ChatGPT vs. Microsoft 365 Copilot: Verschillen en overeenkomsten.
Door Riks Fontein op Jun 22, 2023 10:05:33 AM
Zowel ChatGPT als Microsoft 365 Copilot zijn AI-technologieën die zijn ontworpen om je te assisteren bij het sneller en efficiënter uitvoeren van taken en activiteiten. Hoewel ze enige overeenkomsten hebben, zijn er belangrijke verschillen tussen de twee. Blijf lezen om te ontdekken hoe deze tools gebruik maken van AI en welke rol ze kunnen spelen bij het optimaliseren van je tijd, creativiteit en productiviteit.
Over ChatGPT.
ChatGPT is een innovatieve technologie voor natuurlijke taalverwerking, die gebruikmaakt van machine learning, deep learning, natuurlijke taalbegrip en het genereren van natuurlijke taal om vragen te beantwoorden en conversaties te voeren. Door menselijke dialogen na te bootsen begrijpt ChatGPT moeiteloos jouw vragen en opmerkingen en reageert op een boeiende en converserende manier.
In tegenstelling tot een zoekmachine heeft ChatGPT geen toegang tot de meest actuele informatie op het internet, wat kan leiden tot fouten of "hallucinaties" in de antwoorden. Het is daarom belangrijk om de informatie die ChatGPT geeft te bekijken en te bewerken. Bij alle op chat gebaseerde AI-tools kan het nodig zijn om een trial-and-error-aanpak te gebruiken bij het stellen van vragen om de gewenste antwoorden te krijgen.
Over Microsoft 365 Copilot.
Microsoft 365 Copilot is een op AI gebaseerde digitale assistent die gebruikers persoonlijke ondersteuning biedt bij diverse taken en activiteiten. Copilot integreert ChatGPT met Microsoft 365 en combineert de kracht van grote taalmodellen (LLM's) met jouw gegevens in de Microsoft Graph, waaronder je agenda, e-mails, chats, documenten, vergaderingen en meer. Dit stelt Copilot in staat om jouw woorden om te zetten in de krachtigste productiviteitstool ter wereld.
Copilot is ingebouwd in de Microsoft 365-apps die je dagelijks gebruikt, zoals Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Teams en meer. Het werkt samen met jou om je creativiteit te ontketenen, je productiviteit te vergroten en je vaardigheden te verbeteren. We hebben een uitgebreide blog met veel praktische voorbeelden (per toepassing) met een uitgebreide uitleg al voor je geschreven:
Hoe gebruikt Microsoft de kracht van ChatGPT?
Microsoft maakt veelvuldig gebruik van de OpenAI-technologie om hun producten te verbeteren. Naast de eerder genoemde toepassingen heeft Microsoft ook de AI-technologie geïntegreerd in andere producten, waaronder Office 365 en Azure. Dankzij de integratie van ChatGPT wordt het eenvoudiger en efficiënter om taken uit te voeren, zoals het schrijven van e-mails, het opstellen van documenten en het beheren van projecten. Gebruikers kunnen nu hun taken op een natuurlijke manier uitvoeren, zonder zich zorgen te maken over de technologie die erachter schuilgaat.
Met behulp van AI-technologieën zoals ChatGPT kunnen gebruikers hun tijd beter benutten en hun creativiteit en productiviteit verhogen. Er is dus geen twijfel over mogelijk dat AI-technologieën een belangrijke rol spelen bij het verbeteren van ons dagelijks leven en het verhogen van onze efficiëntie en effectiviteit.
De verschillen tussen Microsoft 365 Copilot en openAI's ChatGPT?
1. Doel en gebruik.
Zoals we gelezen hebben zit het grote verschil in het doel van de AI software: ChatGPT is een tool ontworpen om menselijke conversaties na te bootsen en antwoorden te geven op basis van context, vragen en prompts. Terwijl de Microsoft 365 Copilot een AI-gebaseerde digitale assistent is die gebruikers helpt met verschillende taken en activiteiten binnen het Microsoft 365-ecosysteem.
