Nieuws & Blog

De 4 stappen naar het beste ERP-systeem voor jouw bedrijf.

De 4 stappen naar het beste ERP-systeem voor jouw bedrijf-1

Laatst herzien op: 7 juni 2023

Het hoge woord is eruit! Na zorgvuldige overwegingen heeft jouw bedrijf besloten te investeren in ERP-software. Maar nu komt de volgende uitdaging: welk ERP systeem moet je kiezen? Naast het financiële kostenplaatje is de keuze voor een ERP systeem ook een tijdrovend proces. Er zijn talloze mogelijkheden, pakketten en aanbieders om uit te kiezen. Je bedrijf moet kunnen vertrouwen op het ERP-systeem dat je kiest. Daarom is het belangrijk om je goed te verdiepen in de mogelijkheden voordat je een beslissing neemt.

In deze blog delen we 4 stappen om het beste ERP-systeem voor jouw bedrijf te vinden. Het implementeren van het meest geschikte  is niet het enige wat telt; het kiezen van de juiste IT-partner is net zo belangrijk. Past hun verhaal bij jouw visie? Dit is zeker niet onbelangrijk als je ervoor kiest om te automatiseren met je onderneming.

Stap 1. Verwelkom verandering, maar wees kritisch.

Het aanbod van ERP-systemen is overweldigend. Hoe maak je de beste keuze? Wees altijd kritisch tijdens je zoektocht naar het meest geschikte pakket en de bijbehorende partner. Op maat gemaakte software specifiek voor één bedrijf wordt tegenwoordig steeds minder gebruikt. Met de opkomst van gestandaardiseerde benaderingen en generieke ERP-systemen is het veel toegankelijker geworden om hiervan te profiteren. Wat tegenwoordig vaker voorkomt, is het gebruik van een branche-specifieke oplossing. Deze systemen worden aangevuld met bewezen uitbreidingen voor vergelijkbare gebruikers en branches. Daarnaast kunnen er applicaties worden toegevoegd die zijn afgestemd op jouw specifieke branche en de daarbij voorkomende scenario's. 

Stap 2. Is maatwerk de enige oplossing?

Bij het overwegen van slimme softwaretoepassingen komt de keuze voor een geschikte partner om de hoek kijken. Deze partner speelt een cruciale rol bij een succesvolle implementatie en optimale werking van het ERP-systeem. De juiste partner biedt oplossingen voor alle uitdagingen waar jij als klant mee te maken krijgt. Als tijdens de oriëntatiefase blijkt dat er maatwerk nodig is, kan dit een doorslaggevende factor zijn in de keuze voor de meest geschikte kandidaat en het bijbehorende ERP-systeem. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan veelvoorkomende scenario's of uitdagingen waarmee jouw bedrijf te maken heeft. Door hier rekening mee te houden tijdens het selectieproces, kan de ervaring aanzienlijk worden verbeterd en kan er een echte WOW-factor worden bereikt.

Stap 3. Een goed begin is het halve werk.

Zoals het gezegde luidt: ''Een goed begin is het halve werk.'' Ofwel, een gedegen voorbereiding is essentieel bij het implementeren van een ERP-systeem. Het vereist grondige analyse van alle bedrijfsprocessen, tot in de kleinste details. Het is een serieuze aangelegenheid waarbij beslissingen zorgvuldig moeten worden overwogen.  Het is raadzaam om een team samen te stellen dat zich richt op het geheel en als verbindingspunt fungeert tussen verschillende afdelingen, omdat sommige processen invloed kunnen hebben op meerdere afdelingen. Bepaal vooraf wat er moet gebeuren en denk goed na over de rol die het ERP-systeem moet spelen in jouw bedrijf. Welke problemen wil je precies oplossen met de implementatie van ERP en welke processen moeten gestroomlijnd worden? Door gestructureerd te werk te gaan en het hele bedrijf hierbij te betrekken, kom je samen tot het beste resultaat. Dit is het perfecte moment om alles in kaart te brengen en samen te streven naar een frisse start vol nieuwe kansen! 

Stap 4. Met het oog op de toekomst.

Bij het kiezen van een ERP-systeem is het belangrijk om niet alleen naar de huidige behoeften van jouw organisatie te kijken, maar ook naar toekomstige groei. Want, wat nou als jouw bedrijf groeit? Moet de software dan helemaal opnieuw op de schop gaan van A tot Z? Het is belangrijk om verstandige keuzes te maken en na te denken over de schaalbaarheid van het ERP-systeem. Met de opkomst van cloudsystemen, waarbij alles op een centrale server draait in plaats van op lokale hardware, wordt schaalbaarheid een ‘probleem’ van de aanbieder. Je maakt verbinding met een server waarop alle gegevens worden gehost en gefaciliteerd. Het constant upgraden van je eigen IT-infrastructuur wordt hierdoor beperkt, wat indirect ook een hele mooie manier is om kosten te kunnen besparen. En met het oog op groei is dit cloudmodel een hele eenvoudige manier om uit te kunnen breiden, met slechts een paar klikken wordt de software aangepast en schaal je het eenvoudig op naar de gewenste omvang en behoeften.

Investeren in een ERP-systeem is een waardevolle, zij het kostbare, aangelegenheid. Het vereist grondige overwegingen en een serieuze aanpak. Maak tijdens de oriëntatiefase een shortlist met een aantal ERP-systemen die naar jouw mening het beste aansluiten bij jouw wensen, en vraag demo's van de software aan. Tijdens deze demo's kun je de systemen en de functionaliteiten uitgebreid testen. Let op de gebruikerservaring, logica en eventuele bijzonderheden die tijdens de demo naar voren komen. Dit is het moment om goed inzicht te krijgen in wat wel en niet goed werkt.

Zodra jouw bedrijf is overgestapt het nieuwe ERP-systeem, is het belangrijk dat de rest van de organisatie ook op de hoogte blijft. Zorg ervoor dat nieuwe medewerkers worden getraind in het correcte gebruik van het systeem en de bijbehorende processen. Het implementeren van ERP-systeem is een teaminspanning, dus neem de tijd om iedereen goed op te leiden. Je zult merken dat dit waardevolle tijdswinst oplevert!

Meer tips? Lees: Welk ERP past bij mijn bedrijf: 10 essentiële selectiecriteria

Hoe kan een ERP systeem ook jouw bedrijf naar een hoger niveau tillen?

Ben je benieuwd hoe een ERP-systeem jouw bedrijf naar een hoger niveau kan tillen? Voor ieder bedrijf en iedere situatie is er een passende oplossing, dus ook voor jouw bedrijf. Wil je hierover sparren met een van onze adviseurs? Neem dan contact met ons op en laat je inspireren door de mogelijkheden!

Meer over Business Central als ERP-systeem

Vul de checklist in: is mijn bedrijf toe aan ERP?