Nieuws & Blog

Tech Talk: De 10 grootste Technologie Trends van 2024

tech trends 2024

In onze moderne wereld gaat technologie razendsnel vooruit. Het is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de nieuwste ontwikkelingen, je wilt ten slotte niet achterblijven. Want stilzitten terwijl de wereld om je heen verandert? Tja, dat betekent eigenlijk achteruitgang. Met de snelle veranderingen in technologie is het bovendien handig om te begrijpen welke ontwikkelingen ons te wachten staan. Welke ontwikkelingen invloed hebben op je bedrijf, maar ook op onze dagelijkse manier van doen en denken. In deze blog bespreken we de 10 belangrijkste en meest interessante technologische trends voor het jaar 2024. Welke veranderingen brengt de toekomst met zich mee en wat betekent dit voor jou en mij?

1. Computing Power.

Naar verwachting zal in 2024 de rekenkracht (computing power) van computers blijven toenemen. Rekenkracht gaat over hoe snel een computer taken kan uitvoeren en informatie kan verwerken. De verbeterde cloud-infrastructuur en de grootschalige verschuiving van bedrijven naar de cloud dragen hieraan bij. Hoe dat zit? Wanneer bedrijven hun gegevens en processen naar de cloud verplaatsen, worden deze uitgevoerd op servers in datacenters. Vergelijk rekenkracht met de kracht van een computer om taken uit te voeren. Cloud computing is als het delen van die kracht met andere computers die via internet met elkaar verbonden zijn. Zo kunnen ze samenwerken om taken sneller te voltooien dan dat één computer alleen zou kunnen.

Daarnaast spelen de opkomst van 5G en 6G hierbij ook een belangrijke rol. Deze nieuwe soorten draadloze netwerken zijn als snelwegen voor gegevens. Ze maken de overdracht van informatie supersnel en breed. Dit betekent dat onze smartphones, auto's en draagbare apparaten nog meer rekenkracht kunnen krijgen. Het is net alsof ze extra snelle wegen hebben om gegevens heen en weer te sturen. Alles bij elkaar genomen zal deze groei in rekenkracht en snellere connectiviteit een grote impact hebben op hoe snel computers taken kunnen uitvoeren en hoe snel we toegang hebben tot informatie.

Een bekend voorbeeld van computing power is ChatGPT. ChatGPT is een geavanceerd AI-model dat is getraind op enorme hoeveelheden tekst en dat in staat is om mensachtige tekst te genereren en te begrijpen. Het vergt aanzienlijke computing power om de complexe berekeningen en algoritmen uit te voeren die nodig zijn voor het trainen en draaien van modellen zoals ChatGPT. De groeiende computing power van computers en systemen heeft bijgedragen aan de ontwikkeling en verbetering van AI-modellen zoals ChatGPT.

Ook Microsoft omvat een reeks geavanceerde technologieën die kunstmatige intelligentie gebruiken om verschillende taken uit te voeren. Deze functies zijn ingebouwd in Microsoft-producten en -diensten, zoals Microsoft 365 en Azure. Ze variëren van chatbots en taalverwerking tot beeldherkenning en voorspellende analyses.

→ Interessant onderwerp? Lees ook onze andere AI-gerelateerde blogs!


2. Slimme apparaten in overvloed

Dankzij de groeiende rekenkracht is er steeds meer mogelijk in de ontwikkeling van slimme apparaten. Deze slimme apparaten zijn in staat om met elkaar en met ons te communiceren, en ze maken ons dagelijks leven handiger en efficiënter. Het spectrum van slimme apparaten omvat een breed scala aan technologieën, variërend van slimme tv's die ons gepersonaliseerde entertainment bieden tot zelfrijdende auto's die veiligheid en gemak op de weg brengen.

