Bent u klaar voor het nieuwe boekjaar en de BTW-verhoging in 2019?

Blog op 16 januari 2019

Het einde van het boekjaar en de voorbereiding op het nieuwe vraagt altijd speciale aandacht. Jaarcijfers en –afsluitingen moeten worden afgesloten, systeeminstellingen opgefrist, en dan komt daar dit jaar ook nog eens de BTW-verhoging van 6% naar 9% bij. Hoe staan de zaken er bij u voor? Bent u écht klaar voor 2019?

Verhoging BTW-tarief

De verhoging van het lage BTW-tarief van 6% naar 9% heeft invloed op een drietal aspecten van uw bedrijfsvoering: de administratie, de prijzen van goederen en diensten en de facturatie en BTW-aangiften in de overgangsperiode. Waar moet u precies op letten? Ten eerste: let erop dat u beide tarieven, ook in 2019, correct hanteert. Op prestaties die in 2019 worden geleverd, maar waarvan de betaling heeft plaatsgevonden in 2018, geldt het tarief van 6%. Betalingen in 2018 tegen een 6%-tarief behoeven geen verdere actie. Voor alle betalingen van goederen of diensten die in 2019 worden geleverd en ook in dit boekjaar worden gefactureerd, geldt standaard het 9%-tarief.

In de praktijk

Dat betekent dus dat het 6%-tarief, ondanks dat het per 1 januari 2019 is verhoogd, dit boekjaar nog niet kan worden verwijderd uit uw boekhoudsystemen. Uw aangiften zullen, zeker in de eerste paar maanden, uit beide tarieven bestaan en ook eventuele correcties kunnen nog plaatsvinden. Het is belangrijk dat u dit in deze overgangsfase goed in de gaten houdt en hier ook uw administratie op inricht. Nog een belangrijke kanttekening: ook al levert u slechts goederen of diensten die met het 21%-tarief worden belast – dat betekent niet direct dat u nooit met het lage tarief te maken zal krijgen. Denk bijvoorbeeld aan goederen die u inkoopt voor uw bedrijfskantine: deze vallen onder het lage BTW-tarief.

Afsluiting 2018

Net zo belangrijk zijn natuurlijk de jaarcijfers en jaarrekening. Alles dat in 2018 hoort, moet in dat boekjaar zijn afgesloten, balansen moeten kloppen in de administratie en de gegevens die behoren tot de voorraad, productie en vreemde valuta moeten correct zijn. Om kosten en inkomsten eenvoudig toe te wijzen aan rekeningen en dimensies kunt u gebruikmaken van een periodiek dagboek in Dynamics 365 Business Central.

Stel systemen goed in

Om in 2019 direct fris van start te kunnen, moeten boekhoudinstellingen, gebruikersinstellingen en nummerreeksen spic en span zijn. Controleer dit goed: wanneer één van deze instellingen een mankement vertoont, kunt u direct niets meer inboeken en worden u en uw werknemers gehinderd in het dagelijks werk. Zorg er dus voor dat alle data in uw systemen kloppen en dat nummerreeksen correct worden klaargezet. Ook hier kan Business Central u ondersteunen door per jaar een specifieke nummerreeks in te stellen per document, om overlap te voorkomen.

Wil je hier nog verder informatie over en hoe dit allemaal goed moet worden ingericht in Business Central? Neem dan contact met ons op en wij helpen u verder!

BTW-verhoging 2019 - ABC E BUSINESS - Business Central

Aanmelden voor onze blogs

Waarom Excel je soms tot wanhoop drijft - en wat je er aan kunt doen.

Ik wil me aanmelden
X

ABC E BUSINESS bij BNR Nieuwsradio – Podcast met Microsoft.

Haal meer uit je Microsoft Dynamics 365 Business Central.