Nieuws & Blog

Copilot in Power BI: hoe werkt het?

Copilot in Power BI: hoe werkt het? | ABC E BUSINESS
5:15

PowerBi-Copilot

De wijze waarop we data interpreteren en besluitvorming is continu in beweging en de mogelijkheden van business intelligence (BI) blijven innoveren. Microsoft, als koploper in deze evolutie, heeft recentelijk Copilot voor Power BI geïntroduceerd. Deze toevoeging belooft een indrukwekkende vooruitgang in data-analyse door gebruik te maken van generatieve AI. In dit artikel nemen we je mee in de mogelijkheden van Copilot voor Power BI en hoe deze technologie de rapportage-ervaring kan optimaliseren.

Aan de slag met Copilot en Power BI rapportcreatie.

Het tijdrovende proces van het handmatig samenstellen van rapporten vanaf nul is voorbij. Met Copilot introduceert Power BI een AI-gedreven aanpak voor het automatiseren van rapportcreatie. Of je nu een specifiek onderwerp selecteert of Copilot begeleidt, het proces verloopt soepel. Copilot creëert samenvattende visuals die essentiële inzichten uit je data halen en deze in een overzichtelijke weergave presenteren.

Kenmerken van Copilot in Power BI.

Copilot biedt een reeks functionaliteiten om je Power BI-ervaring te verbeteren. Hier zijn enkele voorbeelden:

Voorgestelde paginas voor je rapportindeling
Copilot biedt een startpunt door voorgestelde pagina's voor je rapport te schetsen. Hoewel het misschien niet meteen perfect is, biedt het een basis die je kunt verfijnen. Bijvoorbeeld: waar elke pagina in het rapport over zal gaan, en hoeveel pagina's het zal creëren. Of de visuals voor de individuele pagina's.

Narratieve visuals
Maak visuele samenvattingen van je rapportgegevens. Deze visuals passen zich aan in slicers en filters voor duidelijke inzichten voor eindgebruikers.

PowerBI-Copilot2
Afbeelding: Narratieve visuals

Samenvatting van rapportinhoud
Zelfs zonder bewerkingsrechten kunnen gebruikers met Copilot samenvattingen van rapportpagina's genereren. Je hebt de flexibiliteit om de samenvatting te verfijnen of te sturen door prompts aan te passen, zoals "vat deze pagina samen met behulp van opsommingstekens" of "geef een samenvatting van de verkoop op deze pagina."

Wat is een prompt? Dit is een vraag of instructie die je formuleert, welke als uitgangspunt dient voor de reactie van Copilot in dit geval.

Je kunt ook specifieke vragen stellen over de gevisualiseerde gegevens op een rapportpagina en een op maat gemaakt antwoord ontvangen. Dit antwoord bevat verwijzingen naar specifieke visuals, om je per onderdeel te helpen dit beter te begrijpen.

PowerBI-Copilot3
Afbeelding: Samenvatting rapportinhoud

Synoniemen om Q&A te verbeteren
Copilot kan synoniemen schrijven die je kunt toevoegen aan Q&A-functie. Hiermee verbetert Copilot het vermogen Power BI om gebruikersvragen gebruikersvragen te begrijpen.
PowerBI-Copilot4
Afbeelding: Synoniemen voor Q&A

Beschrijvingen voor semantische modelmaten
Copilot kan beschrijvingen toevoegen aan de maatregelen in je semantische model. Mensen die rapporten bouwen op basis van je semantische model kunnen de naam en beschrijving van je maatregelen zien, waardoor de beschrijving essentiële documentatie wordt.

DAX-queries
Copilot faciliteert het opstellen van DAX-queries door middel van eenvoudige prompts, wat de data-analyse verder vereenvoudigt.

Voorbeeld prompts voor rapportpagina's.

Copilot stimuleert creativiteit met voorbeeldprompts voor specifieke analyses, zoals verkoopprestaties, klantsegmentatie, effectiviteit van promoties, en inventarisbeheer. De prompts dienen als basis voor het opstellen van de rapportpagina's.

Voorbeeld 1: Verkoopprestaties per product
‘’Maak een pagina om de verkoopbedragen, omzet en winstmarges van verschillende producten, categorieën en subcategorieën in de loop van de tijd en over regio's heen te analyseren.’’

PowerBI-Copilot5
Voorbeeld 1

Voorbeeld 2: Klantsegmentatie en loyaliteit
‘’Maak een pagina om de kenmerken, gedragingen en voorkeuren van verschillende klantsegmenten te identificeren en te vergelijken op basis van demografische, geografische en transactionele gegevens.’’

PowerBI-Copilot6
Voorbeeld 2

Voorbeeld 3: Effectiviteit van promoties en ROI
‘’Maak een pagina om de impact en het rendement op investering van verschillende promoties op verkoop, omzet en klantacquisitie en -behoud te evalueren.’’

PowerBI-Copilot7
Voorbeeld 3

Voorbeeld 4: Inventaris- en supply chain management
‘’Maak een pagina om de voorraadniveaus, bestelpunten, veiligheidsvoorraden en productkosten van verschillende producten en productlijnen te monitoren en te optimaliseren op basis van vraag, doorlooptijd en productiekosten.’’

PowerBI-Copilot8
Voorbeeld 4

Voorbeeld 5: Maak een inhoudsopgave
’’Genereer een inhoudsopgave voor je rapport dat een beknopte beschrijving bevat van waar elke pagina over gaat.’’

PowerBI-Copilot9
Voorbeeld 5

Samengevat.

Copilot in Power BI zorgt voor een keerpunt in de benadering van data-analyse en rapportcreatie. Deze tool stelt je in staat om snel en efficiënt diepgaande inzichten te verkrijgen uit je data, wat bijdraagt aan een nóg snellere besluitvorming.

Bij ABC E BUSINESS zijn we gepassioneerd om onze klanten te ondersteunen bij het maximaliseren van hun gebruik van Power BI. We gaan graag met je in gesprek om jouw vraagstuk te bespreken en mee te denken over een passende oplossing, gericht op jouw specifieke behoeften. Meer weten of een kennismaking inplannen? Neem contact met ons op, we helpen je graag verder.

Bron: Overview of Copilot for Power BI | Microsoft | 4 april 2024

Download Business Central demo Neem contact met ons op

Lees meer Copilot artikelen:

Wat is Microsoft 365 Copilot en wat kan ik ermee?
Marketingtekst met Copilot in Business Central
AI & Copilot functies in Business Central
ChatGPT vs. Microsoft 365 Copilot: verschillen en overeenkomsten

Abonneer en mis niks