Nieuws & Blog

Groothandel-ERP: 7 voordelen.

Groothandel-ERP 7 voordelen-1

De groothandel branche staat bekend als een branche met enorm veel verschillende processen, van het verwerven van goederen van leveranciers tot het distribueren ervan aan detailhandelaren of eindgebruikers. Als deze processen handmatig of met aparte systemen worden uitgevoerd, zal het voor groothandels moeilijk zijn om de prestaties van elk proces te monitoren en te analyseren, daarbij komt dat menselijk handelen vaak fouten met zich meebrengt die op zichzelf weer kosten met zich meebrengen.

Met een ERP-systeem kunnen deze handmatige, repetitieve, tijdrovende en foutgevoelige bedrijfsprocessen worden geautomatiseerd en geïntegreerd. Alle processen kunnen met een ERP vanuit slechts één centraal platform worden bewaakt en beheerd. Hieronder lees je over de zeven belangrijkste voordelen van ERP-software in de groothandel.

Op zoek naar het juiste ERP voor jouw bedrijf, lees hier: Welk ERP-systeem past bij mij(n) bedrijf: 10 essentiële selectiecriteria

7 voordelen van ERP-software voor de groothandel.

1. Gestroomlijnde supply chain-processen.

Met ERP-software worden alle supply chain processen - van het kopen van goederen van leveranciers tot het verzenden van deze goederen naar klanten vereenvoudigd en geautomatiseerd. Zo kunnen er automatisch bestellingen worden geplaatst bij leverancier(s), de bestelde artikelen worden automatisch gevolgd, voorafgaand kan worden bepaald waar deze goederen moeten worden opgeslagen, eenvoudig beheerd worden in jouw inventaris, waarna ze uiteindelijk (en automatisch) naar de klant worden verzonden. Dit alles en nog veel meer kan met een ERP-systeem worden vastgelegd, beheerd en geautomatiseerd.

2. Lagere bedrijfskosten.

Met ERP-software worden foutgevoelige, handmatige, repetitieve en tijdrovende processen eenvoudig geautomatiseerd waarmee dus ook de groothandelaren besparen op bedrijfskosten. Voor verdere kostenbesparingen stelt ERP-software groothandels ook in staat om hun inkomsten en uitgaven nauwkeuriger te voorspellen. Op deze manier kan er dus een stuk nauwkeuriger gebudgetteerd worden. 

Dit is nog maar het tipje van de ijsberg over hoe het juiste ERP kostenbesparend is en kan zijn.

Ons advies - Whitepaper: Groothandel: Feiten, Cijfers & Trends

3. Geoptimaliseerd voorraadbeheer.

Een van de belangrijkste voordelen van ERP-software in o.a. de groothandelsector is een geoptimaliseerd voorraadbeheer. Met het geautomatiseerde systeem kunnen de voorraadniveaus in realtime gevolgd worden, waardoor het eenvoudiger wordt om een gezonde voorraad te behouden. Automatische prognoses op basis van de verkopen in het verleden voorspellen hoeveel artikelen er in de komende periode moeten worden besteld, waardoor zowel producttekorten als overstocks worden voorkomen. In wezen wordt de gehele inventaris beter controleerbaar en beheersbaar.

Leestip: Effectief voorraadbeheer: een must voor de groei van je bedrijf

4. Meer transparantie & betere inzichtelijkheid.

Stel je eens voor dat je (vrijwel) alle bedrijfsprocessen van jouw groothandel via één applicatie/platform beheert en bewaakt. Dit is het ideale scenario voor vele organisaties. Met een ERP-systeem kunnen o.a. financiën, inkoop, voorraad, verkoop, maar ook medewerkers en andere assets rechtstreeks vanaf een smartphone worden beheerd. Deze eenvoudige en verbeterde inzichtelijkheid kan uiteindelijk helpen betere zakelijke beslissingen te nemen omdat je altijd en overal bij de juiste gegevens kunt.

5. Vereenvoudigde verkoopprocessen.

ERP-software maakt het voor een verkoopteam gemakkelijker om zich te concentreren op enkel de meest gekwalificeerde leads. Alle leads kunnen worden beheerd en de verkoopstatus kan eenvoudig worden gevolgd via een verkooppijplijn (sales pipeline). Managers kunnen zien welke verkopers leads hebben geconverteerd tot klanten en welke niet, hoeveel vergaderingen er zijn geweest, hoeveel nieuwe verkoopkansen ze hebben gewonnen en nog veel meer.

6. Real-time informatie.

Naast het verkrijgen van veel betere inzichten die eenvoudig te bekijken zijn, kan een ERP-systeem ook real-time informatie bieden. Dat betekent dat er onmiddellijk actie ondernomen kan worden als reactie op de informatie die te zien is. Een voorbeeld: de omzet van vandaag daalde plotseling, met een ERP-systeem zou je de oorzaak kunnen achterhalen en op deze manier kan er direct actie worden ondernomen om de omzet zo snel mogelijk weer terug te krijgen naar het oude niveau. Denk aan een machine die uitvalt, dan zou je dus door de real-time inzichten direct kunnen zorgen dat deze machine gerepareerd wordt.

7. Verbeterde klanttevredenheid.

Uiteindelijk draagt een ERP-systeem ook bij bij de klanttevredenheid, omdat bestellingen tijdig kunnen worden afgehandeld; geen vertragingen meer als gevolg van niet-getraceerde bestellingen of product tekorten. Met ERP-software kunnen zendingen eenvoudig worden gevolgd tot ze bij de klant aankomen en ook het retourproces kan geautomatiseerd worden en eenvoudiger worden gemaakt.

Meer over groothandel en ERP, lees 'Groothandel- ERP: 6 Must-haves & Modules 

Hulp nodig bij de keuze voor een ERP-systeem voor jouw groothandel?

Ben je benieuwd hoe een ERP-systeem jouw groothandel naar een hoger niveau kan tillen? Voor ieder bedrijf en iedere situatie is er een passende oplossing. Zo ook voor jouw bedrijf. Neem contact op met een van onze specialisten en deze geven je vrijblijvend advies. 

Neem contact met ons op   

Download de 'ben jij toe aan ERP'-checklist