2. Integratiemogelijkheden.
Ook is ChatGPT beschikbaar als een API die in verschillende toepassingen kan worden geïntegreerd, waardoor de AI-tool beschikbaar is voor iedereen die er gebruik van wil maken. Microsoft 365 Copilot is echter ingebed (volledig geïntegreerd) in de Microsoft 365-suite van toepassingen zoals Word, Excel, PowerPoint, Outlook en Teams en breidt hun functionaliteit uit met AI-ondersteuning.
3. Informatiebronnen.
Waar ChatGPT gebruik maakt van voornamelijk menselijke taalgegevens van het internet, waaronder boeken, artikelen, websites en sociale media gecombineerd met context, vragen en prompt die gesteld worden. Maakt Microsoft 365 Copilot daarentegen gebruik van de eigen data van de Microsoft 365 gebruiker in de Microsoft Graph, zoals e-mails, agenda-afspraken, chats en documenten, om gepersonaliseerde hulp te bieden.
De overeenkomsten tussen Microsoft 365 Copilot en openAI's ChatGPT?
1. De achterliggende technologie.
Het moge duidelijk zijn dat zowel ChatGPT als Microsoft 365 Copilot worden aangedreven door kunstmatige intelligentietechnologieën. Ze maken gebruik van machine learning, deep learning en natuurlijke taalverwerking om vragen van gebruikers te begrijpen, beter de context te snappen en relevante antwoorden of hulp te bieden.
Beide systemen blinken uit in het begrijpen en genereren van taal. Ze kunnen natuurlijke taalinput begrijpen en coherente en contextueel relevante antwoorden of suggesties genereren.
2. Efficiëntie verhogend.
Beide tools zijn bedoeld om de productiviteit te verhogen door gebruikers te helpen taken efficiënter uit te voeren. Of het nu gaat om het samenstellen van documenten, het genereren van code, het samenvatten van content of het geven van creatieve suggesties, zowel ChatGPT als Microsoft 365 Copilot streven ernaar om gebruikers te helpen tijd te besparen en hun productiviteit te maximaliseren.
3. Continue ontwikkeling en verbetering.
Zowel ChatGPT als Microsoft 365 Copilot profiteren van voortdurende ontwikkeling en verbetering. Ze maken gebruik van feedback van gebruikers en gegevens om hun modellen te verfijnen en hun prestaties na verloop van tijd te verbeteren.
Terwijl ChatGPT zich richt op conversatie-interacties en kan worden geïntegreerd in verschillende toepassingen, biedt Microsoft 365 Copilot gepersonaliseerde assistentie binnen de Microsoft 365-suite, waarbij gebruik wordt gemaakt van gebruikersgegevens voor verbeterde productiviteit.
Microsoft Power Platform & Copilot, een Artificial Intelligence-gestuurd Low Code platform.
Microsoft Power Platform is een applicatieplatform waarmee je snel en relatief eenvoudig bedrijfsapplicaties kunt maken. Creëer nieuwe en betere procesautomatiseringen, interne sites én dankzij de PowerBI-integratie ook overzichtelijke rapportages.
Microsoft Power Platform helpt snel en kostenefficiënt bedrijfsproblemen op te lossen waarbij het bestaande tech-landschap 'intact' blijft. Power Platform bevat diverse componenten (zie afbeelding hierboven) waarmee innovatieve bedrijfsoplossingen gemaakt kunnen worden door de gebruiker. Hiermee wordt het een stuk eenvoudiger om procesautomatisering(en) te realiseren.
Ook hier hebben we een uitgebreide blog met veel praktische voorbeelden (per toepassing) met een uitgebreide uitleg al voor je geschreven:
Lees meer over Business Central in combinatie met Power Platform
Artificial Intelligence & Copilot functies in Microsoft Business Central.
Microsoft's cloud-gebasseerde ERP systeem is ontworpen voor klein en middelgrote (MKB) bedrijven in diverse branches. Aangezien je deze blog leest en op onze website zit gaan we er vanuit dat je Business Central, ofwel al gebruikt ofwel heel goed weet wat het is en waarom het een van de meest populairste ERP systemen is. Meer weten over Business Central?
