De 4 stappen naar het beste ERP-systeem voor jouw bedrijf.
Door Riks Fontein op Sep 30, 2021 1:45:00 PM
Het hoge woord is eruit! Na zorgvuldige overwegingen heeft jouw bedrijf besloten te investeren in ERP-software. Maar nu komt de volgende uitdaging: welk ERP systeem moet je kiezen? Naast het financiële kostenplaatje is de keuze voor een ERP systeem ook een tijdrovend proces. Er is namelijk een enorm assortiment aan mogelijkheden, pakketten en aanbieders om uit te kiezen. Je bedrijf moet kunnen vertrouwen op het ERP-systeem dat je kiest. Daarom is het belangrijk om je goed te verdiepen in de mogelijkheden voordat je een beslissing neemt.
In deze blog delen we 4 tips om het beste ERP-systeem voor jouw bedrijf te vinden. Het meest geschikte pakket implementeren is niet het enige; de keuze van de juiste IT-partner is net zo belangrijk. Klopt het verhaal en is er een klik? Dit is zeker niet onbelangrijk als je ervoor kiest om te automatiseren met je onderneming.
Stap 1. Verwelkom verandering, maar wees kritisch.
Er zijn talloze opties en keuzemogelijkheden binnen het ERP-landschap. Het diverse aanbod kan overweldigend lijken. Hoe maak je de beste keuze? Wees altijd kritisch tijdens je zoektocht naar het meest geschikte pakket en de bijbehorende partner. Op maat gemaakte software specifiek voor één bedrijf wordt tegenwoordig steeds minder gebruikt. Met de opkomst van gestandaardiseerde benaderingen en generieke ERP-systemen is het veel toegankelijker geworden om hiervan te profiteren. Wat tegenwoordig vaker voorkomt, is het gebruik van een branche-specifieke oplossing. Deze systemen worden aangevuld met uitbreidingen die zichzelf bewezen hebben bij vergelijkbare gebruikers en branches. Daarnaast kunnen er applicaties worden toegevoegd die zijn afgestemd op jouw specifieke branche en de daarbij voorkomende scenario's.
Stap 2. Is maatwerk de enige oplossing?
Bij het overwegen van slimme softwaretoepassingen komt al snel de keuze voor een geschikte partner om de hoek kijken. In eerste instantie om de best mogelijke start te kunnen garanderen voor je bedrijf tijdens de implementatie, maar daarna om alles zo optimaal mogelijk te laten draaien. De juiste partner zal de oplossingen kunnen bieden voor alle uitdagingen waarmee jij als klant wordt geconfronteerd. Als tijdens de oriëntatiefase blijkt dat er toch maatwerk nodig is, kan doorslaggevende zijn in de keuze voor de meest geschikte kandidaat en bijbehorend ERP-systeem. Want, is het überhaupt mogelijk om méér te vragen dan wat er op de menukaart staat bij je ERP-aanbieder? Kort gezegd: Ja, dit kan!
Het is natuurlijk ideaal als je kunt werken met de standaardoplossingen die geboden worden, maar soms ontkom je er niet aan om extra aandacht te besteden aan veelvoorkomende scenario's of uitdagingen waar jouw bedrijf mee te maken heeft. Het zal dus lonen om hier tijdens het selectieproces rekening mee te houden. Dit kan de ervaring aanzienlijk verbeteren en zorgen voor die echte WOW-factor!
Stap 3. Een goed begin is het halve werk.
Zoals het gezegde luidt: ''Een goed begin is het halve werk.'' Dit geldt zeker bij het implementeren van een ERP-systeem, een verandering en verbetering van deze omvang. Het vereist grondige analyse van complete bedrijfsprocessen tot in de kleinste details. Het nemen van beslissingen op dit gebied is dus een serieuze aangelegenheid die zorgvuldig moet worden overwogen. Het is raadzaam om hiervoor een team samen te stellen dat zich richt op het totaalplaatje en als verbindingspunt fungeert tussen verschillende afdelingen, omdat sommige processen invloed kunnen hebben op meerdere afdelingen. Bepaal vooraf wat er moet gebeuren en denk goed na over de rol die het ERP-systeem moet spelen in jouw bedrijf. Welke problemen wil je precies oplossen met de implementatie van ERP en welke processen moeten gestroomlijnd worden? Door dit gestructureerd aan te pakken en het hele bedrijf hierbij te betrekken, kom je samen tot het beste resultaat. Dit is het perfecte moment om alles in kaart te brengen en samen te gaan voor een frisse start vol nieuwe kansen!
Stap 4. Met het oog op de toekomst.
