Nieuws & Blog

Microsoft Dynamics NAV vs. Business Central.

Microsoft Dynamics NAV vs. Business Central | ABC E BUSINESS
8:20

Microsoft Dynamics NAV vs. Business Central-1

Herzien op 5 juni 2024.

Microsoft stopte in 2018 met hun populaire on-premise ERP-oplossing Dynamics NAV en introduceerde Dynamics 365 Business Central, een cloudgebaseerde SaaS-oplossing (Software as a Service). We kijken in deze blog naar beide systemen: hun mogelijkheden, de verschillen en waarom jouw bedrijf zou moeten overwegen om over te stappen van NAV naar Business Central.

Wat is Microsoft Dynamics NAV?

Dynamics NAV, voorheen bekend als Navision, is een ERP-systeem (Enterprise Resource Planning) dat in 2002 werd overgenomen door tech-gigant Microsoft. Hiermee werd het productaanbod van Microsoft uitgebreid met een krachtige tool voor kleine tot middelgrote bedrijven om hun financiële transacties te beheren en te automatiseren. Dynamics NAV heeft bedrijven jarenlang geholpen met de optimalisatie van hun verkoop- en operationele processen door een gebruiksvriendelijk systeem te bieden voor het automatiseren van financiële processen.

In 2018 stopte Microsoft met de verkoop en ondersteuning van Dynamics NAV. Bedrijven zonder bestaande licentie kunnen NAV niet meer aanschaffen, bedrijven die al wel in het bezit waren van een licentie kunnen het nog wel blijven gebruiken. Maar zoals benoemd wordt de software niet meer geüpdatet en kijkend naar de snelheid van de digitale ontwikkelingen in de wereld, zal je als bedrijf gaan achterlopen. En dat wil je voorkomen.

Wat is Microsoft Dynamics 365 Business Central?

Als opvolger van Dynamics NAV werd een 'nieuw' systeem geïntroduceerd, namelijk Microsoft Dynamics 365 Business Central (ofwel Business Central). Business Central kun je zien als de nieuwe versie van Dynamics NAV, met dezelfde kernfunctionaliteiten, maar dan nog veel gebruiksvriendelijkere en geavanceerder.

De grootste verandering is toch wel dat Business Central een SaaS (Software as a Service) oplossing is. Dit betekent dat het systeem overal toegankelijk is met een internetverbinding en beveiligd is met dezelfde hoge standaard als de rest van de Microsoft 365 Business-suite.

Binnen deze Business-suite (Dynamics) valt voortaan dus ook de ERP-oplossing Dynamics 365 Business Central. Het fijne aan Business Central is dat het gemakkelijk te integreren en te gebruiken is met andere software en producten die onder deze Dynamics paraplu vallen, denk aan Office 365 en Dynamics 365 Sales (CRM). Dit leidt tot een verbetering van de gebruikerservaring en een nog meer geautomatiseerde omgeving.

De mogelijkheden van Business Central omvatten bedrijfsfuncties zoals financiën, voorraadbeheer, inkoop, magazijnbeheer, projecten, productie, en het systeem maakt gebruik van real-time rapportages en analyses met PowerBI.

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen Business Central en NAV?

Twee systemen dus, met veel overeenkomsten en toch grote verschillen. Hieronder benoemen we de vier belangrijkste verschillen:

1. User Interface.

Waar de wereld digitaliseert, verandert ook het verlangen naar betere, mooiere en daardoor gebruiksvriendelijke interfaces. Business Central biedt op dit gebied een aanzienlijke verbetering ten opzichte van Dynamics NAV. Als web gebaseerde app is het ontwerp van Business Central veel intuïtiever, wat navigeren eenvoudiger maakt. Dit verhoogt de productiviteit van bedrijven, omdat nieuwe gebruikers sneller begrijpen hoe ze het systeem moeten gebruiken. Bovendien is er minder tijd en geld voor trainingen nodig.

Als we dan even wat technischer worden: de Business Central-interface gebruikt de moderne AL-codetaal, terwijl Dynamics NAV de oudere C/AL taal gebruikte. Dit betekent dat maatwerk in Business Central buiten de database wordt geprogrammeerd, wat updates naar nieuwere versies eenvoudiger maakt.