Een opvallend voorbeeld van deze trend is de opkomst van geavanceerde robots. Deze robots zijn niet langer beperkt tot industriële omgevingen; ze worden ontworpen om gemakkelijk met mensen samen te werken. Ze kunnen taken uitvoeren, van eenvoudige huishoudelijke klusjes tot complexe medische procedures. De verwachting is dat deze trend nog verder zal ontwikkelen met de introductie van slimme robots die specifiek ontworpen zijn om in je huis te functioneren. Deze robots gaan je kunnen helpen bij het opruimen, boodschappen doen, of kunnen je zelfs gezelschap houden.

3. Quantum Computing

De opkomst van quantum computing, waarbij informatie wordt verwerkt aan de hand van speciale kwantumtoestanden, belooft een revolutie in dataverwerking. Deze technologie biedt rekenkracht die een biljoen keer groter is dan die van de meest geavanceerde supercomputers van nu. Ze gebruiken speciale deeltjes, welke kwantumbits genoemd worden, om informatie op een heel unieke manier te verwerken. Dit maakt ze niet alleen slim, maar ook ongelooflijk krachtig. Ze hebben de kracht om problemen op te lossen die normale computers niet aankunnen. In feite wordt verwacht dat quantumcomputers deuren openen naar mogelijkheden die op dit moment nog onvoorstelbaar zijn.

Met behulp van quantum computing kunnen we bijvoorbeeld uitvinden hoe we het perfecte medicijn op moleculair niveau kunnen maken. Ook kunnen we begrijpen wat de oorzaken zijn van veranderingen in ons klimaat. Denk ook aan het oplossen van problemen met mobiliteit of het ontdekken van materialen die bij normale kamertemperatuur supergeleidend zijn, wat grote invloed kan hebben op onze energievoorziening. Deze nieuwe vorm van deze 'supercomputer' ontwikkelt zich razendsnel en heeft de potentie om onze kijk op wat computers kunnen doen, volledig te veranderen. De verwachting is dat in 2024 quantumcomputers kunnen worden ingezet om dergelijke complexe problemen op te lossen.

4. De kracht van data

Data is de brandstof voor al deze trends. Steeds meer van ons dagelijks leven wordt gedataficeerd: van het bijhouden van stappen met slimme horloges tot het gebruiken van data door datingapps om de perfecte match te vinden. Dit proces staat bekend als dataficatie, waarbij verschillende soorten informatie en activiteiten worden omgezet in begrijpelijke digitale gegevens. Het is alsof we alles wat mensen doen, zoals praten, winkelen, bewegen, maar ook zelfs het weer, vertalen naar cijfers en codes die computers kunnen begrijpen en verwerken. Hierdoor ontstaat een enorme hoeveelheid data die we kunnen analyseren en gebruiken om waardevolle inzichten te verkrijgen, trends te identificeren en betere beslissingen te nemen in diverse vakgebieden, zoals bedrijfsvoering, wetenschap en technologie. Dataficatie is inmiddels een essentieel onderdeel geworden van onze moderne samenleving, doordat het ons helpt om waardevolle informatie te halen uit de enorme hoeveelheid gegevens die dagelijks worden gegenereerd.

De digitale transformatie van vandaag zorgt voor een overvloed aan beschikbare data, wat resulteert in het feit dat data het meest waardevolle bezit van organisaties wordt. Deze gegevens worden ingezet om klanten beter te begrijpen, trends te ontdekken en dieper inzicht te krijgen in bedrijfsprocessen. In een tijdperk waarin technologie onze manier van leven en zakendoen transformeert, wordt de rol van data als cruciaal instrument om inzicht te verkrijgen en te innoveren alleen maar groter.

5. Kunstmatige intelligentie: slim en toegankelijk

Met behulp van de groeiende rekenkracht (computing power) en alle beschikbare data kunnen organisaties geavanceerde kunstmatige intelligentie (AI) ontwikkelen en toepassen. Een opvallende trend binnen AI is de ontwikkeling van computer vision. Computer vision betekent eigenlijk dat computers kunnen "zien" zoals mensen dat doen. Stel je voor dat je een foto laat zien aan een computer, en de computer begrijpt wat er op de foto staat. Het kan bijvoorbeeld zien dat er een kat, een auto en een boom op de foto staan. Computer vision maakt het mogelijk dat computers plaatjes begrijpen en er nuttige dingen uit kunnen halen, net als wij mensen dat kunnen doen.

