Nieuws & Blog

ERP voor de groothandel: 7 voordelen.

BLAUW-Groothandel-ERP-7-Voordelen-1000X667PX

Laatst herzien op 7 juni 2023.

De groothandelbranche staat bekend om zijn complexe en diverse processen, variërend van het inkopen van goederen bij leveranciers tot het distribueren ervan naar detailhandelaren of eindgebruikers. Wanneer deze processen handmatig of met afzonderlijke systemen worden beheerd, wordt het moeilijk voor groothandels om de prestaties van elk proces te monitoren en te analyseren. Bovendien brengt menselijke fouten vaak extra kosten met zich mee.

Een ERP-systeem biedt een oplossing door deze handmatige, repetitieve, tijdrovende en foutgevoelige bedrijfsprocessen te automatiseren en integreren. Met een ERP kunnen alle processen vanuit één centraal platform worden beheerd en gemonitord. Hieronder worden de zeven belangrijkste voordelen van ERP-software in de groothandel besproken.

Op zoek naar het juiste ERP voor jouw bedrijf, lees ook: Welk ERP-systeem past bij mijn bedrijf: 10 essentiële selectiecriteria.

1. Gestroomlijnde supply chain-processen.

Met ERP-software worden alle supply chain processen vereenvoudigd en geautomatiseerd, van het inkopen van goederen bij leveranciers tot het verzenden ervan naar klanten. Bestellingen kunnen automatisch worden geplaatst bij leveranciers, gevolgd en opgeslagen worden op de juiste locaties in jouw inventaris, en uiteindelijk automatisch worden verzonden naar de klant. Met een ERP-systeem kunnen al deze stappen worden vastgelegd, beheerd en geautomatiseerd.

2. Lagere bedrijfskosten.

Met ERP-software kunnen foutgevoelige, handmatige, repetitieve en tijdrovende processen worden geautomatiseerd, wat leidt tot aanzienlijke kostenbesparingen voor groothandels. Bovendien stelt ERP-software groothandels in staat om de inkomsten en uitgaven nauwkeuriger te voorspellen, wat helpt bij het opstellen van budgetten en verdere kostenbesparingen mogelijk maakt. 

Dit is nog maar het topje van de ijsberg over hoe het juiste ERP kostenbesparend is en kan zijn.

3. Geoptimaliseerd voorraadbeheer.

Een van de belangrijkste voordelen van ERP-software in de groothandel is geoptimaliseerd voorraadbeheer. Met een geautomatiseerd systeem kunnen voorraadniveaus in real-time worden gevolgd, waardoor het eenvoudiger wordt om een gezonde voorraad te handhaven. Automatische prognoses op basis van eerdere verkopen helpen bij het bepalen van de benodigde hoeveelheid artikelen voor de komende periode, waardoor zowel tekorten als overstocks kunnen worden voorkomen. 

Meer weten? Lees de blog: Effectief voorraadbeheer: een must voor de groei van je bedrijf

4. Meer transparantie & betere inzicht.

Stel je eens voor dat je vrijwel alle bedrijfsprocessen van jouw groothandel via één applicatie/platform beheert en bewaakt. Met een ERP-systeem is dit mogelijk. Financiën, inkoop, voorraad, verkoop en andere assets kunnen rechtstreeks worden beheerd vanaf elk device, inclusief smartphones. Deze verbeterde inzichtelijkheid en transparantie helpen bij het nemen van betere en snellere zakelijke beslissingen, omdat de juiste gegevens altijd en overal beschikbaar zijn.

5. Vereenvoudigde verkoopprocessen.

ERP-software maakt het verkoopteam gemakkelijker om zich te concentreren op de meest gekwalificeerde leads. Alle leads kunnen worden beheerd en de verkoopstatus kan eenvoudig worden gevolgd via een verkooppijplijn (sales pipeline). Managers kunnen zien welke verkopers leads hebben omgezet in klanten, hoeveel vergaderingen er zijn geweest, hoeveel nieuwe verkoopkansen er zijn gewonnen en nog veel meer. Dit vereenvoudigt en optimaliseert het verkoopproces.

6. Real-time informatie.

Naast het verkrijgen van beter inzicht in de bedrijfsgegevens, kan een ERP-systeem ook real-time informatie leveren. Dat betekent dat er direct actie kan worden ondernomen op basis van de beschikbare informatie. Bijvoorbeeld, als de omzet van vandaag plotseling daalt, kan een ERP-systeem helpen de oorzaak te achterhalen, zoals een machine die is uitgevallen. Op basis hiervan kan er snel actie worden ondernomen om de omzet weer op het oude niveau te krijgen. 

7. Verbeterde klanttevredenheid.

Uiteindelijk draagt een ERP-systeem ook bij bij de klanttevredenheid, omdat bestellingen tijdig kunnen worden afgehandeld. Vertragingen als gevolg van niet-getraceerde bestellingen of producttekorten zijn verleden tijd. Met ERP-software kunnen zendingen eenvoudig worden gevolgd tot aan de klant en kan het retourproces geautomatiseerd en vereenvoudigd worden.

Meer over groothandel en ERP, lees 'Groothandel- ERP: 6 Must-haves & Modules 

Hulp nodig bij de keuze voor een ERP-systeem voor jouw groothandel?

Ben je benieuwd of een ERP-systeem jouw groothandel naar een hoger niveau kan tillen? Download de ERP-checklist en kom erachter!

Voor ieder bedrijf en iedere situatie is er een passende oplossing. Zo ook voor jouw bedrijf. Neem contact op met een van onze specialisten en deze geven je vrijblijvend advies. 

Neem contact met ons op   Download de ERP-checklist