Nieuws & Blog

Microsoft Dynamics NAV vs. Business Central.

Microsoft Dynamics NAV vs. Business Central-1

Herzien op 13 juni 2023.

Microsoft stopte in 2018 met hun on-premise only en enorm populaire ERP, oplossing Dynamics NAV. Deze werd vervangen door de Cloud / SaaS (Software as a Service) oplossing Dynamics 365 Business Central. We kijken in deze blog naar beide systemen; wat zijn ze, wat kunnen ze, wat zijn de verschillen en waarom jouw bedrijf een slimme keuze zou maken door de transitie te maken van NAV naar Business Central.

Wat is Microsoft Dynamics NAV?

Zoals hierboven al benoemd is NAV een ERP-systeem (Enterprise Resource Planning) dat in 2002 werd overgenomen door de tech-gigant Microsoft. Daarmee werd het aanbod van Microsoft vergroot en verbreed voor kleine tot middelgrote bedrijven om hun financiële transacties te doen en te automatiseren.

Bedrijven werden dankzij Dynamics NAV geholpen met de optimalisatie van hun verkoop- en operationele processen. Dit omdat NAV een gebruiksvriendelijk systeem was om deze financiële processen en transacties op een ‘eenvoudige’ wijze te automatiseren.

2018 was het jaar dat Microsoft stopte met de verkoop (en dus ook het updaten van) Microsoft Dynamics NAV. Bedrijven die nog geen licentie hebben voor dit systeem kunnen NAV niet meer aanschaffen of gebruiken, bedrijven die al wel in het bezit zijn van een NAV licentie kunnen het nog wel gebruiken. Maar zoals benoemd wordt de software niet meer geüpdatet en kijkend naar de snelheid van de digitale ontwikkelingen in de wereld, wil je als bedrijf niet achterlopen. Wat dus al snel gebeurt als je software gebruikt die niet meer wordt geüpdatet.

Wat is Microsoft Dynamics 365 Business Central?

Oké, NAV was klaar en er werd een “nieuw” systeem geïntroduceerd, namelijk Microsoft Dynamics 365 Business Central (in de volksmond Business Central). Business Central kun je simpelweg zien als de nieuwere versie van Dynamics NAV, met dezelfde standaardfunctionaliteit maar Business Central biedt deze op een nog veel gebruiksvriendelijkere manier aan.

Het meest gebruiksvriendelijke, en meteen ook cruciale punt van Business Central is toch wel dat het een SaaS (Software as a Service) oplossing is. Dit betekent dat het systeem overal (als je een internetverbinding hebt) toegankelijk is, en dit met de vertrouwde beveiliging die Microsoft ook aanbied voor de gehele Microsoft 365 Business-suite.

Onder deze brede business-suite (Dynamics) valt dus ook de ERP-oplossing Dynamics 365 Business Central. Het fijne aan Business Central is dat het gemakkelijk te integreren en te gebruiken is met andere software en producten die onder deze Dynamics paraplu vallen. Denk aan Office 365 of een Dynamics 365 Sales Professional / 'CRM', wat uiteindelijk kan leiden tot een verbetering van de gebruikerservaring en meer / eenvoudigere automatiseringen tussen deze producten en software.

De mogelijkheden van Business Central omvatten financiën, voorraadbeheer, inkoop, magazijn, projecten, productie en nog veel meer. In het kort helpt Business Central dus bij het automatiseren en optimaliseren van dagelijkse bedrijfsprocessen en bedrijfsvoering, daarbij gebruik makend van real-time rapportage- en analysemogelijkheden met behulp van PowerBI.

Lees meer over migreren van NAV naar Business Central   

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen Business Central en NAV?

Twee systemen dus met veel overeenkomsten en toch grote verschillen. Hieronder benoemen we de, volgens ons, vier belangrijkste verschillen:

1. User Interface.

Waar de wereld digitaliseert, verandert ook het verlangen naar betere, mooiere en daardoor gebruiksvriendelijke interfaces. Volgens ons (Microsoft en andere partners) is dit echt een groot verbeterpunt van Business Central ten opzichte van NAV. Als web gebaseerde app is Business Central verbeterd in ontwerp waardoor het ook veel gemakkelijker navigeren is. Bedrijven worden hierdoor simpelweg productiever en nieuwe gebruikers krijgen veel sneller door hoe het systeem te gebruiken (minder tijd en geld voor trainingen nodig).

Als we dan even wat technischer worden: De Business Central-interface gebruikt de codetaal ‘AL’, terwijl Dynamics NAV de oudere C/AL taal gebruikte in hun code. Wat dit concreet betekent is dat hierdoor Business Central maatwerk mogelijkheden kent die buiten de database worden geprogrammeerd en daardoor is Business Central eenvoudiger te updaten naar een nieuwere versie.

Zoals al benoemd valt Business Central dus onder de Dynamics paraplu waardoor deze ERP-oplossing betere integratiemogelijkheden biedt met andere Microsoft producten. Het mooie hieraan is dat in die Dynamics-suite ook apps zitten waarmee je eenvoudig je Business Central omgeving uitbreidt. In combinatie met Microsofts Power Platform (o.a. Power Automate) kunnen krachtige workflows en integraties eenvoudig en zonder complexe codering gecreëerd worden.

