Nieuws & Blog

Corona! Ik zet mijn bedrijf On Hold! Of juist niet?

2183 [Converted]-800X450-2

Nee, dit is niet de zoveelste Corona-post. Geen post over hoe erg het allemaal is. Maar ook niet hoe happy we allemaal zijn omdat we toch digitaal door kunnen werken.

Ik denk dat het belangrijk is om te beseffen dat 'Corona is here to stay'. Het is niet een aardbeving die ineens weg is. Of een orkaan die huizen omver blaast en daarna schijnt ineens de zon weer.

Corona is er. Nu. En in de toekomst. En als we dat weten. Wat ga jij dan met je bedrijf doen? En met het doorpakken in en met je bedrijf? De intensiteit van een Corona crisis zal lager worden, maar we leven wel in een nieuwe tijd: De Corona tijd.

Dus ga je je bedrijf On Hold zetten? Of juist niet?

Ben je nieuwsgierig hoe wij je kunnen helpen?

Neem contact met ons op

Het MKB trapt op de rem.

De mkb-markt in Nederland kenmerkt zich door een hoge mate van flexibiliteit. De mkb-er speelt snel in op trends en ziet mogelijkheden. Maar vanwege Corona zien we ook dat de mkb-er nu op de rem trapt. Er worden zaken On Hold gezet. Een nieuwe vrachtwagen, verbouwing van de kantine, marketing, investeringen, alles ligt onder een vergrootglas. Niet geheel onterecht natuurlijk. Want er spelen nu meer 'existentiële' vragen. Hoe kom ik door deze crisis heen?

Een nieuwe vrachtwagen, verbouwing van de kantine... Alles ligt onder een vergrootglas.

Corona crisis vs. Corona tijd.

Een crisis kenmerkt zich door (onder andere) dat dat wat gebeurt, buiten het 'normale' valt. Het is niet normaal dat dit of dat gebeurt. Bovendien wordt er grote druk gevoeld, is er grote kans op publiciteit en is er vaak sprake van tegenstrijdige informatie. Dus ja. In het geval van Corona kun je zeker wel spreken van een crisis. Maar dat is niks nieuws natuurlijk.

De vraag is wel: wanneer is de crisis voorbij? We zien inmiddels een flinke afname van het aantal sterfgevallen, de IC capaciteit is niet meer aan het piepen en het kraken en zelfs mijn nieuws-feeds bevatten tegenwoordig ook andere berichten dan alleen Corona nieuws 😊 .

En ja, ik begrijp dat er nog veel ondernemers niet (volledig) kunnen opstarten, dat er zeker nog economische gevolgen gaan komen. En ik spreek ook ondernemers die zelfs in de 1,5 meter samenleving nu al weten dat ze voor december failliet zijn. Daarom is het juist goed om een onderscheid te maken tussen Corona crisis en Corona tijd.

De Corona crisis is voorbij!

Als ik kijk naar bovenstaande beredenering, dan durf ik te zeggen: op basis van de kenmerken van een crisis, is de crisis voorbij. De Volkskrant heeft op 14 mei nog een grafiek getoond, gebaseerd op cijfers van het RIVM waarin een heel hoopvol verloop van het aantal sterfgevallen te zien is.

De Corona tijd breekt aan.

We komen nu in een nieuwe situatie terecht: de Corona tijd. Deze tijd duurt langer dan de crisis, maar is gelukkig ook minder heftig. Nog steeds zullen maatregelen van kracht zijn en blijven (totdat er een vaccin is over een jaar?? Wie zal het zeggen...).

In deze nieuwe tijd gaan we zaken weer oppakken. Er is flink gas terug genomen, maar nu zie je dat mensen een beetje Corona-moe zijn. We willen weer aan de slag. De schouders er onder en samen weer opbouwen in plaats van afwachten.

Maar dat gaat in de Corona tijd wel anders dan hoe we het altijd gewend zijn. De 1,5 meter samenleving zorgt voor uitdagingen. Voor sommige ondernemers dus zelfs onoverkomelijke uitdagingen. Gelukkig geldt voor veel bedrijven dat ze binnen de kaders toch weer aan de slag kunnen en dat mensen hun banen behouden.

Je bedrijf nog een jaar On Hold?

De vraag is aan elke ondernemers nu eigenlijk heel simpel: houd je je bedrijf nog langer On Hold? En hóe lang dan? Wanneer ga je uit de 'afwacht-modus' en ga je er weer vol energie tegenaan? Net zoals je enkele maanden gelden elke dag deed!

Nu de crisis voorbij is, en Corona voorlopig onderdeel van ons leven blijft, kun je denk ik niet anders als ondernemer dan nu weer doorpakken. Je kunt niet een jaar wachten op een vaccin. Binnen allerlei nieuwe grenzen en zaken die niet meer kunnen, vinden de creatieve ondernemers juist hun weg.

Natuurlijk helpen we je graag!

Wil je eens sparren over hoe wij als ABC E BUSINESS samen met jou die nieuwe weg naar de toekomst kunnen inkleuren? Bel ons vooral even op. Vrijblijvend natuurlijk. Want we helpen je graag.

Neem contact met ons op     Lees meer over onze werkwijze