Nieuws & Blog

ERP en de digitale revolutie van de financiële dienstverlening.

Financiële dienstverlening-1

De financiële wereld zit al een tijdje in een soort achtbaanrit, waarbij er voortdurend beweging en aanpassing is door de introductie van nieuwe technologieën, veranderende wet- en regelgeving en tal van andere factoren. Een van de grootste trends die we hebben gezien is de toenemende digitalisering en automatisering, met online bankieren als een toonaangevend voorbeeld. Dit fenomeen heeft klanten de mogelijkheid gegeven om zelf hun bankzaken te beheren, wat veel traditionele bankfilialen overbodig maakte. In deze wereld van verandering zijn ERP-systemen (Enterprise Resource Planning) een onmisbare tool geworden voor financiële dienstverleners variërend van banken en verzekeraars tot pensioenfondsen en financieel adviseurs. Door financiële diensten te automatiseren, kunnen deze organisaties verder blijven groeien.

Digitalisering is... papieren documenten vervangen door een digitale versie. Of toch niet?

Er zijn nog altijd bedrijven die denken dat de digitalisering van de financiële afdeling gewoon een kwestie is van papieren documenten vervangen door een digitale versie. Maar digitalisering is veel meer dan dat. Hoewel het omzetten van papieren facturen naar elektronische versies processen versnelt, is dat slechts een eerste stap. De ware kracht van digitalisering ligt in het gebruik van geavanceerde software die repetitieve taken automatiseert en tussenpersonen overbodig maakt. Hier komt een ERP-systeem in beeld: een complex en slim systeem waarmee financiële dienstverleners snellere geldstromen kunnen realiseren en volledig kunnen profiteren van de voordelen van digitalisering.


Digitalisering is... een ERP-systeem!

Met een ERP-systeem kunnen financiële dienstverleners uiteenlopende processen samenvoegen en automatiseren. Denk aan taken zoals het beheren van klantrelaties, het afhandelen van transacties en het analyseren van gegevens. Door deze taken op één centrale plek te beheren, wordt de efficiëntie van de werkzaamheden verbeterd. Dat helpt bij het nemen van betere beslissingen en zorgt voor een betere klantervaring. Het resultaat? Een enorme boost in zowel de operationele efficiëntie als de winstgevendheid van het bedrijf.

→ Lees meer: ERP, wat kan ik ermee?

De voordelen van een ERP-systeem in de financiële dienstverlening.

1. Kostenbesparing en verhoogde efficiëntie.
Door het gebruik van een ERP-systeem in je financiële dienstverlening kun je aanzienlijk kosten besparen. Waarom? Omdat ERP-systemen processen stroomlijnen, waardoor je efficiënter kunt werken. Deze toename in productiviteit betekent dat je meer kunt met minder, wat rechtstreeks leidt tot besparingen. Daarnaast helpt een ERP-systeem je om de noodzaak van papieren documenten te elimineren, terwijl de nauwkeurigheid en beveiliging van je gegevens gewaarborgd blijven. 

2. Optimalisatie van urenregistratie.
In het veranderende verdienmodel van financiële dienstverleners, waar advies steeds belangrijker wordt, is een nauwkeurige urenregistratie een belangrijk onderdeel. Een ERP-systeem biedt functies voor nauwkeurige urenregistratie, wat essentieel is voor het bijhouden en factureren van gewerkte uren. Zo worden fouten in de urenregistratie geminimaliseerd, wat kan leiden tot een toename in de inkomsten.

3. Compliance en controle.
Gezien de recente crises en de daaruit voortvloeiende verscherping van het toezicht en de regelgeving in de financiële sector, is het voldoen aan compliance-eisen belangrijker dan ooit. Een ERP-systeem helpt je om aan deze strenge eisen te voldoen. Verschillende financiële dienstverleners, zoals verzekeraars en hypotheekadviseurs, opereren binnen dezelfde sector maar hebben te maken met verschillende wetten en regels. Het is belangrijk dat je ERP-leverancier op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen in je branche om je te helpen aan alle regelgeving te voldoen.

4. Soepele integratie en veiligheid.
Het implementeren van een nieuw IT-systeem, zoals een ERP, kan best een klus zijn. Dat geldt zeker voor financiële bedrijven, waar veiligheid van gegevens super belangrijk is. In de financiële wereld moeten oude systemen, die vaak nog prima werken, goed samen kunnen werken met nieuwe systemen. Het is dus belangrijk dat je de geschikte ERP-partner vindt die kennis heeft van de benodigde programmeertalen om een soepele overstap te garanderen. Daarbij is het ook belangrijk dat de technische kant van je systeem goed is afgeschermd, zodat je informatie veilig is.

5. Verbeterde klantenservice.
Met ERP-systemen wordt het een stuk makkelijker om je klanten te helpen, ze aan je bedrijf te binden en nieuwe klanten aan te trekken. Voor het houden van je klanten is het belangrijk dat je altijd top service biedt. Een handige tool hierbij is geautomatiseerde klantenservice, zoals een digitale polismap. Hierin kunnen klanten zelf hun gegevens checken, hun diensten veranderen, verlengen of aanvragen doen. Zo hoeven ze minder vaak te bellen voor hulp en heb jij minder administratie om bij te houden, wat je uiteindelijk natuurlijk kosten bespaart. En het leuke is dat je in zo’n digitale omgeving ook extra diensten kunt aanbieden, waardoor je meer kunt verdienen.

Wat een ERP-systeem voor jou kan betekenen.

Zoals eerder gezegd kan het aan boord halen van een ERP-systeem jouw financiële bedrijf echt een flinke boost geven. Of je nu beter wilt bijhouden hoeveel uur er gewerkt wordt, of dat je wilt zorgen dat je aan alle regels voldoet. Misschien wil je gewoon je oude systemen netjes integreren met nieuwe, of je klanten beter van diensten zijn. Wat je ook wilt bereiken, een goed ERP-systeem kan je helpen om jouw bedrijfsprocessen soepeler te laten lopen, efficiënter te werken en je klanten beter te helpen. En dat is van groot belang in deze felbevochten markt. Kies voor een ERP-partner die snapt hoe de financiële sector werkt en die je helpt om het systeem succesvol te implementeren.

 

Abonneer en mis niks