Waarom duurzaam ondernemen en hoe begin je in 2025?
Door Riks Fontein op Mar 29, 2022 3:37:00 PM
Laatst herzien op: 18 november 2024.
Duurzaamheid is in 2025 niet langer een optie, maar een noodzakelijk onderdeel in je bedrijfsvoering. Bedrijven wereldwijd herzien hun strategieën om duurzamer te opereren. Maar waar begin je? En hoe? Het ontwikkelen van een succesvolle duurzame strategie begint met vier essentiële bouwstenen: sociaal, menselijk, economisch en milieu. Door deze pijlers te combineren, kun je impact maken en jezelf voorbereiden op een groenere toekomst.
Bouwsteen 1: Sociale duurzaamheid.
Sociale duurzaamheid draait om het creëren van een positieve impact op de samenleving. Dit betekent verantwoordelijkheid nemen voor eerlijke arbeidsomstandigheden, inclusiviteit en maatschappelijke betrokkenheid. Het vraagt van bedrijven dat ze verder kijken dan winst en hun medewerkers, klanten en de bredere gemeenschap centraal stellen.
Hoe kun je sociale duurzaamheid toepassen?
- Zorg voor eerlijke arbeidsomstandigheden: dit gaat verder dan salarissen. Denk aan flexibele werkregelingen, een veilige werkomgeving en mentale ondersteuning.
- Werk met ethische leveranciers: kies voor partners die eerlijk produceren en duurzaam opereren.
- Ondersteun gemeenschappen: investeer in lokale projecten, zoals vrijwilligerswerk of educatie-initiatieven.
Voorbeeld: Bij ABC E BUSINESS dragen we bij aan sociale duurzaamheid door samen te werken met lokale initiatieven zoals Samen voor Eindhoven en door duurzame keuzes te maken in onze bedrijfsvoering.
Bouwsteen 2: Menselijke duurzaamheid.
De menselijke pijler draait om het verbeteren van de levenskwaliteit van medewerkers en gemeenschappen. Het gaat om gezondheid, educatie en welzijn. Bedrijven die hierin investeren, bouwen niet alleen loyaliteit op, maar helpen ook om een sterker en gezonder ecosysteem te creëren.
Hoe kun je menselijke duurzaamheid ondersteunen?
- Bied extra gezondheids- en zorgvoordelen voor medewerkers en hun families.
- Investeer in scholing en trainingen, niet alleen voor direct werk, maar ook voor persoonlijke groei.
- Stimuleer mentale en fysieke gezondheid met initiatieven zoals sportprogramma’s, mindfulness of gezonde werkplekken.
Voorbeeld: Bedrijven zoals Unilever zetten zich actief in voor het welzijn van boeren in hun toeleveringsketen door hen te trainen in duurzame landbouwpraktijken.
Bouwsteen 3: Economische duurzaamheid.
Economische duurzaamheid draait om winst maken zonder de toekomst op te offeren. Het betekent dat je bedrijf groeit terwijl je investeert in innovatie, sociale initiatieven en duurzame oplossingen. Dit vraagt om slimme keuzes die op de lange termijn waarde opleveren.
Hoe pas je economische duurzaamheid toe?
- Investeer in innovatie: denk aan hernieuwbare energie, circulaire processen en duurzame productie.
- Stimuleer duurzame samenwerkingen: werk met partners die investeren in milieuvriendelijke technologieën of sociale verbeteringen.
- Hergebruik materialen: circulaire modellen, zoals meubels leasen of producten recyclen, bieden nieuwe verdienmodellen en verminderen afval.
Voorbeeld: IKEA stimuleert een circulaire economie met een meubelrecyclingprogramma, waarmee ze klanten helpen meubels een tweede leven te geven.
Bouwsteen 4: Milieu duurzaamheid.