Leestip > Introductie Microsoft Dynamics 365 Business Central
Leestip > Functionaliteiten en voordelen van Business Central
Hier gaan we dus verder niet langer bij stilstaan, we kijken vooruit, naar de toekomst en de ontwikkelingen die ons te wachten staan. Hetgeen wat momenteel met een razende snelheid wordt uitgerold, niet alleen door Microsoft, maar door alle tech-bedrijven in de wereld, is Artificial Intelligence.
Binnen Business Central wordt al langere tijd AI ingezet, de AI-functionaliteiten die in Business Central worden gebruikt om efficiënter te werken en bedrijfsprocessen te automatiseren zijn:
- Cashflow Analysis & Forecasting.
- Sales & Inventory Forecasting.
-
Late Payment Prediction - extension.
Wil je hier meer over weten dan raden we aan om deze blog eens te lezen: Hoe Artificial Intelligence (al een tijdje) wordt ingezet in Business Central.
Hoe de software van Microsoft met behulp van Artificial Intelligence jouw bedrijf naar een nog hoger niveau kan tillen...
Een geïntegreerde software-oplossing van Microsoft zoals Business Central, Microsoft 365 en het low-code Power Platform zijn onmisbaar als je wilt blijven groeien met je bedrijf. Nu, met de komst van Artificial Intelligence, is het een no-brainer om met deze systemen en de Copilot nóg efficiënter aan het werk te willen.
Meer informatie of eens sparren over de mogelijkheden? Neem contact met ons op en we helpen je graag!
Contact opnemen Meer over Microsoft 365 & Business Central
ERP. MADE. EASY.
Dat is onze belofte aan jou. Wij geloven dat een ERP-systeem eenvoudig en toegankelijk moet zijn voor iedereen. We nemen de complexiteit weg en zorgen ervoor dat de overgang naar Business Central zo makkelijk mogelijk is voor jou en je bedrijf.
Met ABC E BUSINESS wordt ERP echt eenvoudig! Neem vandaag nog contact op en ervaar het zelf.
- Business Central (58)
- ABC E BUSINESS (40)
- Automatisering (37)
- ERP-selectie (17)
- E-commerce (16)
- Werken Bij (13)
- Integraties (8)
- Copilot (7)
- Power Platform (7)
- Duurzaamheid (6)
- Artificial Intelligence (5)
- Cloud (5)
- Dynamics NAV (5)
- Groothandel (5)
- Productie (5)
- Prijzen & Awards (4)
- Case Study (2)
- PowerBI (2)
- augustus 2024 (3)
- juli 2024 (3)
- juni 2024 (1)
- mei 2024 (1)
- april 2024 (5)
- maart 2024 (3)
- februari 2024 (4)
- januari 2024 (2)
- december 2023 (3)
- november 2023 (3)
- september 2023 (3)
- augustus 2023 (3)
- juli 2023 (3)
- juni 2023 (3)
- mei 2023 (5)
- april 2023 (6)
- maart 2023 (8)
- februari 2023 (1)
- januari 2023 (3)
- december 2022 (4)
- oktober 2022 (2)
- juni 2022 (2)
- april 2022 (1)
- maart 2022 (2)
- februari 2022 (1)
- december 2021 (3)
- oktober 2021 (5)
- september 2021 (1)
- augustus 2021 (1)
- juli 2021 (3)
- juni 2021 (2)
- januari 2021 (1)
- juli 2020 (1)
- juni 2020 (2)
- mei 2020 (2)
- april 2020 (6)
- maart 2020 (3)
- februari 2020 (1)
- januari 2020 (3)
- december 2019 (3)
- september 2019 (1)
- augustus 2019 (1)
- juli 2019 (2)
- juni 2019 (1)
- maart 2019 (1)
- februari 2019 (1)
- januari 2019 (1)
- december 2018 (3)
- november 2018 (1)
- oktober 2018 (1)
- september 2018 (3)
- juni 2018 (1)
- april 2018 (5)
- maart 2018 (1)
- juli 2017 (2)