Business Central valt onder de bredere Dynamics-suite, wat zorgt voor verbeterde integratiemogelijkheden met andere Microsoft-producten. Het mooie hieraan is dat in die Dynamics-suite ook apps zitten waarmee je eenvoudig je Business Central omgeving uitbreidt. In combinatie met Microsoft Power Platform kunnen krachtige workflows en integraties eenvoudig en zonder complexe codering gecreëerd worden.

2. Hosting.

Business Central wordt gehost op Microsoft's cloudplatform Azure, wat het mogelijk maakt om als SaaS oplossing aangeboden te worden. Dit biedt voordelen zoals minder risico op dataverlies, betere toegankelijkheid voor gebruikers en verbeterde beveiliging in vergelijking met de on-premise oplossing van NAV.

3. Upgrades.

Een ander belangrijk kenmerk dat veel gebruikers van Business Central waarderen, is de halfjaarlijkse release-cadans voor belangrijke upgrades. Deze upgrades worden volledig automatisch en op de achtergrond uitgevoerd, waardoor je Business Central-omgeving altijd up-to-date blijft zonder enige moeite vanuit jouw kant. 

In tegenstelling tot Dynamics NAV, waar upgrades handmatig moesten worden uitgevoerd en vaak gepaard gingen met veel gedoe, kosten en tijd, zorgt de automatische upgrade-cyclus van Business Central ervoor dat je altijd werkt met de nieuwste en meest geoptimaliseerde versie van de software. Dit vermindert de operationele belasting en zorgt voor continuïteit en efficiëntie in je bedrijfsprocessen. 

4. Gebruikslicenties.

Business Central gebruikt een abonnementsmodel per gebruiker, wat kan resulteren in lagere maandelijkse kosten in vergelijking met on-premise licenties. Bovendien is Business Central op meerdere apparaten te gebruiken en geoptimaliseerd voor de meest gebruikte bestuurssystemen zoals iOS, Android en Windows. Dit maakt de ERP-oplossing veel flexibeler en kosteneffectiever.

→ Lees meer: Van Dynamics NAV naar Business Central - 10 voordelen

Overstappen van NAV naar Business Central hoeft niet moeilijk te zijn.

Wanneer je besluit over te stappen van Dynamics NAV naar Business Central, begrijpen we dat je wilt vermijden dat je tegen problemen aanloopt. De overstap moet zo soepel mogelijk zijn en er mogen geen belangrijke gegevens verloren gaan. En juist dáár hebben we als ABC E BUSINESS de afgelopen jaren flink in geïnvesteerd.

Met onze geavanceerde migratietool zorgen we ervoor dat jouw bedrijf zonder hoofdpijn de overstap naar een succesvollere toekomst kan maken. Zo hebben we al vele bedrijven geholpen met de transitie, resulterend in een systeem met minder maatwerk en vaste pakketten zodat je vooraf weet waar je aan toe bent. Daarbij zijn wij voordeliger dan velen andere partners en durven wij de garantie te geven dat we 100% van jouw historische data weten te behouden.

Waarom wij de geschikte partner zijn om je te ondersteunen bij de overstap.

Bedrijven die al jaren gebruikmaken van Dynamics NAV kunnen terughoudend zijn om over te stappen naar Business Central. Begrijpelijk, maar de voordelen van modernisering zijn significant. Business Central biedt een toekomstbestendige oplossing die eenvoudig kan worden geïmplementeerd door een betrouwbare Microsoft-partner, zoals wij.

Microsoft verkoopt Business Central niet rechtstreeks aan bedrijven, maar dit loopt geheel via een partnernetwerk. Wij zijn één van die partners in Nederland en sinds 2009 ontzorgen en begeleiden wij onze klanten bij hun automatiseringstrajecten. We zijn in 2020 door Microsoft tot Partner of the Year Finalist, ofwel de nummer 2 van de wereld en nummer 1 van Nederland op het gebied van Business Central. Daarnaast hebben we in 2023 als één van de eerste partners in Nederland de prestigieuze Solution Partner Business Applications erkenning mogen ontvangen van Microsoft. Je kunt dus wel stellen dat wij de expertise in huis hebben om jouw bedrijf te helpen met het behalen van meer succes.

We migreren al je data al voor € 2.500,-.

Wij migreren je standaard Dynamics NAV data naar Business Central voor een eenmalig vast bedrag van € 2.500. Wil je meer informatie over de mogelijkheden of een sparren met onze adviseurs? Neem dan contact met ons op en laat ons je helpen met het bereiken van meer!

Neem contact op