Milieu duurzaamheid richt zich op het minimaliseren van je ecologische voetafdruk. Het gaat om het beschermen van natuurlijke hulpbronnen, het terugdringen van COâ‚‚-uitstoot en het ontwikkelen van processen die de natuur respecteren.
Hoe kun je milieuduurzaamheid versterken?
- Stap over op hernieuwbare energiebronnen, zoals wind en zon.
- Verminder afval door efficiëntere productieprocessen en hergebruik van grondstoffen.
- Optimaliseer logistieke ketens om de uitstoot te verlagen.
Voorbeeld: Microsoft wil tegen 2030 koolstofnegatief zijn. Dit doen ze door te investeren in koolstofafvangtechnologie en hun datacenters volledig op groene energie te laten draaien.
Het ultieme voorbeeld van onze klant Tony's Chocolonely.
Tony's Chocolonely, een van onze klanten, is een uitstekend voorbeeld van een bedrijf dat alle vier de bouwstenen van duurzaamheid integreert: sociaal, menselijk, economisch en milieu.
1. Sociale duurzaamheid: Tony's Chocolonely zet zich in voor eerlijke arbeidsomstandigheden in de cacaoketen. Ze streven naar 100% slaafvrije chocolade en werken nauw samen met boeren om uitbuiting en kinderarbeid te voorkomen.
2. Menselijke duurzaamheid: Het bedrijf investeert in de gemeenschappen van cacaoboeren door hen te ondersteunen met eerlijke prijzen en educatieve programma's. Dit bevordert de levenskwaliteit en biedt kansen voor ontwikkeling.
3. Economische duurzaamheid: Door een transparant en eerlijk verdienmodel te hanteren, zorgt Tony's Chocolonely voor een stabiel inkomen voor boeren. Dit draagt bij aan economische groei en vermindert armoede in de producerende landen.
4. Milieu duurzaamheid: Tony's Chocolonely streeft naar duurzame landbouwpraktijken en werkt aan het minimaliseren van hun ecologische voetafdruk. Ze promoten agroforestry en vermijden ontbossing in hun toeleveringsketen.
→ Lees onze klantcase met Tony's Chocolonely!
Drijfveren achter verduurzaming in 2025:
1. Strengere regelgeving.
Met de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is duurzaamheid voor veel bedrijven in 2025 verplicht. Grote bedrijven moeten niet alleen hun eigen impact rapporteren (ESG-rapportage), maar ook die van hun leveranciers. Dit betekent dat ook kleinere bedrijven indirect worden beïnvloed. Regelgeving zorgt ervoor dat transparantie een standaard wordt, en bedrijven die dit niet omarmen, lopen risico op boetes en reputatieschade.
> Lees meer over ESG-rapportage.
2. Sociale druk.
Consumenten zijn zich steeds meer bewust van duurzaamheid. Wereldwijd geeft 85% van de consumenten aan dat ze bewuster kiezen voor bedrijven met duurzame waarden. Millennials en Gen Z zijn bereid meer te betalen voor duurzame producten. Voor bedrijven biedt dit een kans om niet alleen klanten aan te trekken, maar ook hun loyaliteit te versterken.
3. Industriestandaarden.
Duurzaamheidskeurmerken zoals Fairtrade, B Corp en Rainforest Alliance worden steeds belangrijker. Deze certificeringen bieden klanten vertrouwen en maken bedrijven aantrekkelijker voor investeerders. Het adopteren van dergelijke standaarden wordt in veel industrieën een vereiste om competitief te blijven.
4. Technologische innovaties.
Technologie speelt een sleutelrol in verduurzaming. Innovaties zoals IoT-sensoren, AI en blockchain maken het eenvoudiger om data te verzamelen, processen te verbeteren en transparantie te vergroten.
Voorbeeld: Microsoft Cloud for Sustainability helpt bedrijven om hun ecologische voetafdruk te meten en te verkleinen. Met geïntegreerde tools zoals Microsoft Sustainability Manager krijgen organisaties inzicht in hun impact en hulp bij het behalen van duurzaamheidsdoelen.
