Brexit: de gevolgen voor u als ondernemer

Blog op 29 januari 2019

De gemoederen in het Britse Lagerhuis lopen hoog op, Groot-Brittannië zit op het puntje van haar stoel en de Britse premier Theresa May slaapt er ongetwijfeld al maanden slecht van: de Brexit komt eraan. Op wat voor manier Groot-Brittannië de Europese Unie op 29 maart ook zal verlaten, de gevolgen zullen óók voelbaar zijn voor u als Nederlandse ondernemer – zelfs als u niet direct handelt met Groot-Brittannië. Weet u wel genoeg van de effecten van de Brexit op de internationale handel?

Hard of zacht

Het kan twee kanten op gaan: er wordt ofwel besloten tot een ‘harde Brexit’, waarbij Groot-Brittannië de Europese interne markt en de Europese douane-unie verlaat, ofwel tot een ‘zachte Brexit’, waarbij Groot-Brittannië nog wel in de Europese interne markt blijft. De discussies over het te sluiten akkoord zijn in volle gang, maar welk scenario het wordt, is nog onduidelijk.

Gevolgen lopen uiteen

Eén ding is zeker: als ondernemer zullen de gevolgen van de Brexit weldra merkbaar worden – ongeacht het akkoord dat wordt gesloten. Zowel in het ‘harde’ als in het ‘zachte’ scenario zal u zich moeten voorbereiden op de effecten op de handel die wordt gedreven met Groot-Brittannië. BTW-regelgeving verandert, invoerkosten worden hoger en reistijden worden langer. Houd dus ook rekening met andere handelsafspraken dan binnen de EU, zoals douanecontroles, voorschriften voor in- en uitvoer van producten en kwaliteitseisen.

BTW afdragen

Hoewel met name de gevolgen voor de BTW-wetgeving nog onzeker zijn, loont het wel degelijk om u hier alvast goed over in te lezen. Normaliter worden diensten aan ondernemers in andere EU-lidstaten belast in het land van de afnemer. Heffingen worden naar hen verlegd. Hoe dit na de Brexit bij handel met Groot-Brittannië zal verlopen? Het is nog niet duidelijk of de huidige regelgeving gehandhaafd wordt, of dat de Nederlandse ondernemer zélf de BTW moet afdragen in Groot-Brittannië en zich daarvoor ook in het land moet registreren. Houd hier in elk geval rekening mee!

Let op: ook als u zelf geen handel drijft met Groot-Brittannië, kan de Brexit gevolgen hebben voor uw bedrijfsvoering. Denk bijvoorbeeld aan leveranciers die vanuit het land inkopen, of aan het scenario waarin u iets verkoopt aan een bedrijf dat wél handelt met dit land.

Het is wél zeker dat er van 29 maart 2019 tot 1 januari 2021 een transitieperiode loopt, waarin Groot-Brittannië nog onderdeel zal blijven uitmaken van de douane-unie en de Europese interne markt. Tot 1 januari 2021 gelden de bestaande BTW-regels.

Download nu de whitepaper

Wilt u precies weten wat de gevolgen van de Brexit zijn voor uw onderneming? Download hieronder onze whitepaper, waarin we het u allemaal haarfijn uitleggen. Na het invullen van uw gegevens, krijgt u direct de whitepaper te zien.

Whitepaper - Brexit voor Ondernemers

  • Lees in onze Privacyverklaring hoe we de gegevens uit dit formulier verwerken.
Brexit: dit zijn de gevolgen voor u als ondernemer - ABC E BUSINESS

Aanmelden voor onze blogs

Waarom Excel je soms tot wanhoop drijft - en wat je er aan kunt doen.

Ik wil me aanmelden
X

ABC E BUSINESS bij BNR Nieuwsradio – Podcast met Microsoft.

Haal meer uit je Microsoft Dynamics 365 Business Central.