Nieuws & Blog

Groothandel-ERP: 6 Must-Haves / Modules.

OG-Groothandel-ERP-6-musthaves-1000X667PX

6 ERP must-haves voor groothandels.

De behoefte aan een krachtige ERP-oplossing is vanwege de unieke vereisten die groothandels hebben bijna onvermijdelijk. Al deze vereisten moeten beheerd worden en dus groeit de vraag naar het juiste ERP met de juiste features en must-haves snel.

Om concurrerend te kunnen blijven hebben de kosten en uitgaven een hoge prioriteit. Om dit goed te beheren, moet het management een duidelijk zicht hebben op de voorraad (hoeveel komt er binnen, wat gaat eruit, is er een overschot of juist tekorten) om de operationele kosten te beheersen en in evenwicht te brengen met de maandelijkse inkomsten. Dit is lastig en vereist een nauwgezette opvolging en tracering van de hele inventaris en zijn bewegingen.

Een goed ERP-systeem kan de processen vereenvoudigen, automatiseren en optimaliseren. We beschrijven hieronder zes ERP must-have functionaliteiten voor de groothandel sector.

1. Goed gedefinieerd logistiek management.

Hetgeen dat alle groothandels gemeen hebben, zijn de telkens terugkerende, nieuwe en grotere uitdagingen. Denk hierbij aan: onjuiste machinetoewijzing, veranderlijke vraagcyclus, kortere levertijden, steeds lagere prijsconcurrentie en hoge brandstofkosten. Dit zijn nog maar enkele voorbeelden van de uitdagingen die het hele distributieproces bemoeilijken.

Daarom is ERP-software met een goed gedefinieerd logistiek beheer in vrijwel alle gevallen de beste oplossing. Deze biedt betere zichtbaarheid in de zendingen, bestellingen en voorraden. Een ERP stelt je dus in staat snel te werken om de kosten rond deze uiterst belangrijke operaties te beheren. De juiste software helpt in zijn algeheel bij het verbeteren van de nauwkeurigheid en efficiëntie van de processen, en zorgt voor tijdige leveringen om aan de verwachtingen van de klant te voldoen, wat weer bijdraagt aan de klanttevredenheid.

2. 360-graden inkoopcyclus.

Het vermogen om bestellingen efficiënt en op tijd te verwerken is een van de belangrijkste selling-points voor elke distributeur. Distributeurs worstelen vaak met het beheren van voorraad en inkoop. Het blijft lastig om de juiste voorraadniveaus en tijdige in- en uitgaande stromen van producten te garanderen.

Een ERP-systeem met een 360-graden overzicht van de inkoopcyclus maakt dit eenvoudiger te beheren. Deze functie biedt het bedrijf meerdere voordelen, waaronder een verbeterde klantenservice, tijdbesparing en lagere administratieve/boekhoudkosten. Zo krijg je een uitgebreider overzicht en inzicht van alle informatie rondom inkoop en verkoop, waardoor de kracht en zwakte van een bedrijf goed naar voren komt, daar kan dan weer beter op geanticipeerd worden.

3. Voorraadtracering.

Voorraad is al eerder aan bod gekomen, en dat is niet voor niets, voorraad is en blijft één van de belangrijkste elementen voor groothandels. Voorraadbeheer en voorraadtracering is dan ook een essentieel onderdeel van de ERP-software waarvoor gekozen zal worden. Het systeem moet in staat zijn om nauwkeurige tellingen te maken, handmatig en foutgevoelige data invoer te elimineren, meer flexibiliteit te bieden om o.a. prijscorrecties aan te passen wanneer dat nodig is, zonder een ongunstige verandering in de algehele operationele efficiëntie te veroorzaken. Dit alles leidt tot een betere vervulling van de vraag van de klant, minder verloren verkopen en verlaging van de voorraadkosten.

Leestip: Effectief voorraadbeheer: een must voor de groei van je bedrijf

4. Effectieve orderafhandeling

Picken en verpakken zijn de twee belangrijkste fulfilmentfuncties in elke distributieoperatie. Hierbij worden goederen van elk volume, groot of klein, geselecteerd en verzameld, vervolgens opnieuw verpakt volgens de instructies van de klant en naar de eind locatie verzonden. Het beste voor groothandels is een ERP-oplossing met meerdere fulfilmentfuncties.

Lees verder: Ordermanagement verbeteren

Het kiezen van de juiste ERP-software met de juiste functies voor distributie kan het beheer van voorraad, tijd, middelen, klant- en leveranciersrelaties verbeteren en vereenvoudigen, wat op zijn beurt de schaalbaarheid en flexibiliteit kan vergroten die nodig zijn om jouw distributiebedrijf te laten groeien.

5. Intelligente rapportagetools.

Een goed inzicht krijgen in hoe een bedrijf presteert, leidt tot effectieve prognoses. De ideale ERP-oplossing voor distributie heeft hiervoor intelligente rapportagetools geïntegreerd die bedrijfsgegevens eenvoudig en automatisch omzet in nuttigere informatie die beter behapbaar is, door het bijvoorbeeld in grafieken weer te geven. Dit vermindert ook de tijd die nodig is voor het handmatig genereren van 'dit soort' rapporten en elimineert menselijke fouten.

6. Geïntegreerde CRM-, HCM- en boekhoudbeheertools.

Klantrelaties, personeelszaken en financieel of boekhoudkundig beheer zijn cruciale activiteiten voor elk bedrijf, en dus ook de distributeurs. Hier worden veelal verschillende tools, applicaties en systemen voor gebruikt.

Door een ERP-oplossing te integreren met deze losse beheertools, zou een enkele applicatie/platform voldoende zijn om hier een 360-graden inzicht te geven in al deze backofficefuncties, de betrokkenheid van medewerkers te vergroten en de klantenservice efficiënter te beheren.

De uitgebreide software stelt eigenaren van vestigingen in staat om alle processen af ​​te stemmen op hun zakelijke doelen en zich beter te concentreren op de algehele ontwikkeling van het bedrijf.

Meer over groothandel en ERP, lees 'Groothandel- ERP: 7 Voordelen' 

Hulp nodig bij de keuze voor een ERP-systeem voor jouw groothandel?

Ben je benieuwd hoe een ERP-systeem jouw groothandel naar een hoger niveau kan tillen? Voor ieder bedrijf en iedere situatie is er een passende oplossing. Zo ook voor jouw bedrijf. Neem contact op met een van onze specialisten en deze geven je vrijblijvend advies. 

Neem contact met ons op    Download de 'ben jij toe aan ERP'-checklist