Ook taalverwerking bereikt nieuwe hoogtes, waardoor machines menselijke spraak begrijpen en kunnen communiceren. Vroeger konden computers alleen simpele commando's begrijpen, maar nu kunnen ze hele zinnen begrijpen en betekenis uit teksten halen. Dit komt door geavanceerde algoritmes en modellen die de structuren en betekenissen van menselijke taal kunnen herkennen.

Deze technologie wordt overal gebruikt, van chatbots die klantenservice ondersteunen tot vertaalapps die teksten van de ene taal naar de andere kunnen omzetten. Maar het gaat verder dan dat. Nu kunnen computers ook samenvattingen maken van lange artikelen, sentiment in tekst herkennen (bijvoorbeeld of iemand blij of boos is) en zelfs creatieve verhalen en gedichten schrijven.

De trend van taalverwerking in AI is nog steeds in ontwikkeling en wordt steeds beter. Het doel is om computers zo slim te maken dat ze niet alleen taal begrijpen, maar ook de nuances, context en emoties erachter kunnen herkennen. Dit opent de deur naar nog meer interessante toepassingen en verbeterde interacties tussen mens en machine.

opened-ai-chat-laptop

6. Augmented- en Virtual Reality

Stel je voor dat je door een speciale bril kijkt en de echte wereld om je heen ziet, maar met extra digitale toevoegingen. Dat is augmented reality (AR). Het is als het mixen van de echte wereld met computergraphics om nieuwe en interessante dingen te laten zien. Denk aan informatie die bovenop het beeld verschijnt terwijl je rondkijkt, zoals het weergeven van navigatieaanwijzingen in de lucht terwijl je loopt.

Aan de andere kant hebben we virtual reality (VR). Dit is als je helemaal onderdompelen in een andere wereld. Stel je voor dat je een bril draagt die je meeneemt naar een hele nieuwe plek, waar je kunt rondkijken en dingen kunt doen alsof je er echt bent. Het is een beetje alsof je in een computerspel stapt, maar dan echt.

In 2024 worden er nog interessantere dingen verwacht met deze technologieën. Augmented reality wordt krachtiger op onze apparaten, met name op smartphones en tablets. Dit betekent dat je bijvoorbeeld door je telefoon kunt kijken en extra informatie over je omgeving kunt zien, denk bijvoorbeeld aan beoordelingen van restaurants die bovenop de echte wereld verschijnen. Virtual reality wordt ook beter en handiger. In plaats van grote en zware brillen te dragen, zullen er lichtere en draagbare VR-apparaten worden ontwikkeld die verbonden zijn met onze smartphones.

7. Digitaal vertrouwen en Blockchain

Blockchain functioneert als een slimme database waarin diverse soorten gebeurtenissen kunnen worden opgeslagen. Deze gebeurtenissen kunnen van alles zijn. Soms gaat het over betalen met een digitale munt, en soms gaat het over het uitwisselen van belangrijke informatie tussen twee partijen. Denk hierbij aan zaken zoals contracten, diploma’s en bewijzen van eigendom. Niemand kan deze vaak vertrouwelijke informatie zomaar veranderen of vervalsen, omdat alle computers in het netwerk dezelfde gedeelde database hebben. Bovendien worden zaken digitaal ‘ondertekend’ door de betrokken partijen zelf. Er is geen tussenpersoon meer nodig om dit verifiëren. Denk bijvoorbeeld aan patiëntgegevens in ziekenhuizen. Voorheen werden dergelijke gegevens soms per post verzonden naar andere medische instellingen. Dit proces kostte veel tijd en was erg foutgevoelig. Met blockchain verloopt dit veel sneller, goedkoper en vrijwel zonder fouten. Het is als een superveilige manier van post, waarbij informatie snel en zonder enige problemen wordt overgedragen.