2. Hosting.

Microsofts cloud oplossing is Azure, hier wordt Business Central op gehost en daardoor kan het als SaaS oplossing worden aangeboden. Hier is Business Central ten opzichte van andere ERP-oplossingen niet uniek in, maar we waren aan het vergelijken met NAV, een on-premise oplossing.

De voordelen van een SaaS oplossingen zijn o.a. minder risico op dataverlies, betere (remote) toegankelijkheid voor gebruikers en betere beveiliging.

3. Upgrades.

Een derde kenmerk dat we toch wel willen benadrukken, omdat veel gebruikers van Business Central dit verkiezen boven NAV, is de tweejaarlijkse release-cadans voor belangrijke upgrades. Volledig automatisch en op de achtergrond waardoor het de Business Central omgeving niet verouderd.

Bij Dynamics NAV moest dit allemaal nog handmatig gebeuren wat gepaard ging met veel gedoe, kosten en tijd. Dankzij die release-cadans werk je dus altijd in de laatste en meest geoptimaliseerde versie van Business Central.

4. Gebruikslicenties.

Door middel van het maandelijkse abonnementsmodel dat per gebruiker in rekening wordt gebracht kunnen de kosten maandelijks ook eens lager uitvallen ten opzichte van een on-prem licentie. Daarnaast is Business Central op meerdere apparaten te gebruiken en geoptimaliseerd voor de meest gebruikte bestuurssystemen zoals iOS, Android en Windows. Dit maakt de ERP-oplossing veel kost effectiever en flexibeler voor uw bedrijf.

Hoe maak je de overgang naar Business Central?

Bedrijven die al jaar en dag gebruiken maken van Dynamics NAV staan, begrijpelijk, niet meteen te springen, en zijn misschien bang om hun vertrouwde systeem achter te laten / de overstap naar Business Central te maken. Daarom hebben we deze blog ook zeker geschreven. Allereerst om de verschillen en verbeteringen op tafel te leggen.

Zelf verkoopt Microsoft, zoals je waarschijnlijk wel weet, ook direct producten aan consumenten en bedrijven, denk aan Office 365. Echter is Business Central een complex product dat moet worden geïmplementeerd en volledig kan worden aangepast aan de behoefte van de koper. Dat dit enkel en alleen kan worden aangeschaft via een goedgekeurde en vertrouwde Microsoft-partner, zoals ABC E-BUSINESS.

Waarom de transitie maken met behulp van ABC E BUSINESS?

ABC E-BUSINESS is in 2020 verkozen door Microsoft tot Partner of the Year Finalist, ofwel nummer 2 van de wereld en nummer 1 van Nederland op het gebied van Microsoft Dynamics 365 Business Central. Sinds 2009 hebben we daar hard aan gewerkt door onze klanten te begeleiden en ontzorgen bij het invullen van trajecten op het gebied van automatisering. Wij hebben ons gespecialiseerd in het mkb en met name voor productie, groot- en detailhandel en bedrijven die werken met projecten en uren.

Overstappen van NAV naar Business Central hoeft niet moeilijk te zijn (gelukkig maar!).

Je gebruikt nu Dynamics NAV (Navision) en je wilt graag de nieuwste versie van Microsoft's ERP software gebruiken. Dat snappen we. Maar één ding wil je zeker niet bij zo'n overstap: problemen. De overstap moet zo soepel mogelijk zijn. En juist dáár hebben we als ABC E BUSINESS de afgelopen jaren flink in geïnvesteerd. Zodat jouw bedrijf zonder hoofdpijn de overstap naar de toekomst kan maken!

ABC-Facts-Horizontaal-2

Op deze manier kunnen wij met trots zeggen dat wij 90+ bedrijven hebben geholpen met de transitie, dat met minder maatwerk en vaste pakketten zodat je vooraf weet waar je aan toe bent. Daarbij zijn wij voordeliger dan velen andere partners en durven wij de garantie te geven dat we 100% van jouw historische data weten te behouden.

Dat je naar Business Central wilt overstappen vinden we logisch. Met Business Central in de Cloud ben je namelijk altijd verzekerd van de laatste updates. Zonder dat je extra moet investeren in een migratie-project. Er zijn natuurlijk nog veel meer redenen om het oude Dynamics NAV te vervangen door het nieuwe Business Central.

We migreren al je data al voor € 1.250,-.

Echt waar? Jazeker. We hebben flink geïnvesteerd om het overzetten van de data zo geautomatiseerd mogelijk te doen. Dus wij migreren je standaard Dynamics NAV data naar Business Central voor een eenmalig vast bedrag van € 1.250. Dan zie je hoe je data er uit ziet in Business Central Cloud en kun je in deze testomgeving zelf ervaren hoe je bedrijf vorm krijgt in het nieuwe Business Central!

On-Prem-to-Cloud

Behoefte om te praten hierover met een van onze adviseurs? Neem dan contact met ons op en laat ons je helpen met het bereiken van meer!

Neem contact op