Nieuws & Blog

Artificial Intelligence & Copilot functies in Microsoft Business Central.

AI & Copilot in Business Central

Microsoft's cloud-gebasseerde ERP systeem is ontworpen voor klein en middelgrote (MKB) bedrijven in diverse branches. Aangezien je deze blog leest en op onze website zit gaan we er vanuit dat je Business Central, ofwel al gebruikt ofwel heel goed weet wat het is en waarom het een van de meest populairste ERP systemen is.

Hier gaan we dus verder niet langer bij stilstaan, we kijken vooruit, naar de toekomst en de ontwikkelingen die ons te wachten staan. Hetgeen wat momenteel met een razende snelheid wordt uitgerold, niet alleen door Microsoft, maar door alle tech-bedrijven in de wereld, is Artificial Intelligence. 

Artificial Intelligence/AI (of kunstmatige intelligentie) is de mogelijkheid van een machine om mensachtige vaardigheden te leren en uit te voeren - zoals redeneren, leren, plannen en creativiteit. 

Artificial Intelligence is anno 2023 een hot topic wat voor de gemiddelde mens al bijna niet meer bij te benen is. De continue stroom van nieuwe tools, nieuwe functies en werkmethoden kan nogal overweldigend zijn. Maar wat niet iedereen weet is dat Microsoft, als toonaangevende tech-gigant, al een hele tijd gebruik maakt van Artificial Intelligence in Business Central.

Hoe Artificial Intelligence (al een tijdje) wordt ingezet in Business Central.

De AI-functionaliteiten die in Business Central worden gebruikt om efficiënter te werken en bedrijfsprocessen te automatiseren zijn:

1. Cashflow Analysis & Forecasting.

Ieder bedrijf heeft te maken met geld, cashflow is in principe gewoon de stroom van binnenkomende - en uitgaande gelden. Een positieve cashflow is als er meer geld binnenkomt dan uitgaat en vice versa. Cruciaal dus voor een bedrijf dat winst wil maken of in ieder geval niet in de rode cijfers wil eindigen.

Het analyseren van de cashflow geeft een goed beeld van hoe een bedrijf presteert. Business Central heeft een Cashflow Forecast-functie, een rapportagetool om historische (financiële) gegevens te analyseren voor prognoses, verschillende scenario's te modelleren en voorspellende inzichten te krijgen.

2. Sales & Inventory Forecasting.

Het zorgen voor een perfecte voorraadbalans is en blijft lastig, niet te veel inkopen of te snel verkopen met te weinig voorraad, om maar twee van de vele oorzaken te benoemen. Gelukkig zit er een verkoop- en voorraadprognose functionaliteit die op basis van verkoopgeschiedenis de toekomstige vraag voorspelt.

Hierdoor zijn onder andere toekomstige verkopen beter te voorspellen, weet je precies wanneer je nieuwe voorraad moet inkopen omdat je ook inzicht krijgt in verwachte stockouts. Voorkom met de verkoop- en voorraadprognose omzetverliezen door te grote voorraden en voorkom stockouts.

3. Late Payment Prediction-extension

Heb je als bedrijf veel te maken met achterstallige betalingen en of wanbetalers, dan is de late payment predicition een welkome extensie. Verminder te late betalingen, krijg beter inzicht, breng wijzigingen aan in de voorwaarden, verstuur automatisch herinneringen of pas de betaalmethode voor die specifieke klant aan.

Wordt er een achterstallige betaling voorspelt, dan kun je met deze functionaliteit in Business Central proactief reageren door de voorwaarden te wijzigen, alvast een keer contact op te nemen of in overleg de betaalmethode wijzigen.

Hoe Microsoft het 'AI-gestuurde Copilot' inzet om haar producten, tools en software te verbeteren?

Zoals gezegd is Microsoft een voorloper op het gebied van de nieuwste ontwikkelingen, en de nieuwste ontwikkeling op technologisch gebied is Artificial Intelligence. Ondanks dat Microsoft al een aantal forecasting functionaliteiten heeft in Business Central kan Microsoft ook hier niet achterblijven. Ze rollen Microsoft Dynamics 365 Copilot uit.

Microsoft Dynamics 365 Copilot is in principe een AI-chatbot fungerend als jouw persoonlijke assistent op werk. De Copilot werkt samen met jou in al jouw Microsoft mailprogramma's, documenten-apps, teams, presentatie- en vergaderapps en ga zo maar door.

Hoe werkt Microsoft Dynamics 365 Copilot?

Grote en krachtige taalmodellen (Large Language Models - LLM's) gecombineerd met jouw (organisatiebrede) gegevens in de Microsoft Graph en in de Microsoft-365 apps is hetgeen waar Copilot mee werkt.

De drie technologiën achter het Microsoft 365 Copilot-systeem.

  1. De Office apps (Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Teams, et cetera),
  2. Alle inhoud en context van jou en jouw organisatie opgeslagen in de MS Graph,
  3. Het GPT-4 Large Language Model (LLM) dat menselijk leesbare tekst parseert/ontleedt, begrijpt en creëert.

Microsoft Copilot in Business Central.

Copilot is (voorlopig) nog beperkt beschikbaar in Business Central, vooralsnog kun je geautomatiseerd realistische productomschrijvingen maken. Dit wordt bereikt door het toepassen van bovengenoemde LLM's die in enkele seconden unieke en boeiende marketingteksten genereert op basis van producteigenschappen zoals kleur, materiaal en afmetingen.

Tone of voice (formeel of informeel etc.), schrijfstijl en de lengte van de tekst zijn een aantal features waarmee je de geschreven producttekst verder naar je eigen hand kunt zetten.


Met slechts enkele muisklikken kunnen de gecreëerde omschrijvingen op e-commerceplatforms zoals Sana Commerce worden geplaatst, waardoor het lanceren van nieuwe producten soepel en gemakkelijk verloopt.

Copilot in de Microsoft 365-applicaties.

Copilot werd initieel uitgerold in de Microsoft 365 apps die men vaak dagelijks en in veelvoud gebruiken, hier hebben we een interessante blog met praktijkvoorbeelden over geschreven: Microsoft 365 Copilot: wat is het, hoe werkt het en hoe gebruik je het in de Microsoft 365 apps?

Copilot in Microsoft Power Platform.

Snel daarna kwam Microsoft met Copilot voor Power Platform - het low-code platform van Microsoft waarmee je apps en dashboards kunt bouwen. Ook hier hebben we een praktische blog over geschreven, niet-coders kunnen nu met een simpele vraag namelijk een app 'zelf' ontwikkelen: Microsoft 365 Copilot & Microsoft Power Platform, een Artificial Intelligence-gestuurd Low code platform

Hoe de software van Microsoft met behulp van Artificial Intelligence jouw bedrijf naar een nog hoger niveau kan tillen...

Een geïntegreerde software-oplossing van Microsoft zoals Business Central, Microsoft 365 en het low-code Power Platform zijn onmisbaar als je wilt blijven groeien met je bedrijf. Nu, met de komst van Artificial Intelligence, is het een no-brainer om met deze systemen en de Copilot nóg efficiënter aan het werk te willen.

Meer informatie of eens sparren over de mogelijkheden? Neem contact met ons op en we helpen je graag! 

Contact Opnemen  Meer over Microsoft 365 & Business Central

Abonneer en mis niks