Hoe kun je nu starten met verduurzamen?
- Begin met meten: gebruik tools zoals Microsoft Dynamics 365 Business Central of Microsoft Cloud for Sustainability om je COâ‚‚-uitstoot en impact inzichtelijk te maken.
- Optimaliseer processen: verminder verspilling en maak gebruik van energie-efficiënte technologieën.
- Kies voor duurzame partnerships: werk samen met leveranciers en partners die duurzaamheid net zo belangrijk vinden als jij.
- Investeer in innovatie: ontdek hoe technologische oplossingen je kunnen helpen duurzamer en efficiënter te werken.
Ontdek hoe je kunt verduurzamen met ERP software
Waarom duurzaamheid belangrijker is dan ooit.
Duurzaam ondernemen kent zijn uitdagingen en voordelen. Zo is duurzaam ondernemen is niet alleen goed voor de planeet, maar ook voor jouw bedrijf. Het versterkt je merkimago, verhoogt de klantloyaliteit en helpt je te voldoen aan wetgeving. Bedrijven die nu actie ondernemen, zijn niet alleen voorbereid op de toekomst, maar lopen ook voor op hun concurrenten. Klaar om de stap naar duurzaam ondernemen te zetten? Neem contact op en ontdek hoe wij je hierbij kunnen helpen!
Lees meer over trends in duurzaamheid voor 2025
ERP. MADE. EASY.
Dat is onze belofte aan jou. Wij geloven dat een ERP-systeem eenvoudig en toegankelijk moet zijn voor iedereen. We nemen de complexiteit weg en zorgen ervoor dat de overgang naar Business Central zo makkelijk mogelijk is voor jou en je bedrijf.
Met ABC E BUSINESS wordt ERP echt eenvoudig! Neem vandaag nog contact op en ervaar het zelf.
- Business Central (63)
- ABC E BUSINESS (41)
- Automatisering (41)
- ERP-selectie (17)
- E-commerce (16)
- Werken Bij (15)
- Duurzaamheid (8)
- Integraties (8)
- Copilot (7)
- Power Platform (7)
- Artificial Intelligence (5)
- Cloud (5)
- Dynamics NAV (5)
- Groothandel (5)
- Productie (5)
- Prijzen & Awards (4)
- Case Study (2)
- PowerBI (2)
- november 2024 (5)
- oktober 2024 (3)
- september 2024 (1)
- augustus 2024 (3)
- juli 2024 (3)
- juni 2024 (1)
- mei 2024 (1)
- april 2024 (5)
- maart 2024 (3)
- februari 2024 (4)
- januari 2024 (2)
- december 2023 (3)
- november 2023 (3)
- september 2023 (3)
- augustus 2023 (3)
- juli 2023 (3)
- juni 2023 (3)
- mei 2023 (5)
- april 2023 (6)
- maart 2023 (8)
- februari 2023 (1)
- januari 2023 (3)
- december 2022 (4)
- oktober 2022 (2)
- juni 2022 (2)
- april 2022 (1)
- maart 2022 (2)
- februari 2022 (1)
- december 2021 (3)
- oktober 2021 (5)
- september 2021 (1)
- augustus 2021 (1)
- juli 2021 (3)
- juni 2021 (2)
- januari 2021 (1)
- juli 2020 (1)
- juni 2020 (2)
- mei 2020 (2)
- april 2020 (6)
- maart 2020 (3)
- februari 2020 (1)
- januari 2020 (3)
- december 2019 (3)
- september 2019 (1)
- augustus 2019 (1)
- juli 2019 (2)
- juni 2019 (1)
- maart 2019 (1)
- februari 2019 (1)
- januari 2019 (1)
- december 2018 (3)
- november 2018 (1)
- oktober 2018 (1)
- september 2018 (3)
- juni 2018 (1)
- april 2018 (5)
- maart 2018 (1)
- juli 2017 (2)