De keuze die je nu maakt voor een ERP-systeem moet niet alleen passen bij je huidige organisatie, wensen en bedrijfsprocessen, maar ook bij toekomstige groei. Want, wat nou als jullie groeien als bedrijf? Moet dan de complete software opnieuw op de schop gaan van A tot Z? Nee, het is belangrijk om verantwoorde keuzes te maken en goed na te denken over de schaalbaarheid van het ERP-systeem. Met de opkomst van cloudsystemen, waarbij alles op een centrale server draait in plaats van op lokale hardware, wordt schaalbaarheid een ‘probleem’ van de aanbieder. Je maakt verbinding met een server waarop alle gegevens worden gehost en gefaciliteerd. Het continu upgraden van je eigen IT-infrastructuur wordt hierdoor beperkt, wat indirect ook een hele mooie manier is om kosten te kunnen besparen. En met het oog op groei is dit cloudmodel een hele eenvoudige manier om uit te kunnen breiden, met enkele klikken op de muisknop wordt de software aangepast en schaal je het eenvoudig op naar de gewenste omvang en behoeften.
Investeren in een ERP-systeem is een kostbare aangelegenheid, maar als het zich op termijn terugverdient, dan is het absoluut de moeite waard geweest. Het vereist echter grondige overwegingen en een serieuze aanpak. Maak tijdens de oriëntatiefase een shortlist met een aantal ERP-systemen die naar jouw mening het beste aansluiten bij jouw wensen, en vraag demo's van de software aan. Tijdens deze demo's kun je de systemen en de functionaliteiten uitgebreid testen. Let op de gebruikerservaring, logica en eventuele bijzonderheden die tijdens de demo aan het licht komen. Dit is het moment om goed inzichtelijk te maken wat wel en niet goed werkt.
Zodra jouw bedrijf is overgestapt op de nieuwe manier van werken, is het belangrijk dat het kennisniveau van de rest van de organisatie ook op peil blijft. Zorg ervoor dat nieuwe medewerkers worden getraind in het correcte gebruik van het systeem en de bijbehorende processen. Het implementeren van ERP-systeem is een teaminspanning, dus neem de tijd om iedereen goed op te leiden. Je zult merken dat dit veel waardevolle tijdswinst oplevert!
Meer tips? Lees: Welk ERP past bij mij(n) bedrijf: 10 essentiële selectiecriteria
Hoe kan een ERP systeem ook jouw bedrijf naar een hoger niveau tillen?
Ben je benieuwd hoe een ERP-systeem jouw bedrijf naar een hoger niveau kan tillen? Voor ieder bedrijf en iedere situatie is er een passende oplossing, dus ook voor jouw bedrijf. Er is altijd ruimte voor verbetering, dat is duidelijk. Wil je hierover praten met een van onze adviseurs? Neem dan contact met ons op en laat je inspireren door de mogelijkheden!
Meer over Business Central als jouw ERP-systeem
Vul de checklist in: is mijn bedrijf toe aan ERP?
- Business Central (48)
- ABC E BUSINESS (40)
- ERP (32)
- Microsoft Dynamics 365 (24)
- Automatisering (21)
- ERP-selectie (14)
- eCommerce (14)
- Werken Bij (13)
- Integraties (8)
- E-commerce (7)
- Cloud (6)
- Duurzaamheid (6)
- Klantreferenties (6)
- Migraties (6)
- Sustainability (6)
- Case Study (5)
- Groothandel (5)
- NAVISION (5)
- New Release (5)
- Power Platform (4)
- Prijzen & Awards (4)
- Productie (4)
- Artificial Intelligence (3)
- Microsoft 365 Copilot (3)
- Brexit (2)
- COVID-19 (2)
- Partners (2)
- Tutorials (2)
- B2B (1)
- How to (1)
- Security (1)
- Use Cases (1)
- juni 2023 (1)
- mei 2023 (5)
- april 2023 (10)
- maart 2023 (8)
- februari 2023 (2)
- januari 2023 (3)
- december 2022 (4)
- oktober 2022 (3)
- september 2022 (1)
- juli 2022 (1)
- juni 2022 (2)
- april 2022 (4)
- maart 2022 (4)
- februari 2022 (1)
- december 2021 (3)
- november 2021 (1)
- oktober 2021 (7)
- september 2021 (2)
- augustus 2021 (1)
- juli 2021 (3)
- juni 2021 (2)
- april 2021 (2)
- januari 2021 (1)
- juli 2020 (1)
- juni 2020 (2)
- mei 2020 (2)
- april 2020 (6)
- maart 2020 (3)
- februari 2020 (1)
- januari 2020 (3)
- december 2019 (3)
- september 2019 (1)
- augustus 2019 (1)
- juli 2019 (2)
- juni 2019 (1)
- maart 2019 (1)
- februari 2019 (1)
- januari 2019 (1)
- december 2018 (3)
- november 2018 (1)
- oktober 2018 (1)
- september 2018 (3)
- juni 2018 (1)
- april 2018 (5)
- maart 2018 (1)
- juli 2017 (2)