Nieuws & Blog

De 6 essentiële ERP-modules voor de groothandel.

OG-Groothandel-ERP-6-musthaves-1000X667PX

Laatst herzien op: 17 mei 2023.

Als groothandel is het essentieel om te beschikken over een krachtige ERP-oplossing die voldoet aan de unieke vereisten van jouw bedrijf. Om concurrerend te kunnen blijven in te markt, is het belangrijk om de kosten en uitgaven goed te beheren en een duidelijk overzicht te hebben van de voorraad en operationele kosten. 

Een goed ERP-systeem kan de processen vereenvoudigen, automatiseren en optimaliseren. In deze blog bespreken we zes must-have modules voor groothandel-ERP.

1. Geavanceerd logistiek management voor groothandels.

Groothandels worden geconfronteerd met verschillende uitdagingen, zoals onjuiste machinetoewijzing, veranderlijke vraagcycli, kortere levertijden, prijsconcurrentie en hoge brandstofkosten. .

Een ERP-systeem met een geavanceerd logistiek beheer biedt betere zichtbaarheid in zendingen, bestellingen en voorraden. Dit stelt je in staat om snel te werken, kosten te beheersen en te voldoen aan de verwachtingen van klanten.

2. 360-graden inkoopcyclus.

Efficiënte orderverwerking en tijdige levering zijn cruciaal voor groothandels. Distributeurs worstelen vaak met het beheren van voorraad en inkoop. Het blijft lastig om de juiste voorraadniveaus en tijdige in- en uitgaande stromen van producten te garanderen.

Een ERP-systeem met een 360-graden overzicht van de inkoopcyclus maakt het eenvoudiger om voorraadniveaus te beheren en in-en uitgaande stromen van producten te controleren. Dit leidt tot verbeterde klantenservice, tijdsbesparing en lagere administratieve kosten.

3. Nauwkeurige voorraadtracering.

Voorraadbeheer is en essentieel onderdeel van groothandel-ERP. Het systeem moet in staat zijn om nauwkeurige tellingen te maken, handmatig en foutgevoelige data invoer te verminderen en flexibiliteit bieden bij prijscorrecties. Dit alles leidt tot een betere klanttevredenheid, minder verloren verkopen en lagere voorraadkosten.

Leestip: Effectief voorraadbeheer: een must voor de groei van je bedrijf

4. Effectieve orderafhandeling

Orderafhandeling, inclusief picken en verpakken, zijn twee belangrijke functies in de distributieoperatie van een groothandel. Een ERP-oplossing met meerdere fulfilmentfuncties kan het beheer van voorraad, tijd, middelen, klantrelaties en leveranciersrelaties verbeteren. Dit vergroot de schaalbaarheid en flexibiliteit die nodig zijn om jouw groothandel te laten groeien. 

Lees verder: Ordermanagement verbeteren

5. Intelligente rapportagetools.

Een goed inzicht in de prestaties van jouw bedrijf leidt tot effectieve prognoses. De ideale ERP-oplossing voor groothandels biedt intelligente rapportagetools die bedrijfsgegevens eenvoudig en automatisch omzetten in bruikbare informatie, bijvoorbeeld in de vorm van grafieken. Dit vermindert de tijd die nodig is voor het handmatig genereren van 'dit soort' rapporten en elimineert menselijke fouten.

6. Geïntegreerde CRM-, HCM- en boekhoudbeheertools.

Klantrelaties, personeelszaken en financieel beheer zijn cruciale activiteiten voor groothandels. Het gebruik van verschillende tools, applicaties en systemen kan echter inefficiënt zijn. Daarom is het integreren van een ERP-oplossing met geïntegreerde CRM-, HCM- en boekhoudbeheertools een slimme zet. Hierdoor krijg je een 360-graden inzicht in alle backofficefuncties, vergroot je de betrokkenheid van medewerkers en beheer je de klantenservice efficiënter.

Met uitgebreide ERP-software kunnen eigenaren van groothandels alle processen afstemmen op hun zakelijke doelen en zich beter te concentreren op de algehele ontwikkeling van het bedrijf.

Benieuwd naar interessante use cases en praktijkvoorbeelden per ERP-module? Klik dan hier!

Wellicht ook interessant: ERP voor de groothandel: 7 voordelen

Hulp nodig bij de keuze voor een ERP-systeem voor jouw groothandel?

Ben je benieuwd hoe een ERP-systeem jouw groothandel naar een hoger niveau kan tillen? Voor ieder bedrijf en iedere situatie is er een passende oplossing beschikbaar. Neem contact op onze specialisten voor vrijblijvend advies en ontdek de mogelijkheden voor jouw bedrijf. 

Meer over ERP voor de groothandel

Abonneer en mis niks