Een ander interessant voorbeeld hier zijn niet-vervangbare tokens (NFT's). Dit zijn als digitale certificaten die bewijzen dat iets echt uniek is en van jou. Denk aan een digitale handtekening die laat zien dat je een specifiek stuk digitale kunst bezit. Dit heeft de wereld van digitale kunst en verzamelen echt veranderd. De verwachting is dat ook in 2024 deze ontwikkelingen zullen doorgaan en nog meer innovatieve toepassingen opleveren.

8. 3D-printen

De evolutie van 3D-printing heeft ons de mogelijkheid gebracht om dingen te creëren die voorheen ondenkbaar waren. Met behulp van flinterdunne lagen bouwt een 3D-printer een driedimensionaal object op uit een digitaal bestand. In 2024 worden wederom baanbrekende toepassingen in de fabricagesector en daarbuiten verwacht, waaronder massaproductie van op maat gemaakte onderdelen zoals beton voor gebouwen, geprint voedsel, metalen, en composietmaterialen.

9. Duurzame energieoplossingen 

Een andere belangrijke trend is de opkomst van nieuwe energieoplossingen. Terwijl we te maken hebben met klimaatverandering, wordt een continue verbetering verwacht in de batterijen die we gebruiken in onze auto's, net als innovaties op het gebied van kernenergie en groene waterstof. Deze nieuwe trends zorgen ervoor dat we schepen, vliegtuigen, treinen of huizen van energie kunnen voorzien.

10. Automatisering en digitalisering van werkprocessen

Een andere belangrijke technologische trend is het gebruik van software om werkprocessen te digitaliseren en automatiseren. Steeds meer bedrijven, groot en klein, maken gebruik van ERP software. Dit is een slimme manier om alle zaken binnen je business te organiseren en beheren. Denk hierbij aan verschillende taken zoals het regelen van voorraad, het volgen van bestellingen, het bijhouden van financiële gegevens en nog veel meer. Met ERP-software kun je al deze zaken op één plek beheren. Het zorgt ervoor dat alle afdelingen van een bedrijf soepel kunnen samenwerken op elk moment en vanaf elke plek.

Het begrijpen van eerder genoemde technologische trends, zoals computing power, quantum computing, en slimme apparaten, is belangrijk, vooral in het kader van bedrijfsautomatisering. Deze trends kunnen namelijk invloed hebben op de functionaliteit en mogelijkheden van ERP-systemen. Neem bijvoorbeeld computing power. Als de rekenkracht van computers blijft groeien, kunnen ERP-systemen complexere berekeningen en analyses uitvoeren. Dit kan leiden tot snellere besluitvorming en nauwkeurigere inzichten in bedrijfsgegevens. Of de interessante ontwikkelingen van slimme apparaten, zoals slimme robots, die geïntegreerd kunnen worden in ERP-systemen om fysieke taken in magazijnen of productieprocessen te automatiseren.

→ Lees hier meer over: ERP, wat kan ik ermee?

Wij helpen je graag!

Dit waren de 10 belangrijkste trends en verwachtingen binnen de technologische wereld. En één ding is zeker, er staat ons in de komende jaren nog een hoop te wachten. In deze voortdurend veranderende wereld valt altijd iets nieuws te ontdekken. Ook 2024 belooft een jaar te worden vol innovaties en technologische ontwikkelingen die de manier waarop we werken, communiceren en leven zullen veranderen. Verschuivingen die ons helpen om slimmer, sneller en duurzamer te worden. Wat ons betreft super interessant én waardevol om op de hoogte te blijven van deze trends om optimaal te kunnen profiteren van de mogelijkheden die ze bieden.

Bij ABC E BUSINESS zijn we gespecialiseerd in het laatste puntje: automatisering met behulp van een ERP-systeem. Wil je hier meer over weten en eens sparren over de mogelijkheden? Neem dan vooral contact op met een van onze sales advisors. We helpen je graag!

 

Abonneer en mis niks