen van Power Apps zorgt ervoor dat je gemakkelijk kunt meekijken, problemen kunt vinden en problemen kunt voorkomen.

App Checker: Met de App Checker is een bouwer in staat tijdig fouten en waarschuwingen te herkennen zodat de kwaliteit van de app verhoogd wordt en verbeteringen tijdig doorgevoerd worden.

Monitor: Met de Monitor is gemakkelijk in de gaten te houden waar fouten zich tijdens gebruik voordoen en kun je meekijken met gebruikers wanneer zij de app gebruiken. Leer hier fouten mee op te sporen om de functionaliteit te verbeteren en fouten in productie voor te zijn.

Test Studio: De Power Apps Test Studio is een nieuwe manier om Power Apps te testen. Hiermee kun je testscenario’s samenstellen en automatisch uit laten voeren. Dit maakt het mogelijk na ingebruikname van een Power App, of tijdens de bouw zelf tests uit te laten voeren om tijdig fouten te herkennen om proactiever bugs te verhelpen.

Speeddate met de Creator Kit: een gegarandeerde match. 

Het maken van Canvas App is sinds de lancering in 2018 iets dat veel mensen bezighoudt. Je kunt eenvoudig een applicatie maken in de huisstijl van je bedrijf, je kunt je daar ook eenvoudig in verliezen.

Tijdens deze sessie werd er een introductie gegeven van de Creator Kit waarmee je in een handomdraai mooie applicaties maakt met ingewikkelde menustructuren en veel andere ingewikkelde componenten waar je vaak veel te veel tijd aan kwijt bent.

Dus wanneer je er op één van de vragen als “Maak je Canvas Apps?, Maak je Custom Pages?, Wil je dat het er mooi uitziet?, of Spendeer je veel tijd om je app er goed uit te laten zien?” ja is, dan moet je niet langer wachten en gebruik maken van de Creator Kit.

De Creator Kit is volledig gratis in gebruik bij het gebruik van Power Apps, dit maakt het de perfecte oplossing om snel aan de slag te gaan om Canvas Apps en Custom Pages te maken, iets dat ik zelf al graag gebruik.

The future is now: Generative AI in an Enterprise Context.

Met de almaar groter wordende interesse in alles dat met AI te maken heeft is het lastig te zien waar je focus moet liggen. Doordat Microsoft volop investeert in AI met Microsoft Copilot, Azure Open AI en o.a. GPT 4 is het verstandig het verschil tussen alles te leren en voor jezelf te ontdekken waar en wanneer het ingezet kan worden.

Tijdens deze sessie van gingen we op zoek naar het juiste gebruik en tips & tricks voor de groter wordende aanbieder van AI tools.

Twee AI tools zijn met name aan bod gekomen, Microsoft Copilot en ChatGPT.

De les van Copilot is in dat het te omschrijven is als Clippy 10.0, je kunt in het systeem waarin je aan het werk bent vragen stellen over hoe je het beste iets kunt aanpakken zoals Clippy in het verleden tips gaf. Naast tips vult Copilot de nodige gegevens aan, geeft suggesties om slimmer, sneller en daarmee efficiënter te werken. Een tool om in de gaten te houden, of zelf al om te gebruiken.

De grootste les over het gebruik van ChatGPT is de naam, Chat, je moet vooral niet vergeten te chatten om betere en completere informatie te krijgen. Hiermee kun je ervoor zorgen dat je informatie aangeleverd krijgt zoals je wil en zorg je ervoor dat ontvangen gegevens zo compleet mogelijk is.

Op het moment is Microsoft bezig Microsoft Copilot en ChatGPT verder te ontwikkelen zodat je dit kunt aansluiten op je eigen gegevens uit bijvoorbeeld Business Central. Daarmee zorg je ervoor dat je ook daarin efficiënt te werk kunt gaan.

How Microsoft's Clarity and Power Platform will demystify user frustations. 

Wanneer er een applicatie of website gemaakt wordt heeft de gebruiker, maar vooral ook de ontwikkelaar verwachtingen over het gebruik hiervan. Het gebruik valt in veel gevallen tegen doordat het onderzoek hiernaar onvolledig is geweest wat leidt tot frustratie van de gebruiker, de ontwikkelaar moet dan ook weer ingezet worden om wensen toe te passen om zo een goed bruikbare app te ontwikkelen.

Gedurende deze sessie is er een nieuwe ontwikkeling van Microsoft gebruikt om hier inzage in te krijgen, Microsoft Clarity. Dit is in het leven geroepen om zo meer inzicht te krijgen hoe gebruikers gebruikmaken van een website. Dit is kosteloos te gebruiken en bijvoorbeeld te gebruiken in combinatie met Google Analytics.

In plaats van het gebruik voor een website kun je er ook gebruik van maken met een Power App, er kan dan gekeken worden hoe gebruikers de app gebruiken om zo fouten en bewegingen in te zien. Dit is een perfecte aanvulling op het testen van je app, op deze manier is het gebruik tijdens een testperiode goed te volgen en zijn verbeteringen tijdig inzichtelijk te maken.

Ontdek het Power Platform!